Οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν εμπλακεί σε όλο και πιο έντονες ανταλλαγές διασυνοριακών πυρών από τις αρχές Οκτωβρίου, στη μεγαλύτερη κλιμάκωση στα σύνορα από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα και το Ισραήλ πολέμησαν το 2006.

Η Χεζμπολάχ, μια από τις πιο βαριά οπλισμένες, μη κρατικές ομάδες στον κόσμο, είναι ο πιο στενός από τους συμμάχους του Ιράν στον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης», ο οποίος περιλαμβάνει την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς, ιρακινές πολιτοφυλακές και άλλους.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα έχει δηλώσει ότι η ομάδα διαθέτει 100.000 μαχητές.

Ακολουθεί μια επισκόπηση ορισμένων από τα σημαντικότερα όπλα της Χεζμπολάχ, με βάση δηλώσεις της, πηγές ασφαλείας, εμπειρογνώμονες σε θέματα όπλων και ακαδημαϊκές εκθέσεις.

Το Ιράν ο κύριος προμηθευτής

Η στρατιωτική ισχύς της Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σιιτική ισλαμιστική ομάδα μπορεί να διαθέτει σήμερα περισσότερους από 100.000 πυραύλους. Η Χεζμπολάχ λέει ότι διαθέτει ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν όλες τις περιοχές του Ισραήλ.

Πολλές από τις ρουκέτες είναι μη κατευθυνόμενες, αλλά διαθέτει επίσης πυραύλους ακριβείας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιαρματικούς, αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Ο κύριος υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ είναι το Ιράν. Οι ειδικοί λένε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία στέλνει όπλα στην ομάδα από ξηράς μέσω του Ιράκ και της Συρίας, δύο χώρες της Μέσης Ανατολής όπου το Ιράν έχει στενούς δεσμούς και επιρροή. Πολλά από τα όπλα της ομάδας είναι ιρανικά, ρωσικά ή κινεζικά μοντέλα.

Οι μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του πυραυλικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ στον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006, όταν η ομάδα εκτόξευσε περίπου 4.000 από αυτούς στο Ισραήλ – κυρίως ρωσικής κατασκευής πύραυλοι τύπου Katyusha με βεληνεκές έως και 30 χιλιόμετρα (19 μίλια).

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ιρανικά μοντέλα, όπως οι πύραυλοι Raad (αραβικά για τον Κεραυνό), Fajr (Αυγή) και Zilzal (Σεισμός), οι οποίοι έχουν ισχυρότερο ωφέλιμο φορτίο και μεγαλύτερο βεληνεκές από τους Katyusha.

Ο Νασράλα έχει πει ότι η μεγαλύτερη αλλαγή στο οπλοστάσιο της ομάδας από το 2006 είναι η επέκταση των συστημάτων καθοδήγησης ακριβείας της. Πέρυσι, είπε ότι η Χεζμπολάχ είχε τη δυνατότητα εντός του Λιβάνου να μετασκευάσει χιλιάδες πυραύλους με συστήματα καθοδήγησης ώστε να γίνουν πύραυλοι ακριβείας.

Αυτό θέτει περισσότερα ισραηλινά εδάφη στην εμβέλεια της Χεζμπολάχ και οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στην ομάδα να πλήξει πιο συγκεκριμένους στόχους, όπως κρίσιμες υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Υπονοώντας τη ζημιά που θα μπορούσε τώρα να προκαλέσει, ο Νασράλα το 2016 έκανε μια συγκαλυμμένη απειλή ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να πλήξει δεξαμενές αποθήκευσης αμμωνίας στη βόρεια ισραηλινή πόλη-λιμάνι Χάιφα, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα θα ήταν «σαν πυρηνική βόμβα».

Αντιαρματικοί πύραυλοι

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε εκτενώς κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους στον πόλεμο του 2006. Έχει αναπτύξει και πάλι κατευθυνόμενους πυραύλους στον τελευταίο γύρο των μαχών, πλήττοντας ισραηλινές θέσεις στα σύνορα.

Το Ισραήλ δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναζωπύρωσης ότι απάντησε σε αντιαρματικούς πυραύλους.

Η Χεζμπολάχ έχει αναρτήσει βίντεο με απευθείας χτυπήματα σε ισραηλινά άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα από τις 7 Οκτωβρίου. Τα βίντεο δείχνουν επίσης κατευθυνόμενα πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ισραηλινή πλευρά των βόρειων συνόρων της χώρας με τον Λίβανο.

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι

Η Χεζμπολάχ δήλωσε στις 29 Οκτωβρίου ότι κατέρριψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το νότιο Λίβανο με πύραυλο εδάφους-αέρος, για πρώτη φορά που ανακοίνωσε ένα τέτοιο περιστατικό.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το Ισραήλ σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό, αλλά μια ημέρα νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε ματαιώσει έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε προς ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και ότι ο στρατός απάντησε χτυπώντας το σημείο από το οποίο εκτοξεύθηκε ο πύραυλος χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία.

Ειδικοί έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει στο οπλοστάσιό της φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Αντιπλοϊκοί πύραυλοι

Η Χεζμπολάχ απέδειξε για πρώτη φορά ότι διαθέτει πυραύλους κατά πλοίων το 2006, όταν έπληξε ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο 16 χιλιόμετρα (10 μίλια) από τις ακτές, σκοτώνοντας τέσσερις Ισραηλινούς και προκαλώντας ζημιές στο σκάφος.

Από τότε η Χεζμπολάχ έχει μεταδώσει βίντεο που λέει ότι δείχνουν περισσότερα από τα ίδια όπλα που χρησιμοποιήθηκαν το 2006. Έχει δηλώσει ότι μελλοντικοί στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις υπεράκτιες υποδομές φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων Ayoub και Mersad που, όπως λέει, συναρμολογούνται τοπικά, χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση, αν και μπορούν να μεταφέρουν μικρό φορτίο πυρομαχικών.

Οι ειδικοί λένε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να παραχθούν φτηνά και σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσαν να στοχεύουν το συστήματος αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Σεπτέμβριο το Ιράν ότι κατασκεύασε έναν αεροδιάδρομο στον νότιο Λίβανο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαπόλυση επιθέσεων. Μια μη ισραηλινή πηγή με γνώση της τοποθεσίας δήλωσε ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλα, δυνητικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βασισμένα σε ιρανικό σχέδιο.

Πηγή: Reuters