Στη λίστα των βασικών προϊόντων που έχουν γίνει απλησίαστα ήρθε πλέον να προστεθεί και το γάλα.

Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίς προφανή δικαιολογία, έχει ήδη πάρει μια αύξηση της τάξεως του 2% – όπως πηγάζει από την ΕΛΣΤΑΤ.

Συνολικά δε τα γαλακτοκομικά στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου έχουν παρουσιάσει αύξηση 11,9%.

Σήμερα η τιμή του γιαουρτιού κυμαίνεται από 3,13 – 6,73€ το κιλό, τη στιγμή που το βούτυρο, που εκτός από επιτραπέζιο αποτελεί και πρώτη ύλη παρασκευής άλλων προϊόντων, έχει εκτοξευτεί στα 12,45 – 17,47€ το κιλό.

«Έχει αυξηθεί η πρώτη ύλη. Το γάλα, το βούτυρο, το τυρί. Αναγκαστικά αυξήσαμε κι εμείς 20-30%. Η τυρόπιτα από 1 ευρώ πήγε 1,40. Τα γλυκά από 11 ευρώ το κιλό, πήγαν 13 με 14», δήλωσε υπεύθυνος αρτοποιείου.

Πόσο κοστίζει η φέτα

Η φέτα βγαίνει από το βαρέλι προσεκτικά διότι έχει φτάσει να κοστίζει όσο ο χρυσός. Ένα κιλό της κοστίζει από 13 έως τα 16 ευρώ, η γραβιέρα από 14,25 μέχρι 25 ευρώ και το κασέρι δεν εντοπίζεται κάτω από 18 ευρώ, με το πιο ακριβό να ξεπερνά τα 27 ευρώ το κιλό.

Τον τελευταίο μήνα έχει σημειωθεί αδικαιολόγητη, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αύξηση της τιμής στα τυριά με αφορμή τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, παρόλο που οι πληγείσες περιοχές δεν αποτελούν βασικό παραγωγό.

«Έχει ανέβει πάρα πολύ. Το τυρί αυτό παρήχθη στην καλύτερη περίπτωση πριν από δύο και τρεις και τέσσερις και πέντε μήνες. Οι τελευταίες πλημμύρες με μάξιμουμ παραγωγή και αν όλα αυτά τα ζώα ήταν παραγωγικά, μπορεί να έχει μείωση 2 με 5% της παραγωγής του συνολικό γάλακτος που παράγεται στη χώρα μας», ανέφερε ο καθηγητής γαλακτοκομίας, Θεοφύλακτος Μασούρας.

Το παράδειγμα της φέτας είναι, ενδεχομένως, το πιο χαρακτηριστικό ενός τρόφιμου στο οποίο η αισχροκέρδεια μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη.

Οι επαγγελματίες των τροφίμων εφιστούν την προσοχή και στην εστίαση, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να παρουσιάζονται, ως φέτα, διάφορα λευκά τυριά.