Μπορεί μια αποστειρωμένη διαδικασία παράλληλων μονόλογων να βγάλει είδηση; Η απάντηση είναι εξαρτάται την ερώτηση. Και η ερώτηση της Ράνιας Τζίμα προς τον Πρωθυπουργό για τις υποκλοπές έβγαλε μια διπλή είδηση. Ανέδειξε τη στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση αυτή που αναμφίβολα αποτέλεσε μια από τις μελανές σελίδες της διακυβέρνησης της ΝΔ. Ανέδειξε όμως και την πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη να μην ξεχαστεί η υπόθεση και να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Η «στροφή» Μητσοτάκη

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τις υποκλοπές είχε καινούργια στοιχεία τα οποία, όπως επισημαίνεται, αποτελούν «στροφή» αν όχι «μια ξεκάθαρη αλλαγή γραμμής πλεύσης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά αποκάλεσε «σκάνδαλο» την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Ήταν κάτι που απέφευγαν όλο το προηγούμενο διάστημα και ο ίδιος αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης. Θα μπορούσε βεβαίως, αυτή η αναφορά του κ. Μητσοτάκη να του «ξέφυγε». Ωστόσο, η συνολικότερη τοποθέτησή του, δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, μια διαφορετική προσέγγιση.

Αυτή η αλλαγή πλεύσης, χαρακτηρίζεται από μια αναφορά του κ. Μητσοτάκη η οποία, ήδη, ερμηνεύεται και ως «άδειασμα» του κ. Δημητριάδη που παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Πρόσθεσε και κάτι ακόμα άξιο προσοχής ο Πρωθυπουργός. «Πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση του θέματος αυτού από τη Δικαιοσύνη. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη, είναι σημαντικό αυτό, γιατί πρέπει να μάθουμε ακριβώς αν υπήρχαν όντως ποινικές ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση». Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως το χαρακτήρισε να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Όμως, αυτές οι ποινικές ευθύνες, αν υπάρχουν, λογικά θα βαρύνουν και τον έχοντα την ευθύνη της λειτουργείας της ΕΥΠ, τον κ. Δημητριάδη.

Η «φυλακή» για τις υποκλοπές

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, πάντως τέθηκε σε νέα βάση, μετά την αναφορά του προέδρου του ΠαΣοΚ για τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών που υπάρχουν στην υπόθεση. «Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και εξαπέλυσε τη ρουκέτα μια «ρουκέτα» «Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών».

Αυτή η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη προκάλεσε, σε πρώτη φάση, αμηχανία. Είναι ενδεικτική η αναφορά της Ράνιας Τζίμα. «« Κάποια στιγμή λέει ο κ. Ανδρουλάκης πως «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή». Και μένουμε άναυδοι οι δημοσιογράφοι! Κοιταζόμαστε μεταξύ μας, δίπλα μου ήταν ο Παναγιώτης Στάθης και ακριβώς παραδίπλα ο Αντώνης Σρόιτερ. Σκουντάω, δεν μας έπιαναν εκείνη την ώρα οι κάμερες, λέω «παιδιά, θα κάνουμε κάτι; Θα πούμε κάτι;». Με βλέπει ο Κουβαράς και μου γνέφει «δεμένα τα χέρια μου». Δηλαδή βγαίνει ένας πολιτικός αρχηγός και λέει για τις υποκλοπές ότι κάποιος πρέπει να πάει φυλακή και δεν μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε ποιον εννοεί».

Ποιους εννοεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ;

Στο ερώτημα «ποιους εννοεί ο κ. Ανδρουλάκης» η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Προκύπτει από τις δηλώσεις που έχει κάνει για το θέμα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» έστειλε το μήνυμα ότι «το σκάνδαλο ων υποκλοπών δεν θα ξεχαστεί». Έθεσε, μάλιστα, ως προϋπόθεση, για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας τη δέσμευση ότι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις. Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα; Το ξυράφι του Οκαμ, η πιο απλή εξήγηση είναι ότι χτυπάει για τον κ. Δημητριάδη. Όμως, στη Χαριλάου Τρικούπη, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε. Θεωρούν αδιανόητο, ότι δύο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού παρακολουθούσαν αρχηγό πολιτικού κόμματος χωρίς να τον ενημερώσουν. Άλλωστε η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει αλλάξει. Θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε και στη συνέχεια προσπάθησε να συγκαλύψει, στο μέτρο που μπορούσε, τον στενό συνεργάτη και συγγενικό του πρόσωπο. βάζοντας εμπόδια στο έργο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που κλήθηκε να διερευνήσει το θέμα.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα επιμείνει στην υπόθεση. Και είναι επίσης βέβαιο ότι τα σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως φάνηκε, θα αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στο ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με το ΠαΣοΚ.