Πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένονται και το 2023, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ με την κορύφωση να τοποθετείται μετά το καλοκαίρι όταν έχουν δικαίωμα αποχώρησης οι εκπαιδευτικοί υπάλληλοι.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς τις απονομές, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (πλην ανελαστικών και διεθνών) να ανέρχονται στις 33.000. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των περσινών αιτήσεων ήταν εξίσου υψηλός φθάνοντας τις 211.133.

Κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν υποβληθεί πάνω από 65.000, ενώ «τσουνάμι αιτήσεων» αναμένεται – όπως κάθε έτος – μετά το καλοκαίρι.

Παραμένουν και το 2023 οι εκκρεμεί συντάξεις

Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ έφθαναν τις 33.000 από τις οποίες οι μισές θεωρούνται ανελαστικές. Στο τέλος του 2022 – ήταν 67.680 με εκτιμώμενη δαπάνη για την εξόφλησή τους γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμείς συντάξεις θα παραμείνουν και το 2023 παρότι – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας – κατά το πρώτο τετράμηνο εκδόθηκαν 75.500 κύριες συντάξεις.

Κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους εκδόθηκαν 149.600 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εκ των οποίων οι 75.500 αφορούν σε κύριες συντάξεις, οι 60.100 σε επικουρικές συντάξεις και οι 14.500 σε εφάπαξ.

Ωστόσο, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, παρουσιάζουν αύξηση ενώ αναμένεται η κορύφωση του κύματος συνταξιοδότησης πρώτον, αμέσως μετά το καλοκαίρι, εφόσον προστεθούν και οι οριστικές αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, αλλά και στο τέλος του έτους.

Ειδικά δε για τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2022.

Εντατικοί ρυθμοί

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, επισφραγίζοντας τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται πλέον ο ΕΦΚΑ σε όλα τα «μέτωπα», δηλαδή κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Σύμφωνα με ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (πλην ανελαστικών και διεθνών) να ανέρχονται στις 32.808. Από αυτές, 16.425 είναι οι λεγόμενες ανελαστικές. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για συνταξιοδοτικές υποθέσεις, εν δυνάμει απορριπτικές, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με ελλιπή στοιχεία, οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι 16.383 αφορούν οι διεθνείς εκκρεμείς συντάξεις, για τις οποίες όμως εμπλέκονται πολλοί φορείς του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απονομή τους.

Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες ανέρχεται στις 40.000, ενώ τα εκκρεμεί εφάπαξ βοηθήματα, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, με 4.584 από αυτά να μην μπορούν να αποδοθούν, καθώς οι δικαιούχοι τους έχουν οφειλές στο Δημόσιο.