Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου μετώπου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ, βρίσκεται στο μυαλό όλων. Αυτό επισημαίνουν ειδικοί και αναλυτές, που ανησυχούν ότι όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στη Γάζα, η Χεζμπολάχ μπορεί να ανοίξει για αντιπερισπασμό ένα δεύτερο μέτωπο στο Βόρειο Ισραήλ, εξαπλώνοντας την κρίση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 20.000 άνθρωποι στον Νότιο Λίβανο έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις και τα χωριά τους και κατευθύνονται σε πιο ασφαλή σημεία της χώρας, όπως η Τύρος και η Βηρυτός, καθώς οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου είναι καθημερινές, και υπάρχουν νεκροί και στις δύο πλευρές. Μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, το Ισραήλ είχε εκκενώσει 14 επιπλέον πόλεις κοντά στη μεθόριο με τον Λίβανο, πέραν των 28 κοινοτήτων και κιμπούτς τα οποία είχαν εκκενωθεί από την αρχή του πολέμου.

«Πιο έτοιμοι από το 2006»

«Αυτή τη φορά», λένε στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» κάτοικοι του Νοτίου Λιβάνου, «θα είμαστε πιο έτοιμοι, σε σχέση με το 2006». Δεν αναφέρονται σε στρατιωτική προετοιμασία αλλά στο να προλάβουν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα υπάρχοντά τους. Στις 12 Ιουλίου 2006 η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις ισραηλινοί στρατιώτες. Το γεγονός έγινε αφορμή για έναν πόλεμο, ο οποίος κράτησε 34 ημέρες. Μετά από διεθνή μεσολάβηση υπεγράφη εκεχειρία και το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου. Εκτοτε, μεταξύ των δύο πλευρών επικρατούσε, μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ηρεμία.

Η Χεζμπολάχ, που ελέγχει τον Νότιο Λίβανο, είναι ένοπλη σιιτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιράν. Ιδρύθηκε το 1982, μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, το νότιο τμήμα του οποίου τελούσε υπό ισραηλινή κατοχή μέχρι το 2000. Η αποχώρηση του Ισραήλ θεωρήθηκε νίκη της Χεζμπολάχ, τόνωσε τη δημοτικότητά της και της προσέδωσε κύρος σε όλον τον αραβικό κόσμο. Στις εκλογές του 2022 στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ και τα φίλα προσκείμενα σε αυτή κόμματα ανεδείχθησαν δεύτεροι. Ωστόσο η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική πολιτική δύναμη στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι είναι εντελώς αδύναμη. Οι «Νew Υork Τimes» αναφέρουν ότι η φήμη της Χεζμπολάχ οφείλεται στο ότι αποτελεί κράτος εν κράτει στον Λίβανο, με ισχυρό μηχανισμό δυνάμεων ασφαλείας και εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο ανακουφίζει σε σημαντικό βαθμό τους πολίτες του Λιβάνου από την οικονομική κρίση. Η επιρροή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, και όχι μόνο στο νότιο τμήμα του, είναι αδιαμφισβήτητη.

Το ερώτημα για το Ισραήλ

Για το Τελ Αβίβ, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η Χεζμπολάχ, με τη στήριξη της Τεχεράνης, σκοπεύει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Η «Haaretz» σημειώνει ότι παρά τις αυξημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις της κατά του Ισραήλ, μετά την 7η Οκτωβρίου η Χεζμπολάχ συμπεριφέρεται ως κυβέρνηση που φέρει την ευθύνη για μια χώρα και όχι ως οργάνωση. Μπορεί η στάση αυτή να είναι αφόρητη για την κυβέρνηση Νετανιάχου, είναι πάντως σημαντικό να ληφθεί υπ’ όψιν, καθώς καταδεικνύει ότι η Χεζμπολάχ λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής, κρατώντας απασχολημένο το Ισραήλ προκειμένου να καθυστερήσει να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Γάζα, όπως τονίζει στον «Monde» η αναλύτρια Σίμα Σιν, ειδική επί του Ιράν, η Χεζμπολάχ δεν δίνει την εντύπωση ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε πόλεμο με το Ισραήλ. Για τη Σιν, η «κόκκινη γραμμή» είναι μία και μοναδική: αν η Χεζμπολάχ αρχίσει να εκτοξεύει μαζικά ρουκέτες προς το Ισραήλ.