Έχω μια ανακοίνωση προς το Σώμα. Εννέα βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απέστειλαν σήμερα 23 Νοεμβρίου 2023 τις ακόλουθες επιστολές προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Τις επιστολές με την σειρά που έχουν πρωτοκολληθεί έχουν αποστείλει οι βουλευτές: Χαρίτσης Αλέξανδρος, Τζούπη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Τζανακόπουλος Δημήτριος, Ζεϊμπέκ Χουσείν, Φωτίου Θεανώ, Αναγνωστοπούλου Αναστασία, Αχτσιόγλου Ευτυχία και Ηλιόπουλος Αθανάσιος. Οι επιστολές που θα αναγνωστούν κατατίθενται στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, με την παρούσα δηλώνω ότι αποχωρώ από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 του Κανονισμού της Βουλής».

Στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θεόφιλος Ξανθόπουλος και από πίσω του ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Καλλιόπη Βέττα, οι οποίοι άκουγαν τον προεδρεύοντα Γιώργο Γεωργαντά να αναγγέλλει μια προς μια τις αποχωρήσεις.

Το κλίμα ήταν από χθες βαρύ καθώς όλοι -μεταξύ των οποίων και ο Στέφανος Κασσελάκης– περίμεναν να σκάσει σήμερα η «βόμβα». Έμενε μόνον η τυπική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί με την επίσκεψη του Αλέξη Χαρίτση και του Νάσου Ηλιόπουλου στον Κώστα Τασούλα.

Tι σημαίνει η δημιουργία νέας ΚΟ – Τα προνόμια

Από κει και πέρα οι προβλεπόμενες διαδικασίες άρχισαν να τρέχουν ώστε να διεκπεραιωθούν τα πρακτικά ζητήματα τα οποία προβλέπουν: εξεύρεση γραφείων για τον νέο Πρόεδρο της νεοσύστατης Κ.Ο που συγκροτούν οι αποχωρήσαντες, τους βουλευτές και τους συνεργάτες τους, καθώς δικαιούνται μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ θα πρέπει να ανακοινώσουν στον Πρόεδρο της Βουλής τόσο το όνομα της νέας Κ.Ο. όσο και του επικεφαλής της, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι ο κ. Χαρίτσης.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. θα έχει την δυνατότητα να παίρνει μέρος στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και να παρεμβαίνει σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τους αρχηγούς, ενώ η νέα Κ.Ο. θα έχει το δικαίωμα να εκπροσωπείται στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στις εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές κλπ..

Ωστόσο, δεν δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση καθώς δεν συμμετείχε ως κόμμα στις εκλογές (η νομοθεσία προβλέπει ότι ένα κόμμα δικαιούται χρηματοδότηση εάν συμμετέχει στις εκλογές και έχει λάβει τουλάχιστον 1,5%).

Σημειώνεται ότι η νέα Κ.Ο. των 9+2 θα αριθμεί 11 μέλη και άρα θα είναι έβδομη σε κοινοβουλευτική δύναμη της εννιακομματικής Βουλής (πάνω από την Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας).