Σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο έχουν ριχθεί οι Αρχές για τον εντοπισμό του τουριστικού βαθυσκάφους Titan με τους πέντε επιβαίνοντες που χάθηκε κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο ναυάγιο του Τιτανικού την Κυριακή.

Μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του στην καρδιά του Ατλαντικού, η επαφή με το Titan χάθηκε. Εκτοτε, διεξάγεται μια τεράστια επιχείρηση εντοπισμού του βαθυσκάφους και των επιβαινόντων, ένας εκ των οποίων ο 58χρονος Βρετανός Hamish Harding.

O Harding, διευθυντής της Action Aviation, μιας αντιπροσωπείας ιδιωτικών τζετ με έδρα το Ντουμπάι, έχει στο ενεργητικό του αρκετά εξερευνητικά κατορθώματα. Έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον Νότιο Πόλο – μία φορά με τον πρώην αστροναύτη Buzz Aldrin – ενώ το 2022 ταξίδεψε στο διάστημα με την πέμπτη επανδρωμένη πτήση της Blue Origin.

Επιπλέον, ο Βρετανός εξερευνητής κατέχει τρία παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο χρόνο παραμονής σε πλήρες βάθος ωκεανού κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο βαθύτερο σημείο της τάφρου των Μαριάνα.

Ο Hamish Harding στο περιοδικό Business Aviation Magasine.

Το καλοκαίρι του 2022, μιλώντας στο περιοδικό Business Aviation Magazine, είχε δηλώσει ότι μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ, αποφοίτησε από τη σχολή πιλότων στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ σπούδαζε ταυτόχρονα στο Cambridge, και ίδρυσε την εταιρεία αεροσκαφών του αφού πρώτα έβγαλε χρήματα από τον τομέα των τραπεζικών λογισμικών.

Σε εκείνη την ίδια συνέντευξη είχε αναφερθεί επίσης στην επερχόμενη κατάδυση του στον Τιτανικό, η οποία αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2022, αλλά καθυστέρησε επειδή «το υποβρύχιο δυστυχώς υπέστη ζημιά στην προηγούμενη κατάδυση». Είχε τονίσει επίσης ότι κανείς δεν τραυματίστηκε από το περιστατικό.

Ερωτηθείς σχετικά με την όρεξή του για εξερεύνηση, ο Harding είχε δηλώσει: «Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι υπολογισμένα και καλά κατανοητά ρίσκα».

Ο Harding είναι μέλος της Λέσχης Εξερευνητών, μιας ελάχιστα γνωστής ομάδας εξερευνητών που μετράει έναν αιώνα ζωής και στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται βαρύγδουπα ονόματα όπως εκείνα των Sir Edmund Hillary και Amelia Earhart.

O Βρετανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman.

Μαζί με τον Hamish Harding, στο βαθυσκάφος επέβαιναν επίσης ο Βρετανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood, 48 ετών, και ο 19χρονος γιος του, Suleman. Η οικογένεια Dawood είναι μία από τις πλουσιότερες του Πακιστάν, παρόλο που διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο. Ο Shahzada είναι αντιπρόεδρος του πακιστανικού ομίλου Engro Corporation, ο οποίος ιδρύθηκε το 1965 ως εταιρεία λιπασμάτων στο Καράτσι.

Σε δήλωσή της, η οικογένεια του Shahzada ανέφερε ότι τον ενδιέφερε «να εξερευνά διαφορετικά φυσικά ενδιαιτήματα» και ότι στο παρελθόν είχε μιλήσει τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Oxford Union. Ο Dawood ο πρεσβύτερος έχει σπουδάσει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ στην Αγγλία, απ’ όπου αποφοίτησε το 1998. Στην ίδια δήλωση ο έφηβος Suleman περιγράφεται ως «μεγάλος θαυμαστή της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας και της γνώσης». Ο Suleman πρόσφατα αποφοίτησε από το Διεθνές Σχολείο ACS Cobham στο Surrey.

O 77χρονος Paul-Henry Nargeolet.

Στο σκάφος βρισκόταν επίσης ο πρώην δύτης του Γαλλικού Ναυτικού Paul-Henry Nargeolet. O 77χρονος Nargeolet ήταν μέλος της πρώτης αποστολής που επισκέφθηκε το ναυάγιο του Τιτανικού το 1987, μόλις δύο χρόνια μετά την ανεύρεσή του και έκτοτε έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο ναυάγιο από οποιονδήποτε άλλο εξερευνητή. Γι’ αυτό και είναι πλέον γνωστός και με το παρατσούκλι «Mr Titanic».

Ο 77χρονος είναι διευθυντής υποβρύχιας έρευνας σε μια εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα του ναυαγίου του Τιτανικού. Σύμφωνα με το προφίλ της εταιρείας, ο κ. Nargeolet έχει επιβλέψει την ανέλκυση χιλιάδων αντικειμένων του Τιτανικού, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος 20 τόνων από το κύτος του πλοίου. Λίγο πριν επιβιβαστεί στο υποβρύχιο, ο Nargeolet φέρεται να είχε δηλώσει ότι ανυπομονούσε για μια αποστολή το επόμενο έτος για την ανάκτηση αντικειμένων από το ναυάγιο.

O 61 ετών διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Stockton Rush.

Τέλος, στο Titan επέβαινε ο 61 ετών διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Stockton Rush. Είναι έμπειρος μηχανικός, ενώ στο παρελθόν έχει σχεδιάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος και έχει εργαστεί σε άλλα μικρά υποβρύχια σκάφη.

Ο Rush ίδρυσε την εταιρεία OceanGate το 2009, προσφέροντας στους πελάτες την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία των ταξιδιών στα βάθη της θάλασσας, και έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως το 2021 όταν άρχισε να προσφέρει ταξίδια στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού.