Ανεξέλγκτη μαίνεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη η οποία πλησίασε τα ξημερώματα της Τρίτης τον περίβολο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά γιατί το είχαν καλύψει οι καπνοί, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που το περικύκλωσε.

Την ίδια ώρα εκτός από τον Εβρο, πύρινη κόλαση επικρατεί σε Ροδόπη, Καβάλα, Βοιωτία και Εύβοια.

Οι φλόγες πλησίασαν κυριολεκτικά μέσα σε τμήμα της αυλής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης την ώρα που το προσωπικό με ασθενοφόρα προχωρούσε στην εκκένωση του. Οι συγγενείς ασθενών έχουν κληθεί νωρίτερα να παραλάβουν τους ανθρώπους τους και να τους πάρουν στα σπίτια όπου ήταν δυνατό.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ από τον χώρο του νοσοκομείου ακούστηκαν και κάποιες εκρήξεις που πιθανώς να οφείλονται στις εκρήξεις φιαλών οξυγόνου. Ο κίνδυνος για το νοσοκομείο λίγο πριν τις 06.00 το πρωί δείχνει να έχει περιοριστεί με ισχυρές μονάδες της πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο.

Εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί

Επιπλέον, μετά τις 02:00 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης σε περιοχές δίπλα στην Αλεξανδρούπολη. Συνολικά εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση οκτώ οικισμών. Συγκεκριμένα το μήνυμα εστάλη σε Ελαιώνα, Έλατο, Πεύκη, Άγιο Γεώργιο, Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή ενώ χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνονται από την περιοχή που φλέγεται.

Ενενήντα ασθενείς στο ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής»

Στη διάθεση των Αρχών βρίσκεται και το ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο πλέον φιλοξενούνται 90 από τους συνολικά 204 ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με τους υπόλοιπους να έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομείο.

Στο ferry boat που επιτάχθηκε αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 30 άτομα από τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Οι εικόνες τόσο από το λιμάνι της πόλης όσο και από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές καθώς βρέχει στάχτη την ώρα που πυκνά σύννεφα καπνού κάνουν δύσκολη την όλη κατάσταση.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Eκκενώθηκε το νοσοκομείο
Καλυμμένο από πυκνό σύννεφο καπνού και στάχτης ήταν το Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, λίγο πριν από την προληπτική εκκένωσή του.

Χώροι φιλοξενίας και παραμονής

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ’ τα ξενοδοχεία που διαμένουν».