Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται ο βασιλιάς των Ζουλού της Νότιας Αφρικής, Misuzulu kaZwelithini, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι αποπειράθηκαν να τον δηλητηριάσουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. «Είναι καλά» ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Λίγες μέρες πριν το περιστατικό είχε πεθάνει ένας από τους συμβούλους του, ο οποίος πιθανόν δηλητηριάστηκε και αυτός, σύμφωνα με το BBC.

Ο βασιλιάς Misuzulu στέφθηκε μπροστά σε χιλιάδες υπηκόους του τον περασμένο Οκτώβριο.Όμως, ένας άγριος αγώνας για την εξουσία μαίνεται στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας για την ενθρόνιση του 48χρονου, με εντάσεις μεταξύ του μονάρχη και του αρχηγού Buthelezi.

Η αμφισβήτηση του θρόνου

Ο βασιλιάς των Ζουλού δεν έχει επίσημη πολιτική εξουσία και ο ρόλος του μονάρχη στην ευρύτερη νοτιοαφρικανική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός. Έχει, όμως, τεράστια επιρροή και ετήσιο προϋπολογισμό που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Συγγενείς του αμφισβητούν δικαστικά τη διεκδίκηση του θρόνου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι νόμιμος κληρονόμος του εκλιπόντος πατέρα του, βασιλιά Goodwill Zwelithini.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται πίσω από την πιθανολογούμενη δηλητηρίαση του βασιλιά. Ο Misuzulu έχει έξι γυναίκες και τουλάχιστον 26 παιδιά.