Η σύνθεση της παράδοσης της βυζαντινής μουσικής, το «βυζαντινό μέλος», με την σύγχρονη ελληνική δημιουργία, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, αποτελεί τον στόχο την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Ο τίτλος της συναυλίας «Σε Βυζαντινά Ιχνη – Δυο Χιλιετίες Ελληνικής Μουσικής, από το Βυζάντιο στο Μουσικό Σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη» επικεντρώνεται στον Έλληνα συνθέτη που αντλεί έμπνευση και πνευματική δύναμη σε μέγιστο βαθμό από τη βυζαντινή μουσική παράδοση.

Στα βυζαντινά ίχνη θα μας οδηγήσουν οι Δημήτρης Μπάσης και ο Βασίλης Σκουλάς, εμβληματικός ερμηνευτής και εκπρόσωπος της μεγάλης κρητικής μουσικής παράδοσης, ο οποίος θα φέρει επί σκηνής, τα βυζαντινότροπα, μουσικά ιδιώματα της Κρήτης. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι τα ριζίτικα, οι χοροί και τα μοιρολόγια. Στη συναυλία επίσης η ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς, Σοφία Μάνου.

Τον διάλογο βυζαντινών ψαλμών και ελληνικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχει σχεδιάσει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, μουσικολόγος, πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη, την οποία θα δούμε επί σκηνής. Μουσικός συνοδοιπόρος στο σχεδιασμό της παράστασης ο Γεώργιος Δεμελής, Διευθυντής της Ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ» Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοψάλτης του Πολιούχου των Αθηνών και Υπ. Δρ. Μουσικολογίας. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά, με κορυφαία στιγμή την απόδοση του κρητικού βυζαντινοπρεπούς ριζίτικου «Τον Αντρειωμένο μην το κλαις», που ήταν το αγαπημένο ριζίτικο του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτό όπως και άλλα ριζίτικα τροφοδοτήσαν έργα του όπως την «Ρωμιοσύνη μην την κλαις» από τα «Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που θα ακούσουμε από τον Βασίλη Σκουλά.

Όσον αφορά το ρεπερτόριο της βραδιάς ο ακροατής/ θεατής θα περιηγηθεί από τους πρώιμους, βυζαντινούς χριστιανικούς ύμνους, όπως το «Φως Ιλαρόν», από τους παλαιοτέρους διασωθέντες βυζαντινούς ύμνους, που χρονολογούνται στον 3ο και 4ο αιώνα, στις συγκινητικές βυζαντινοπρεπείς μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, όπως αναδύονται στα μεγάλα του έργα «Άξιον Εστί», «Επιφάνια» και «Ρωμιοσύνη».

Στη συναυλία συμμετέχει επίσης η Χορωδία των Ψαλτών, υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Νάκου, ο οποίος θα συνδυάσει την υμνολογία με την τέχνη του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη. Οι ψάλτες θα μας

μεταφέρουν στην σκηνή του Ηρωδείου, κλασικούς Βυζαντινούς Ύμνους και θα έρθουν σε μουσικό διάλογο με τους ερμηνευτές.

Συμμετέχει η Χορωδία Cantus Angelicus του Ι.Ν. Tταξιαρχών Μοσχάτου υπό την διεύθυνση της Αναστασίας Χατζηπαύλου. Τέλος, με την Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα συμπράξουν μουσικοί που έχουν υπάρξει επί σειρά ετών στενοί συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη.

Σκηνοθεσία, σύλληψη θεματικής και εκτέλεση παραγωγής: Ελισάβετ Παπαγεωργίου. Η συναυλία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε Υποτροφίες μαθητών του Ιδρύματος για το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024.

Πληροφορίες:

Τιμές εισιτήριων: 12, 15, 20, 25, 35, 40,50, 58 ευρώ.

Προπώληση στο viva.gr.

Ωρα έναρξης: 20:30.