Βαθαίνει η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά και τη νέα, τη δεύτερη σε διάστημα περίπου 12 ημερών, αποχώρηση στελεχών, αυτή τη φορά της νεώτερης γενιάς, της ομάδας των 6+6 και των συνοδοιπόρων της που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτό που απευχόταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κινητοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες έγινε πραγματικότητα.

Ουσιαστικά το Βήμα το είχε προαναγγείλει από το πρωί της περασμένης Δευτέρας μετά την ηλεκτρονική σύναξη 1000 στελεχών ανά την επικράτεια με την επισήμανση ότι δεν θα περιμένουν το ορόσημο κατά πολλούς, δηλ. την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου και όλα θα εξελισσόταν γρήγορα. Και αυτό διότι ήθελαν να παρουσιαστούν ως ομάδα κατά την διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού.

Ο Α. Τσίπρας και η δυναμική των γεγονότων

Ήταν τέτοιες οι παρασκηνιακές διεργασίες και η δυναμική που ούτε ο πρώην Πρωθυπουργός και επί 15 χρόνια πρόεδρος του κόμματος μπόρεσε να τις αποτρέψει. Και την αποχώρηση της νεώτερης γενιάς δεν την ήθελε ούτε ένα σημαντικό τμήμα επωνύμων προεδρικών που ήταν δίπλα στον Αλ. Τσίπρα και στηρίζουν κριτικά σήμερα τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η αποχώρηση της Ομπρέλας ήταν αναπόφευκτη και ουσιαστικά αναμενόμενη για πολλούς, ενώ δεν προβλημάτισε καθόλου την παρούσα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να υπάρξει η σημερινή εξέλιξη, αλλά από τη στιγμή που είδαν ότι δεν μπορεί να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων, ανέμεναν την αποχώρηση και μάλιστα λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, από την οποία θα απουσιάζουν μετά τις εξελίξεις, 17 μέλη (9 της Ομπρέλας και 8 των 6+6) από τα 40 μέλη.

Ο Κασσελάκης και οι δυνάμεις που χάνονται

O ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χάνει πολλές δυνάμεις πλέον και ήδη με την κίνηση αυτή ανεξαρτητοποιήθηκαν εννέα βουλευτές, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, ο Οζγκιούρ Φερχάτ, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Οι εννέα αυτοί θα συγκροτήσουν άμεσα Κ.Ο. με την συμπόρευση με τον Ευκλείδη Τσακαλωτο και την Πέτη Πέρκα. Επικεφαλής θα είναι είτε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο συναντήθηκαν νωρίτερα για να τον ενημερώσουν με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, είτε η Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης είχε στείλει μήνυμα εδώ και μέρες να τελειώσουν γρήγορα ότι είναι να γίνει. Το ήξεραν, αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι έκανε προσπάθειες πολλά από τα κεντρικά στελέχη αυτής της ομάδας που δεν τον στήριξαν εσωκομματικά, να γίνουν κομμάτι της νέας ηγετικής ομάδας.

Απίθανο σενάριο. Ότι συμβαίνει είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Πλέον νέα δεδομένα, νέες συνθήκες και νέα κατάσταση σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει συνεχώς σε ποσοστά με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι αποχωρούντες προτάσσουν το σύνθημα, «για πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε» και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση.

Κατά μέτωπο επίθεση σε Κασσελάκη

«Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα» σημειώνουν στο κείμενό τους που εστάλη στους γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη και συνεχίζουν: «Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας».

Η κριτική τους είναι σκληρή, καθώς αναφέρουν ότι ο Στ. Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. «Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή»

Η στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι παραμένουν περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. «Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών. Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα» υπογραμμίζουν

Ο νέος αριστερός χώρος

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημείωση ότι η φιλοδοξία τους είναι να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. «Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από την διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς, στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής».

Τα μέλη της Κ.Ε. που αποχώρησαν είναι:

  

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΟΣ

ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ

ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥΕΦΗ

ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ

ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ

ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ΒΙΚΥ)

ΒΕΡΕΛΗ ΒΑΣΩ

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ)

ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗΗΡΩ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ)

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΛΕΣΗ ΕΛΙΖΑ

ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ 

ΚΑΡΑΤΣΙΟΥΜΠΑΝΗΣΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΕΛΛΑ

ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ

ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΚΙΟΥΡΗ ΧΑΡΑ

ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ

ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΚΟΥΤΑ ΑΝΝΑ

ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΜΗΤΣΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΑΤΣΙΚΑ ΑΓΛΑΙΑ

ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ

ΠΑΠΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΣΔΡΑΛΗ ΕΛΕΝΗ

ΣΙΑΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΉ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ

ΤΟΠΑΛΙΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΡΑΥΛΟΥ ΟΛΓΑ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΧΑΡΙΣ

ΦΕΡΧΑΡΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ

ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ