Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Τζουμάκας.

Σε μια προσπάθεια να εμπλουτιστεί ο ιδεολογικός διάλογος και να δώσει άλλα χαρακτηριστικά σε μια άνευρη μέχρι στιγμής διαδικασία, ο Στ. Τζουμάκας επιχειρεί να δώσει άλλη διάσταση, καθώς όπως σημειώνει οι εξελίξεις για την εκλογή στο κόμμα ασκούν επιρροή συνολικά στο δημόσιο βίο και ως ένα βαθμό ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των πολιτών ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις.

«Μπορώ να συμβάλλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής Νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος, με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού» σημειώνει στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανακοινώσει δημοσίως τις υποψηφιότητές τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η Έφη Αχτσιόγλου απέρριψε εμφατικά το δίλημμα «προς το Κέντρο ή προς την Αριστερά», χωρίς να επιλέξει αυτό που αναμενόταν σύμφωνα με το πρότερο γράμμα των απόψεών της. «Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο. Αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν», ανέφερε η ίδια, «πατώντας» στο δρόμο που έστρωσε ο Αλέξης Τσίπρας ιδίως με την πρόσθεση του γνωστού «ΠΣ» δίπλα από το «ΣΥΡΙΖΑ».

Αντίθετα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του επέλεξε ξεκάθαρα την Αριστερά. Ειδικότερα, κατά την ομιλία του τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς». Μάλιστα, επιθυμία του είναι να προσεγγίσει τον κόσμο που δεν ανήκει στην Αριστερά, ανεξαρτήτως του που ανήκει το κόμμα ιδεολογικά, λέγοντας ότι «είναι άλλη η ερώτηση πού απευθύνεσαι και άλλη η ερώτηση για το ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», και υπογράμμισε πως «θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο».

Ποιοι στηρίζουν ποιόν

Στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου βρέθηκαν πρόσωπα από τη νεότερη και ελπιδοφόρα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει την στήριξή τους ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στο πάνελ της εκδήλωσης για την υποψηφιότητά του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρέθηκαν «βαριά» ονόματα της Κουμουνδούρου αλλά και μέλη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Φίλης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Αννέτα Καββαδία. Μάλιστα, οι Ανδρέας Ξανθός, Χάρης Μαμουλάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, έκανα και σύντομες τοποθετήσεις.

Διαφαίνεται λοιπόν μια τάση προς την πρόοδο από πλευράς Αχτσιόγλου, με τον κ. Τσακαλώτο να τάσσεται περισσότερο σε μια επιστροφή στις Αριστερές «ρίζες» του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου αυτό το Σαββατοκύριακο, με την οποία θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο όσον αφορά τα ονόματα για την Προεδρία του κόμματος, ολοκληρωτικά.