Την υποψηφιότητά του στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι βασίζεται στο δίπολο «συνέχεια και τομή». Ανέφερε ότι «η συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ό,τι καταφέραμε στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση». «Τομή», πρόσθεσε, «γιατί όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά προφανώς είναι πράγματα που δεν έχεις κατανοήσει και δεν έκανες καλά». «Ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας», σχολίασε.

Σημείωσε ότι στη δική του εισήγηση και οπτική «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς» και παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί Αριστερά που δεν θέλει να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερο χώρο, σε εργαζόμενους κάθε είδους.

«Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που θα γεννηθούν», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως θέλει να απευθυνθεί και στους νέους που έχουν μία μικρή επιχείρηση ή είναι επιστήμονες που θέλουν να υπάρχουν κανόνες στο κράτος, στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τους ανθρώπους με αναπηρίες.

«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι όμως είναι άλλη η ερώτηση «πού απευθύνεσαι» και είναι άλλη η ερώτηση «ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», για να τονίσει τη σημασία και των δύο ερωτημάτων. «Την ίδια στιγμή που ακούμε τον κόσμο και τα προβλήματα που έχει, πρέπει να εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο τις αξίες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Από αυτήν τη συνάντηση μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στις εκλογές «είχαμε μια θολή ταυτότητα», «το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρο σε αυτές τις εκλογές». Είπε ότι η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο να είναι καλύτερη η ζωή τους και πως στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα «αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε». «Στόχος να δώσουμε δύναμη στον κόσμο», επεσήμανε, μιλώντας για τις μάχες -κινηματικές, πολιτικές, προγραμματικές- που πρέπει να δοθούν.

Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Τσακαλώτος στο πάνελ ήταν οι Ανδρέας Ξανθός, Χάρης Μαμουλάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, οι οποίοι και θα κάνουν σύντομες τοποθετήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση είναι, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία.

Υποψήφια η Έφη Αχτσιόγλου

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της και επίσημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, η Έφη Αχτσιόγλου.

«Χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεσματικό και μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Στη διαδρομή αυτή δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Αναλάβαμε την κυβέρνηση και βγάλαμε τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, αλλά διευρύναμε την ίδια στιγμή και το κόμμα» είπε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο. Θέλουμε να είμαστε η δύναμη της δυναμικής αντιπολίτευσης, ώστε να γίνουνε αύριο η ρεαλιστική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών» ανέφερε.