Ολοι ερευνητές των διαθέσεων της κοινής γνώμης συμφωνούν ότι ο αντισυστημισμός επανακάμπτει στην τρέχουσα εκλογική περίοδο. Απαντες στις μετρήσεις τους καταγράφουν άνοδο των μικρότερων εθνικιστικών, αριστερών και ακροαριστερών σχημάτων που τρέφονται από τον ανορθολογισμό, τη συνωμοσιολογία , την αμφισβήτηση των πάντων και την άμετρο οργή εναντίον των κρατούντων.

Κοινή δε είναι η πεποίθηση ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έπληξε και πλήττει κατ’αναλογίαν όλα τα κόμματα που συμμετείχαν σε κυβερνητικά τα προηγούμενα 10-12 χρόνια. Τη μεγαλύτερη φθορά αντιμετωπίζει κυρίως η κυβέρνηση ,αλλά μόνο αμελητέα δεν πρέπει να θεωρείται η πίεση που ασκείται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠαΣοΚ.

Αντιθέτως όλα τα στοιχεία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δείχνουν ότι τα κύματα αμφισβήτησης που ξεπήδησαν από την αδιανόητη σύγκρουση των τρένων στον Θεσσαλικό κάμπο τροφοδοτούν κυρίως το εθνικιστικό μόρφωμα του φυλακισμένου για τη συμμετοχή του στην εγκληματική και ναζιστική Χρυσή Αυγή Ηλία Κασιδιάρη και από κοντά το κόμμα του τηλεπωλητή Κυριάκου Βελόπουλου , το αντιευρωπαικό και εσχάτως δραχμικό σχήμα του Γιάννη Βαρουφάκη και βεβαίως το ΚΚΕ που αρνείται τους πάντες και τα πάντα.

Υπάρχουν δημοσκόποι που μετρούν το διάδοχο σχήμα της Χρυσής Αυγής ακόμη και κοντά στο 6%. Οι ίδιοι φέρουν το ΜέΡΑ25 μεταξύ 4% και 5% , τον Βελόπουλο στη ζώνη του 4% και το ΚΚΕ πάνω από 6% ,στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών. Το δυστύχημα είναι ότι η ενίσχυσή τους πηγάζει κυρίως από προσέλκυση νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Τηρουμένων των αναλογιών η παρατηρούμενη εκλογική μετατόπιση, αν και μικρότερης έντασης, θυμίζει εκείνη που κατεγράφη στις πρώτες εκλογές του 2012, υπό την επίδραση των κατακλυσμιαίων γεγονότων που γέννησε τότε η χρεοκοπία της χώρας.Με άλλα λόγια είμαστε μπροστά σε περιπέτεια πολιτική, η έκβαση της οποίας μόνο ζημίες μπορεί να εγγυηθεί για τη χώρα και τους πολίτες.

Δυστυχώς σε τούτους τους κρίσιμους και μεταβατικούς καιρούς η τραυματισμένη ακόμη Ελλάδα κινδυνεύει να περιπέσει σε αδιέξοδα μοναδικά. Εχει αποδειχθεί περίτρανα στο πρόσφατο παρελθόν ότι ο αντισυστημισμός μόνο ζημίες μπορεί να φέρει στη χώρα. Γι’ αυτό και οι δυνάμεις του ορθολογισμού επιβάλλεται να ξεπεράσουν τον κακό τους εαυτό, να επενδύσουν στον ορθό λόγο και να μεταφέρουν στο εκλογικό σώμα σχέδια ρεαλιστικά ,αξιόπιστα και ικανά να προδιαγράψουν ένα μέλλον πραγματικά ελπιδοφόρο.. Εχουν ακόμη χρόνο στη διάθεσή τους.