Κατά την πρώτη ενότητα του debate, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη αναφορικά με το πρόγραμμα του κόμματος αλλά και στην προοπτική για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «δεν είναι προσωπικό το βέτο. Το παρακράτος των υποκλοπών δείχνει ότι πρέπει να πάμε σε μια νέα πρόταση».

«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική, όχι σταθερότητα με κόστος» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με το κόστος του προγράμματος του κόμματός του.

«Πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή και το πρόγραμμά μας δίνει βάση σε συγκεκριμένα κομμάτια της οικονομίας: Ιδιωτικό χρέος, προστασία της πρώτης κατοικίας,120 δόσεις για όλους και μείωση 30% του κεφαλαίου, συντάξεις χηρείας, αναπηρίας και αποκατάσταση των αδικιών» πρόσθεσε.

«Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1/1/2024» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και υπάρξουν αλλαγές στο αφορολόγητο για τα νέα ζευγάρια, ενώ θα δοθούν και πρόσθετα φορολογικά κίνητρα.

Για την Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Εάν θα συναντιέται με πολιτικούς αρχηγούς που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που βγει πρωθυπουργός της χώρας, από τη στιγμή που ως αρχηγός του κόμματος δεν έχει συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρωτήθηκε από τον Αντώνη Σρόιτερ κατά την δεύτερη ενότητα της τηλεμαχίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η ερώτηση σας δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική, αλλά αφού θέλετε να σας απαντήσω ουδέποτε έχω δεχθεί επίσημη πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επισήμανε πως έχει συναντήσει 5 με 6 αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών. «Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική είναι τι κάνουμε με την Τουρκία, η οποία έχει εκλογές. Θα έχουμε ή Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου και οι δύο προκαλούν σε θέματα καλής γειτονίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε 3 άξονες. «Αυτό σημαίνει άρση του βέτο. Δεύτερον τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωτουρκικά. Να βάλουν από την τσέπη τους και οι Ευρωπαίοι όχι μόνο οι Έλληνες. Να στηρίξουμε τον ευρωστρατό και κοινούς εξοπλισμούς».

Για το Κράτος τους Θεσμούς και τη Διαφάνεια

Αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών ρωτήθηκε από τη Σία Κοσιώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα που αφορούν τους θεσμούς, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εξουσιών. Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι αδιανόητο να έχει στηθεί τέτοιο παρακράτος με τόσους εμπλεκόμενους. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με τις συμπεριφορές άλλων κομμάτων. Ο σεβασμός και η δικαιοσύνη σημαίνει ότι κι εμείς οι πολιτικοί δείχνουμε ότι υπάρχει διάκριση στις εξουσίες» πρόσθεσε.

Σχετικά με περαιτέρω μέτρα ανεξαρτητοποίησης της Δικαιοσύνης απάντησε ότι «χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές για μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία κύριε Μητσοτάκη αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε».

«Δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία» λέγοντας συγκεκριμένα: «Ναι δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ, γι αυτό και με παρακολουθούσαν. Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες τους και πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν».

Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα (STAR) για το εάν συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 16 για να μπορεί να ιδρυθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήταν σαφής: «Δεν είμαστε εμπόδιο αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συμφωνία στο γενικό πλαίσιο της Παιδείας που περιλαμβάνει την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Απολυτήριο με εξετάσεις προόδου στο Λύκειο».

Όσο για το ΕΣΥ τόνισε πως απαιτείται στήριξη και ανασύσταση με αυξημένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τον γιατρό υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία που έδωσε άδεια στον προϊστάμενο σταθμάρχη των Τεμπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι αμέσως τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων.

Για το ενεργειακό μοντέλο της χώρας

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας και την προστασία του Περιβάλλοντος ανέπτυξε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα (MEGA) εάν συμφωνεί με τη θέση για επαναφορά της ΔΕΗ στο Δημόσιο κι αυτό είναι προϋπόθεση για να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Και τώρα το Δημόσιο έχει το 34% και κάνει κουμάντο. Ακόμη το 50% να είχε πάλι το ίδιο θα ήταν. Είναι σαφές. Η θέση μας είναι: Να συνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με επενδύσεις στα δίκτυα και στην αποθήκευση. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και θα μειωθούν τα μεγάλα πάρκα ΑΠΕ. Παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάρκων από αγρότες και ιδιώτες στις στέγες κι έτσι θα μειωθεί και το Περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λίγες ευκαιρίες

Στην 6η και τελευταία ενότητα για τη Νέα Γενιά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη (ANT1) τόνισε ότι «η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες γι’ αυτό χιλιάδες Ελληνόπουλα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό».

Για να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, με ώριμη αγορά εργασίας, με καλές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς.

Παράλληλα είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της καθημερινότητας τους και έφερε ως παράδειγμα την κοινωνική κατοικία, όπως στην Πορτογαλία όπου τρέχει πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες. «Κάτι ανάλογο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.