Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα αφότου ένας άνδρας ανατινάχθηκε πυροδοτώντας εκρηκτικά μέσα σε δικαστήριο του Κιέβου, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ουκρανίας. O άνδρας είχε οχυρωθεί προηγουμένως μέσα σε έναν χώρο του δικαστηρίου.

Οι δύο αστυνομικοί, μέλη μιας ειδικής μονάδας ταχείας αντίδρασης των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν τον άνδρα μέσα στο δικαστήριο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κατονόμασε τον δράστη ως Ιχόρ Χουμενγιούκ και είπε ότι παρουσιαζόταν ενώπιον του δικαστηρίου ως ύποπτος σε σχέση με τον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών εθνοφρουρών το 2015.

Μετά την ακροαματική διαδικασία, συνέχισε ο Ιχόρ Κλιμένκο, ο άνδρας κλειδώθηκε σε μια τουαλέτα και πέταξε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στους δύο φρουρούς. Δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο περιφερειακό δικαστήριο του Σεβτσένκιβσκιι, στο κέντρο του Κιέβου, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε και έσπευσαν ασθενοφόρα.

Καθώς οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα ώστε να τον εμποδίσουν να φύγει από το κτίριο, ο άνδρας οχυρώθηκε μέσα σε ένα άλλο δωμάτιο, είπε ο Κλιμένκο. Ο άνδρας αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους αστυνομικούς και πέταξε άλλον έναν μηχανισμό προς τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Ο Κλιμένκο είπε ότι ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Έρευνα διεξάγεται για να καθοριστεί πώς ο άνδρας είχε στην κατοχή του εκρηκτικά στο δικαστήριο. Ο υπουργός, στις ανακοινώσεις του, δεν έκανε συσχετισμό μεταξύ της επίθεσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί από την έναρξη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα  τέλη Φεβρουαρίου 2022, και είναι σε ισχύ νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ