Η μαύρη λίστα από το ναυάγιο στην Πύλο μετρά ήδη 250 ψυχές, ενώ άνθρωποι συνεχίζουν να αναζητούν τους δικούς τους κρατώντας τις φωτογραφίες τους, μάταια όμως. Εγκλωβισμένοι στα αμπάρια, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες χάθηκαν στον βυθό.

Βέβαια, οι έρευνες ανοιχτά της Πύλου συνεχίζονται από φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού, ένα ελικόπτερο και παραπλέοντα.

Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες συγκλονίζουν για τις εφιαλτικές συνθήκες του ταξιδιού, κάνοντας λόγο ακόμα και για αιματηρό επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους έξι άτομα.

«Ξαφνικά άρχισε να γέρνει και να βάζει νερά»

Η μαρτυρία διασωθέντος είναι χαρακτηριστική των συνθηκών που επικρατούσαν: «Το πλήρωμα κάποιου πλοίου πέταξε νερό όμως το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι και σε μας δεν έδωσαν. Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά έδωσαν και σε μας νερό. Μετά έβαλαν μπρος τη μηχανή και συνεχίσαμε το ταξίδι. Μισή ώρα μετά σταμάτησε και η πάλι η μηχανή. Καθόμουν στα γόνατα και διάβαζα ευχές γιατί φοβόμουν. Ξαφνικά άρχισε να γέρνει και να βάζει νερά».

Και προσθέτει στην μαρτυρία του ο διασωθέντας: «Η γυναίκα και τα παιδιά μου ήταν σε αμπάρι. Η γυναίκα μου φορούσε πράσινα ρούχα και μαντίλι. Και τα δύο μου παιδιά φορούσαν κόκκινο πουκάμισο και παντελόνι με τιράντες».

Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν δέκα άτομα ως μέλη του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων και μεταναστών που οδήγησε στην ανείπωτη τραγωδία.

Αύριο οι εννέα διακινητές που συνελήφθησαν στην Καλαμάτα, όλοι Αιγύπτιοι, θα απολογηθούν κατηγορούμενοι για κακουργήματα.

Το δουλεμπορικό ταξίδι του θανάτου

Oι αρχές βρίσκονται στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που οργάνωσε το ταξίδι θανάτου.

Συγκεκριμένα, οι δέκα συλλήψεις ατόμων που έγιναν στο Πακιστάν θεωρείται ότι συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο κύκλωμα δουλεμπόρων που έβαλαν τους μετανάστες στο μοιραίο αλιευτικό.

Οι μετανάστες περιέγραψαν ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες από το Καράτσι του Πακιστάν, πήγαν αεροπορικώς στο Ντουμπάι, από το εκεί στην Αίγυπτο.

Από την Αίγυπτο έφυγαν και πάλι αεροπορικώς για την στη Λιβύη, όπου εκεί έμειναν για 2 μήνες.
Κατόπιν εικάζεται ότι τους μετέφεραν στο Τομπρούκ κι εκεί επιβιβάστηκαν σε 4 μικρά σκάφη για την μεταφορά τους στο μοιραίο αλιευτικό.