Ο βάναυσος τρόπος που οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Πράσινη Γραμμή καταδικάστηκε πανταχόθεν.

Το νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το κυπριακό Sigma Live δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες σχετικά με ό,τι συνέβη. Μπουλντόζες των Τουρκοκυπρίων σηκώνουν τα αυτοκίνητα των ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και προπηλακίζουν όποιον επιχειρεί να τους εμποδίσει, έχοντας καταπατήσει μια νεκρή ζώνη.

Το χρονικό της έντασης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία, οι Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να φτιάξουν δρόμο που θα ενώνει τον κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο που διατηρούν στη περιοχή.

Στο σημείο έσπευσαν εξ αρχής στελέχη του ΟΗΕ, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πλήθος Τουρκοκυπρίων που εξοργίστηκαν από την παρουσία τους κι άρχισαν τις επιθέσεις.

Οι επίσημες αντιδράσεις

Το ΥΠΕΞ της Κύπρου προχώρησε σε μία πολύ αυστηρή ανακοίνωση, μέσω της οποίας επισήμανε μεταξύ άλλων πως «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει την περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και η αντίδραση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος καταδίκασε ό,τι συνέβη διευκρινίζοντας πς πρόκειται για «μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες» στη νεκρή περιοχή της Πύλας, ως εκ τούτου «οι απειλές κατά της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στην περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο».

Μάλιστα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά «να σεβαστεί την εντεταλμένη εξουσία της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ».

Τα επεισόδια καταδίκασε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα».

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και του εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων.

Υπογραμμίστηκε δε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο».