Σύγκρουση για τη χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους έχει ξεσπάσει ξαφνικά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και αυτό βεβαίως δεν γίνεται για πρώτη φορά. Όλα ξεκίνησαν από ένα βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα βίντεο που παρουσιάζει την προεκλογική εκστρατεία πίσω από τις κάμερες και που έγινε viral τις τελευταίες ημέρες. Έως εδώ καλά θα πείτε: Έλα όμως που σε μια από τις σκηνές ο πρωθυπουργός διακρίνεται να είναι με τα πόδια… ψηλά στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από χρήστες των social media. Κυρίως γιατί η συγκεκριμένη στάση υποδηλώνει μια άνεση που από πολλούς εκλήφθηκε ως προκλητική από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Εξ’ ου και η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για οικογενειοκρατία και αλαζονική διάθεση, αλλά και για χρήση του πρωθυπουργικού αεροπλάνου στην προεκλογική περίοδο για να προωθήσει το πρόγραμμα και τους υποψηφίους της ΝΔ.

Δεν ήθελαν και πολύ και άναψε αμέσως καβγάς. Η ΝΔ θυμήθηκε τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός ότι δηλαδή θα πουλήσει το ένα από τα τρία (τότε) πρωθυπουργικά αεροπλάνα, καθώς και τις λιμουζίνες (αλεξίβομβες και αλεξίσφαιρες) μάρκας BMW, που είχε αγοράσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αξίας 750.000 ευρώ εκάστη, πλην όμως τίποτα δεν έγινε. Δεν ξέρω εάν πουλήθηκαν οι λιμουζίνες, κάπου όμως τις πήρε το μάτι μου όταν ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν την Μέρκελ στο αεροδρόμιο και την άλλη την είδα σε πρωτοκλασάτο υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το αεροπλάνο πάντως, ένα Εμπραέρ, δεν πουλήθηκε ποτέ. Δόθηκε όμως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως δώρο στην Κύπρο, τη στιγμή που η χώρα μας αποκτούσε ένα πιο σύγχρονο αεροσκάφος, ένα «Φάλκον» από τη Γαλλία, ως αντιστάθμισμα για τα Μιράζ που είχαμε κάποτε αγοράσει. Επιπλέον η ΝΔ θυμήθηκε το περίφημο «Maximou Travel», επί ΣΥΡΙΖΑ, που το πρωθυπουργικό αεροπλάνο έκανε σχεδόν τον γύρο του κόσμου, όπως, για παράδειγμα, στην Κούβα για την κηδεία του Κάστρο ή στις ΗΠΑ (για την ορκωμοσία Τραμπ με τον Πάνο Καμμένο να φωτογραφίζεται σε αυτό κρατώντας «Τα Νέα», πιστεύοντας πως… έκλεισαν), στη Βραζιλία στο εργοστάσιο… Εμπραέρ, ακόμα, μου λένε, και στη… Disneyland, στο Παρίσι.

***
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο βασιλιάς Κάρολος

Πάμε τώρα σε ένα παγκόσμιο γεγονός. Μόλις ένα 24ωρο έμεινε για την βασιλική στέψη του Καρόλου Γ’ και της συζύγου του Καμίλα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και το παγκόσμιο ενδιαφέρον ολοένα και αυξάνεται. Στην στέψη θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν τηλεοπτικά περίπου 27 εκατομμύρια Βρετανοί και 300 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως κι αυτό γιατί παρόμοια τελετή έχει να διοργανωθεί από το 1953, όταν στέφθηκε βασίλισσα η μητέρα του Καρόλου Γ’ Ελισάβετ, 15 μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ’. Το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί ιδιαίτερα στους 2.000 υψηλούς καλεσμένους, ωστόσο δεν είναι και λίγοι που περιμένουν με αγωνία να παρακολουθήσουν όλο το τελετουργικό το οποίο θα αποτελείται από έξι συνολικά μέρη.

***
Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρούς της Λιβύης

Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της, όπως αυτοί εκφράστηκαν μέσω επιστολής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης προς τον ΓΓ του ΟΗΕ (από τις 13 Φεβρουαρίου), αντικρούει η Αθήνα, με επιστολή προς τον ίδιο αποδέκτη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο (MA) της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας, η χώρα μας απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

***
Όταν εργάζεσαι στο Χάρβαρντ αλλά δεν θέλεις ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αυτό αλήθεια πώς το σχολιάζετε; Κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τάχθηκε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, Όθωνας Ηλιόπουλος. Κανένα πρόβλημα, πιθανόν να πείτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η πολιτική του κόμματος είναι κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αλλά ίσως να μην το ξέρετε ότι ο κ. Ηλιόπουλος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που είναι ιδιωτικό (πιο ιδιωτικό δεν γίνεται): «Ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θέλουμε; ναί ή όχι;» ρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, και απάντησε «όχι εγώ».

***
Ποσοστό … α λα Τεντόγλου;

Μια φωτογραφία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου κυκλοφορεί από χτες στις ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Απλά, ο Γραμματέας του ΚΚΕ βρέθηκε την Τρίτη το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ όπου προπονούνται οι πρωταθλητές μας. Μαζί του ήταν βέβαια και ο Γιώργος Πομάσκι, ο γνωστός ομοσπονδιακός προπονητής στίβου, με τις περισσότερες επιτυχίες στους αθλητές του, που μας έχει κάνει να συγκινηθούμε τόσες φορές, όταν σηκώνει την Ελλάδα στο πρώτο βάθρο και ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα. Εκεί, λοιπόν, στο ΟΑΚΑ ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε και με τον Μίλτο Τεντόγλου, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ΚΚΕ και στον προπονητή του. Λέτε ο Τεντόγλου- να «δίδαξε» τον Κουτσούμπα πως γίνεται το άλμα και το βράδυ τον εκλογών να τρίβουμε τα μάτια με το ποσοστό του ΚΚΕ;

***
Μετά τα Σουχόι 30 ήρθαν τα MIG-29

Στον «Ηνίοχο» τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν φτερό με φτερό με τα ινδικά (ρωσικής κατασκευής) Σουχόϊ 30. Τώρα στην άσκηση Thracian Star 23» που πραγματοποιείται στη Βουλγαρία δύο ελληνικά F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης πέταξαν φτερό με φτερό με βουλγαρικά (επίσης ρωσικής κατασκευής) MIG-29.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση και εξοικείωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας επί των διαδικασιών τυποποίησης της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ Standards) σε αντικείμενα αεροπορικής φύσεως, και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας σε αντικείμενα αέρος – αέρος (Air to Air).

***
Το πρώτο ντιμπέιτ στην ελληνική τηλεόραση

Ήταν παραμονές εκλογών όταν ο τότε Πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκαλούσε τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου σε μια τηλεμαχία. Έως τότε δεν είχε γίνει ποτέ μια τέτοια τηλεμαχία σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και μάλιστα σε επίπεδο πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, προεκλογική περίοδο. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε να πραγματοποιηθεί τέτοια πολιτική εκπομπή, όταν ξαφνικά ο Ανδρέας Παπανδρέου, μέσω της γραμματέας του ειδοποίησε πως δέχεται. Αμέσως η ΕΡΤ-2 επικοινώνησε με την Αραβαντινού με τον κ. Μητσοτάκη να δέχεται και αυτός μετά χαράς να «συγκρουστεί» τηλεοπτικώς με τον Παπανδρέου. Το στούντιο στην οδό Μεσογείων ετοιμάστηκε, τα διαφημιστικά τρέιλερ επίσης, δεν υπήρξε όμως συμφωνία ούτε για την θεματολογία, ούτε για τον χρόνο διάρκειας, παρά μόνον ότι ο κάθε αρχηγός θα απαντούσε στις ερωτήσεις σε χρόνο τριών λεπτών. Και όταν ήρθε εκείνο το απόγευμα (πριν από το δελτίο) με τους δημοσιογράφους να κατακλύζουν το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ-2, αντί του Παπανδρέου όμως εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Αρσένης. Είπε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια αδιαθεσία, ανέβασε πυρετό και έστειλε αυτόν για να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε την πρόκληση και έτσι ξεκίνησε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση το πρώτο ντιμπέϊτ, το οποίο ήταν αμερικάνικου τύπου, δηλαδή ένας δημοσιογράφος συντόνιζε και οι πολιτικοί «βομβάρδιζαν» ο ένας τον άλλο με ερωτήσεις, αλλά οι απαντήσεις κατά γενική ομολογία ήταν αόριστες και όχι μακριά από τα προεκλογικά συνθήματα των κομμάτων τους.

* Το δεύτερο ντιμπέίτ έγινε το 1996. Ο Κώστας Σημίτης έχει αντικαταστήσει τον εκλιπόντα Α. Παπανδρέου και ο Μιλτιάδης Έβερτ τον Κ. Μητσοτάκη. Με σύνθημα τον “Εκσυγχρονισμό” το ΠΑΣΟΚ κερδίζει με 41,49% έναντι 38,12% της ΝΔ γεγονός που οδηγεί αργότερα τον Μ. Έβερτ σε παραίτηση και εκλογή στην ηγεσία του κόμματος του Κώστα Καραμανλή.

***
Η πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας στο Angelopoulos Global Public Leaders

Στο πρόγραμμα Angelopoulos Global Public Leaders του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ,που δημιουργήθηκε χάρη στην υποστήριξη της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη,
συμμετάσχει η τέως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν. Η είδηση έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, καθώς η εν λόγω πολιτικός είχε απασχολήσει έντονα τη διεθνή επικαιρότητα με την αξιοπρέπεια και το πολιτικό θάρρος που επέδειξε αποχωρώντας από την πολιτική σκηνή. To πρόγραμμα Angelopoulos Global Public Leaders δίνει τη δυνατότητα σε σημαντικούς, δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες, που έχουν ολοκληρώσει την θητεία τους, να συνεχίσουν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στο πλαίσιο της διδασκαλίας και της έρευνας, στο Harvard. Να ξέρετε ακόμα ότι την πρώην Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας θα προλογίσει η Γιάννα Αγγελοπούλου, όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Το ζήτησε το Kennedy School.

***
Ο Κλίντον και η Γιάννα Αγγελοπούλου

Εκείνο που επίσης έμαθα είναι ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ (και πρώην πλανητάρχης) Μπιλ Κλίντον έχει προσκαλέσει μια Ελληνίδα για να κάνει μαζί του συζήτηση επί σκηνής. Έχει προσκαλέσει την Γιάννα Αγγελοπούλου, στη Βουλγαρία, όπου θα γίνει αυτή η συζήτηση. Το γεγονός ότι ο Κλίντον καλεί μια Ελληνίδα να συζητήσει μαζί, αποτελεί τιμή για την χώρα μας.