5 το πρωί: Η ασφυκτική πολιορκία της Γάζας – Η επικίνδυνη Χεζμπολάχ – Ο «Μίδας» Μέσι

Ολοένα και περισσότερες χερσαίες δυνάμεις στέλνει το Ισραήλ στη Γάζα με τα τανκς και τα ισραηλινά στρατεύματα να έχουν περικυκλώσει τον θύλακα τη στιγμή που ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει πως δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών λέγοντας ότι «είναι καιρός για πόλεμο».

1

Το Ισραήλ προωθείται βαθύτερα στη Γάζα

  • Οι εξελίξεις εντός θύλακα: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ εντός της Γάζας, με τον Ντάνιελ Χαγκάρι να αναφέρει πως o στρατός «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο». Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύκτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ενώ το νοσοκομείο Τουρκικής Φιλίας στη Γάζα δέχθηκε χθες πλήγμα.
  • Απελευθερώθηκε όμηρος: Την απελευθέρωση μιας ομήρου στη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν χθές οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ, με το βίντεο που κυκλοφόρησε σε ΜΜΕ που απεικονίζει την επανένωσή της με τη γιαγιά της να προκαλεί συγκίνηση.
  • Το τραγικό τέλος της Σάνι Λουκ: Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι ιστορίες ομήρων θετική κατάληξη. Χθες, έγινε γνωστή και η είδηση του θανάτου της 23χρονης γερμανοϊσραηλινής Σάνι Λουκ, την οποία αποκεφάλισαν οι τρομοκράτες της Χαμάς. Κατά πληροφορίες, η Σάνι Λουκ δολοφονήθηκε την ίδια ημέρα που απήχθη από το rave party κοντά στα σύνορα με την Γάζα με πυροβολισμό στο κεφάλι.
2

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ και η πιθανότητα νέου μετώπου

  • Το «αίνιγμα» της Χεζμπολάχ: Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου μετώπου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ, βρίσκεται στο μυαλό όλων. Αυτό επισημαίνουν ειδικοί και αναλυτές, που ανησυχούν ότι όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στη Γάζα, η Χεζμπολάχ μπορεί να ανοίξει για αντιπερισπασμό ένα δεύτερο μέτωπο στο Βόρειο Ισραήλ, εξαπλώνοντας την κρίση.
  • Το ερώτημα για το Ισραήλ: Για το Τελ Αβίβ, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η Χεζμπολάχ, με τη στήριξη της Τεχεράνης, σκοπεύει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Ακόμη όμως και στην περίπτωση ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Γάζα, όπως τονίζει στον «Monde» η αναλύτρια Σίμα Σιν, ειδική επί του Ιράν, η Χεζμπολάχ δεν δίνει την εντύπωση ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
  • Το βαρύ οπλοστάσιο: Η στρατιωτική ισχύς της Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σιιτική ισλαμιστική ομάδα μπορεί να διαθέτει σήμερα περισσότερους από 100.000 πυραύλους. Η Χεζμπολάχ λέει ότι διαθέτει ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν όλες τις περιοχές του Ισραήλ. Πολλές από τις ρουκέτες είναι μη κατευθυνόμενες, αλλά διαθέτει επίσης πυραύλους ακριβείας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιαρματικούς, αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η συζήτηση Μητσοτάκη-Φουκουγιάμα στο Economist Impact

  • Η αναφορά για Μέση Ανατολή και Ερντογάν: Συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα, στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Athenaeum Intercontinental είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη, ενώ μίλησε και για τα όσα αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος σχετικά με την Παλαιστίνη τονίζοντας ότι ο «Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».
  • Σινο-ελληνικές οικονομικές σχέσεις: Στη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια καθώς η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα. Τόνισε όμως ότι η «επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι πετυχημένη».
  • Καταστροφή με Τραμπ στο «τιμόνι»; Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πολιτικού επιστήμονα και οικονομολόγου Φράνσις Φουκουγιάμα στον Ντόναλτ Τραμπ λέγοντας ότι μια πιθανή εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ θα αποτελέσει καταστροφή για την Ευρώπη.
4

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον τραυματισμό της 16χρονης

  • Οι εξελίξεις: Κατεπείγουσα έρευνα διατάχθηκε, μετά από παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου, για την υπόθεση του τραυματισμού της 16χρονης, μετά από αντιφασιστική συναυλία στο Νέο Ηράκλειο.
  • Ερευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας: Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται να διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας ή της πρόκλησης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης όσον αφορά τον τραυματισμό της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο.
  • Τι ζητείται; Για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ζητείται να ληφθεί κατάθεση από την παθούσα όταν η κατάσταση της υγείας της επιτρέψει την εξέτασή της, καθώς και από οικεία της πρόσωπα, όπως και να διαβιβαστούν τα έγγραφα του ιατρικού φακέλου και να αναζητηθεί οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες στην περιοχή.
5

Η Χρυσή Μπάλα για όγδοη φορά στον Μέσι

  • Ο κορυφαίος όλων: O Αργεντινός σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα για όγδοη φορά στην καριέρα του και αύξησε τη διαφορά του στις τρεις από τον Κριστιάνο Ρονάλντο που είναι δεύτερος, έχοντας κατακτήσει το σχετικό βραβείο πέντε φορές.
  • Η αφιέρωση στον Μαραντόνα: Κατά την απονομή ο Μέσι αφιέρωσε το κορυφαίο ατομικό τρόπαιο του ποδοσφαίρου, στον ανεπανάληπτο Ντιέγκο Μαραντόνα. «Ντιέγκο, όπου κι αν είσαι αυτό είναι για σένα. Αυτό το βραβείο το μοιράζομαι με όλους εσάς στην Αργεντινή» είπε.
  • Επιθετικός της χρονιάς ο Χάαλαντ: O Έρινγκ Χάαλαντ βγήκε δεύτερος στη σχετική ψηφοφορία ωστόσο δεν έφυγε με άδεια χέρια από την απονομή, καθώς κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου επιθετικού της χρονιάς.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr