Το πρωτοδικείο της Στοκχόλμης αρνήθηκε στην Tesla την έκδοση προσωρινής διαταγής που θα υποχρέωνε τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους των σουηδικών ταχυδρομείων να συνεχίσουν να διεκπεραιώνουν τις παραδόσεις πινακίδων κυκλοφορίας για οχήματα Tesla, στο τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Tesla και στους εργαζόμενους που προσφέρουν υπηρεσίες για τα οχήματα της αμερικανικής φίρμας στη Σουηδία και διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας από την Tesla.

Το συγκεκριμένο αίτημα- αγωγή ήταν το δεύτερο που κατέθεσε η Tesla στα σουηδικά δικαστήρια προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από την ολοένα διευρυνόμενη άρνηση των σουηδών εργαζόμενων από διαφορετικούς κλάδους να εξακολουθήσουν να παρέχουν τις σχετικές με τα οχήματα της Tesla υπηρεσίες αν η αμερικανική φίρμα δεν υποχωρήσει στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους μηχανικούς της στα σημεία συντήρησης και τεχνικών ελέγχων των οχημάτων της στη Σουηδία.

Η απεργία των τελευταίων σε επτά συνεργεία της Tesla στην Σουηδία ξεκίνησε με την στήριξη του συνδικάτου μετάλλου IF Metall, στις 27 Οκτωβρίου και έκτοτε οκτώ ακόμα συνδικαλιστικές ενώσεις διαφορετικών κλάδων από τους λιμενεργάτες που διαχειρίζονται την φορτοεκφόρωση αυτοκινήτων Tesla στα λιμάνια της Σουηδίας, ηλεκτρολόγους, τεχνίτες και παραγωγούς αλουμινίου ως τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους, αρνούνται να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τα οχήματα της Tesla και την Tesla.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Tesla είχε προσφύγει κατά του σουηδικού υπουργείου συγκοινωνιών,- αγωγή την οποία κέρδισε-, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα μη διοχέτευσης στα σημεία πώλησης Tesla, των πινακίδων κυκλοφορίας που προορίζονται για τα αυτοκίνητα της. Παρά ωστόσο την θετική για την Tesla συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, το υπουργείο συγκοινωνιών απάντησε ότι η αποστολή των πινακίδων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω του σουηδικού ταχυδρομείου. Εξ ου και η Tesla κατέθεσε νέα αγωγή εναντίον των ταχυδρομικών υπαλλήλων και των σουηδικών ταχυδρομείων.

Την κατάσταση δεν παρέλειψε να σχολιάσει και ο κ. Tesla, Elon Musk χαρακτηρίζοντας την μέσω του X Twitter «παρανοϊκή».

Σε κάθε περίπτωση, μέσω σχετικής ανακοίνωσης που απαντά στην νέα αγωγή της Tesla, τα σουηδικά ταχυδρομεία, έχουν επισημάνει ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας είναι ισχυρότερο έναντι του καθήκοντος της παράδοσης δεμάτων στην Tesla.

H τελική απόφαση για το ζήτημα και τη νέα δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε Tesla και σουηδικά ταχυδρομεία από το αρμόδιο σουηδικό δικαστήριο αναμένεται να εκδοθεί σύντομα.