Στελέχη και βουλευτές της ΝΔ σημείωναν στο διάστημα πριν από τις εκλογές, ότι η πρώτη αναμέτρηση του Μαΐου θα ήταν μία μάχη πολιτικής επιβίωσης και οι δεύτερες ένας αγώνας για την πολιτική κυριαρχία.

Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ότι τα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδήθηκαν στον απόλυτο βαθμό και τα διλήμματα που έθεσε απαντήθηκαν από τους πολίτες με κατηγορηματικό τρόπο.

Η εκλογική στρατηγική της ΝΔ δικαιώθηκε και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό μπορεί να κατοχυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όμως ήταν μία σαφής πολιτική τάση όλου του διαστήματος που προηγήθηκε.

Μπορεί να κλονίστηκε σε σημαντικό βαθμό τον τελευταίο χρόνο, είτε λόγω των υποκλοπών, είτε λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών, φάνηκε όμως και στις δύο περιπτώσεις – η κάθε μία με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά – ότι η όποια αποστασιοποίηση κεντρώων, κατά βάση, ψηφοφόρων ήταν μάλλον παροδική και πάντως δεν δημιούργησε ρεύμα και διαρροές προς κάποιο άλλο κόμμα.

Σε μεγάλο βαθμό η στάση αυτής της κατηγορίας αναποφάσιστων ψηφοφόρων φάνηκε πως έκρινε και το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Ταυτόχρονα διαμόρφωσε και τη συνθήκη, βάσει της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί βασίμως να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε μία δεύτερη αναμέτρηση.

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από τη νίκη της ΝΔ επιβεβαιώνεται ότι τα ποσοστά και οι διαφορές είναι αυτά τα οποία θα καθορίσουν και την πολιτική συνθήκη για το προσεχές διάστημα.

Η σαφής και ξεκάθαρη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον καθιστά απολύτως κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό και προσθέτει άλλη μία καθοριστική, ενδεχομένως και στρατηγικού χαρακτήρα νίκη του επί του Αλέξη Τσίπρα, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις όπου βρέθηκαν αντίπαλοι.