Στα δικαστήρια Καλαμάτας έφτασαν πέντε μετανάστες από την Μαλακάσα για να δώσουν κατάθεση στο πλαίσιο της προανάκρισης για τη διερεύνηση του ναυαγίου στην Πύλο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, που οδήγησε στον θάνατο 78 άτομα. Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του Λιμενικού, συνεχίζονται και σήμερα, με τις ελπίδες να σβήνουν όσο περνούν οι ώρες.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας έχουν οδηγηθεί 71 άτομα που διασώθηκαν από το ναυάγιο, 5 ανήλικοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων στην Αθήνα. 18 άτομα νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας, 6 πήραν εξιτήριο χθες, όπως και ο φερόμενος ως διακινητής που νοσηλευόταν.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Τηλεφωνικό κέντρο για την αναγνώριση θυμάτων του ναυαγίου

Στο μεταξύ στο κτίριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, ‘Αγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου. Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν.

Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το dvi@astynomia.gr, αντίστοιχα. Το παραπάνω θα λειτουργεί από σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.