Η χώρα βρίσκεται περίπου στο μέσο της προεκλογικής περιόδου. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο διάστημα που απομένει. Μπορεί όμως να διαπιστώσει πως τα κόμματα πορεύονται προς τις κάλπες χωρίς τις ακρότητες που δυστυχώς χαρακτήρισαν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν.

Ενδεχομένως ο λόγος να εντοπίζεται στο γεγονός πως το αποτέλεσμα θεωρείται προδικασμένο. Ο συσχετισμός των δυνάμεων δείχνει παγιωμένος και η γενική αίσθηση είναι πως αυτές θα είναι εκλογές δυο γύρων.

Ακόμη όμως και αν οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ένα είδος πρόβας με την τελική αναμέτρηση να τοποθετείται στις αρχές του Ιουλίου, θα πρέπει να επισημανθεί πως η απουσία ενός κλίματος πολωτικού και υπερτοξικού συντηρεί τις συνθήκες μιας δημοκρατικής ομαλότητας που κάθε τόπος έχει ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια ευκαιρία για να παγιωθεί στις πολιτικές δυνάμεις η αντίληψη πως η πολιτική κουλτούρα τού «γαία πυρί μιχθήτω» δεν είναι μόνο αντιπαραγωγική ή κοστοβόρα. Ανήκει και στο παρελθόν.

Ο φανατισμός και η τοξικότητα έχουν περιοριστεί σε νησίδες των σόσιαλ μίντια. Αλλά δεν αγγίζουν την επικράτεια της πραγματικής ζωής.