Τον γύρο του διαδικτύου έχει ήδη κάνει βίντεο που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τη στάση των αστυνομικών πριν από τα επεισόδια που ξέσπασαν με συγκεντρωμένους πολίτες έξω από την Περιφέρεια Λάρισας, την Κυριακή (10/9), κατά την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ακούγεται χαρακτηριστικά στο υλικό που κυκλοφορεί, ένας εκ των αστυνομικών προτρέπει τους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνεται, σε πράξεις βίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα μπούμε μέσα στον κόσμο. Και τίποτα να μην πέσει, ξύλο θα πέσει».

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τοπικών μέσων που κατέγραψαν τα γεγονότα από κοντά, οι συγκρούσεις άρχισαν αφότου διαδηλωτές προσπάθησαν να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα αστυνομικής κλούβας. Εξ όσων όμως έχουν καταγραφεί από κάμερα, η πραγματικότητα είναι πιθανό να διαφέρει αρκετά, αφού ελέγχεται η δράση των οργάνων τάξης.

Ούτως ή άλλως, μάρτυρες έκαναν λόγο για αλόγιστη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις τόσο κατά τη διάρκεια των συμπλοκών όσο και μετά το τέλος τους εις βάρος συλληφθέντων διαδηλωτών.

ΕΛ.ΑΣ: Τραυματισμοί αστυνομικών, χρήση χημικών, προσαγωγές και συλλήψεις

Επισήμως η Αστυνομία τήρησε σιγή ιχθύος, χωρίς να σχολιάσει οτιδήποτε. Ενημέρωσε απλώς σε ανακοίνωσή της για τον τραυματισμό έξι αστυνομικών και τη χρήση χημικών προκειμένου ν’ αποκρουστούν οι επιθέσεις από τους διαδηλωτές.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «χθες (10/9) το απόγευμα, στη Λάρισα, έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συγκεντρώθηκε αριθμός ατόμων μέρος των οποίων επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας καπνογόνα και άλλα βαριά αντικείμενα.

Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν ο τραυματισμός έξι (6) αστυνομικών, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Για την απώθηση των ατόμων αυτών οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε χρήση των ενδεδειγμένων μέσων και πραγματοποίησαν 26 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία 7 συνελήφθησαν, ενώ ταυτοποιήθηκαν επιπλέον 2, τα οποία αναζητούνται.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση: διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλου, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Σημειώνεται ότι, έχει ήδη διαταχθεί, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (ΠΔΕ) προκειμένου να διερευνηθούν ενέργειες αστυνομικών, οι οποίες καταγράφονται σε βίντεο που αναπαράγονται σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης».