Κυκλοφορεί χρόνια στα αποδυτήρια μεγάλης ομάδας. Προσπαθούσε λέει, ο σημαντικός ξένος προπονητής πριν από ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι να εξηγήσει στον πίνακα την «τακτική» του και το σχέδιο του στη μεσαία γραμμή παρέπεμπε σε κάτι που έμοιαζε με σταυρό.

«Γιατί σταυρό» ρώτησε με απορία στα ελληνικά ένας από τους ποδοσφαιριστές, απευθυνόμενος κυρίως στους συμπαίκτες του. Και όσο ο προπονητής συνέχιζε, συνέχιζε και εκείνος να ρωτά τους διπλανούς του τόσο… όσο μην τον ακούσουν και παραπέρα. «Γιατί σταυρό. Γιατί;».  Ως ότου κάποιος από τη γαλαρία δεν κρατήθηκε: «Τι γιατί σταυρό ρε; Απλό είναι. Όταν θα αποδειχθεί ότι αυτά που μας λέει είναι… μ@λ@κίες τότε θα πρέπει να κάνουμε όλοι το σταυρό μας μπας και γλιτώσουμε».

Έχουν περάσει καμιά 20αριά χρόνια από αυτή την ιστορία, αλλά με έναν τρόπο έγινε από το μεσημέρι της Δευτέρας ξανά επίκαιρη. Μετά από την τετράωρη παρωδία στο πάρκο Γουδή. Την περίφημη συνάντηση της ΕΠΟ που όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα έγινε για να μην… γίνει. Αυστηρά για λόγους επικοινωνίας. Της ίδιας που εδώ και ένα διήμερο επιβεβαιώνει την ικανότητα ενός καλά κατασκευασμένου παραμορφωτικού καθρέφτη.

Δεν χρειάστηκε φυσικά να δείξουν κάποιο «σταυρό» στον πίνακα ο Μπαλτάκος και ο Μπένετ φιλοξενώντας τους πιο ισχυρούς ιδιοκτήτες του ποδοσφαίρου –έναν Σταύρο, τον Μάνταλο, παραδέχτηκαν αλλά και αυτό το… αδίκημα, το καταπίνει η σκόνη-. Τους έδειξαν όμως ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώσει φέτος το πρωτάθλημα: Να κάνουν όλοι μαζί το σταυρό τους, και ποιος ξέρει μπορεί ο μεγαλοδύναμος τελικά να μας λυπηθεί.

Ο κόμπος στο χτένι

Γιατί μαζεύτηκαν όλοι εκεί το μεσημέρι της Δευτέρας; Διότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι με τους ορισμούς του Μπένετ. Διότι ο Βρετανός είναι ο πρώτος ξένος αρχιδιαιτητής στην ιστορία που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να φέρει -ούτε για… διακοπές – διαιτητές ελίτ. Και βέβαια διότι ήταν επιβεβλημένη η ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης με θέα στις εννέα κρίσιμες αγωνιστικές που ακολουθούν στα playoffs. Σε ένα πρωτάθλημα που το διεκδικούν (και οι) τέσσερις και που ο κόσμος είναι ήδη ανεβασμένος στα… κάγκελα.

Μαζεύτηκαν επίσης διότι πριν και μετά την πρώτη αγωνιστική των playoffs εξέδωσαν ανακοινώσεις ή εξέφρασαν παράπονα σχεδόν όλες οι εμπλεκόμενες ΠΑΕ. Ο Παναθηναϊκός ας πούμε κατήγγειλε αλλοίωση του πρωταθλήματος μετά το 0-0 με την ΑΕΚ:  «Η διαιτησία του Νταμπάνοβιτς, ο οποίος ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα, παρά την ομόφωνη απόφαση της Super League για ορισμό διαιτητών κατηγορίας Elite στους αγώνες μεταξύ των Big 4, όχι μόνο προκαλεί αλλά αλλοιώνει ήδη από την 1η αγωνιστική τη διαδικασία των playoffs» είπε. Και η ΑΕΚ όμως σήκωσε το γάντι για το ίδιο ματς «Δεν μπορούσαν να πιστέψουν στην ΑΕΚ το πως ο Νταμπάνοβιτς πήρε πίσω την απόφαση του για πέναλτι στην τελευταία φάση, ανακαλύπτοντας πιθανότατα επιθετικό φάουλ στον Σιμάνσκι και μάλιστα χωρίς να πάει στο VAR για να ελέγξει τη φάση» διαβάσαμε στα ρεπορτάζ (της).

Και το ίδιο βράδυ το πήγε και ο Άρης ένα βήμα παραπέρα μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ: «Στο επόμενο ματς καλούμε τον κ. Μπένετ να ορίσει Κινέζο διαιτητή με Βιετναμέζο στο VAR!» .  Τον ΠΑΟΚ που στο μεταξύ είχε μιλήσει για αλλοίωση από τα μέσα Φλεβάρη μετά την ισοπαλία στην Τρίπολη. Και ήταν και ο Βόλος  με ανακοίνωση του πριν τον Ολυμπιακό, είπε στα ίσια στον Μπένετ ότι δεν κάνει ο ίδιος τους ορισμούς αλλά άλλοι.  Και βέβαια ο Ολυμπιακός που έχει έναν τόμο με επίσημες διαμαρτυρίες.

Με ποιον τα είχαν όλοι λοιπόν; Με την διαιτησία.  Και τι είχαν συμφωνήσει όλοι πριν τα playoffs; Διαιτητές ελίτ στα ντέρμπι της Big 4 κα ξένους από τις top ομοσπονδίες στα υπόλοιπα.

Κύριε Μπένετ, εξηγήσου

Τι είπε ο Μπένετ για όλα αυτά στη σύσκεψη; Ότι προσπαθεί να φέρει ελίτ και δεν μπορεί. Ότι στέλνει γράμματα στις Ομοσπονδίες και έχει ζητήσει τη βοήθεια της UEFA και των κορυφαίων ομοσπονδιών της Ευρώπης. Και ότι τέλος πάντων θα φέρει όποιους καλύτερους μπορεί και μιας και τα κουκιά δεν βγαίνουν θα κοτσάρει και έναν έλληνα σε κάθε αγωνιστική των playoffs. Είπε ακόμη ότι του έστειλε ένας ελίτ διαιτητής μήνυμα πρόθυμος να παίξει το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, αλλά εκείνος του απάντησε ότι έχει ήδη ορίσει διαιτητή. Το όνομα του ελίτ διαιτητή όμως δεν το αποκάλυψε.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε την εντύπωση πως ο Σταύρος Μάνταλος είναι ο «αντιπρόεδρος μου» και για αυτό τον έχει μαζί του στους ορισμούς εξ ου και του κοινοποιεί όλη την αλληλογραφία με τους ξένους διαιτητές κλπ! Κι είναι ακόμη στη θέση του. Και ο Μπένετ. Και ο Μάνταλος που κατά τα άλλα είναι εκπαιδευτής διαιτησίας, υπεύθυνος για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και λόγος για να έχουμε ξένο αρχιδιαιτητή!

Οι ομάδες

Τι είπε ο Ολυμπιακός στη σύσκεψη: Ότι θέλει διαιτητές ελίτ και ότι αν δεν μπορεί ο Μπένετ να τους φέρει ας πάει στο καλό για να έρθει κάποιος που μπορεί. Ότι ρώτησε στην UEFA και του είπαν ότι κανένας Μπένετ και κανένας Μπαλτάκος δεν ζήτησε ποτέ τη βοήθεια της. Ότι απευθύνθηκε και σε μεγάλες ομοσπονδίες της Ευρώπης και έλαβε ακριβώς την ίδια απάντηση.

Κατήγγειλε επίσης ότι στους ορισμούς διαιτητών και την επιλογή των ξένων που έρχονται δεν είναι μόνος του ο Μπένετ, αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά με αυτό (η δικαίωση με όνομα και επώνυμο Σταύρος Μάνταλος).  Ότι τους ξένους διαιτητές τους υποδέχονται στην Ελλάδα… παρατράγουδα της ΕΠΟ και βλαχοπρόεδροι που δεν θα έπρεπε να ξέρουν ούτε το όνομα των διαιτητών.  Και βέβαια θύμισε ότι εδώ και αρκετούς μήνες η επαγγελματική διαιτησία είναι νόμος του κράτους, άρα καμία ΚΕΔ και κανείς Μπένετ δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Τι είπε η ΑΕΚ στη σύσκεψη; Ότι θέλει διαιτητές ελίτ αλλά στηρίζει τον Μπένετ που δεν μπορεί να τους φέρει. Ο ΠΑΟΚ; Ότι θέλει ελίτ διαιτητές αλλά ότι και εκείνος δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον Μπένετ που δεν μπορεί να τους φέρει. Ο Παναθηναϊκός; Ότι θέλει διαιτητές ελίτ αλλά δεν τον πειράζει να τον σφυρίζει τελικά και έλληνας διαιτητής αρκεί να μην κάνει λάθος σε βάρος του «γιατί τότε θα πρέπει να κρυφτείτε όλοι» (Απαραίτητη σημείωση: Οι Πράσινοι είχαν αφηνιάσει όταν ο Μπένετ όρισε τον Σιδηρόπουλο στο ματς με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο τον περασμένο Σεπτέμβρη).

Τι είπε ο Μπαλτάκος; Καλύτερα να μην την ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Ο άνθρωπος που απέκλεισε τον Βόλο και τον Άρη από την κουβέντα με το έτσι θέλω (μέχρι να τον πιάσουν στα πράσα), που συμφώνησε για τη συμβολή της Super League στην προσπάθεια εξεύρεσης διαιτητών ελίτ και ήταν έτοιμος για «κοινή ανακοίνωση» ως ότου  εκδώσει μια άλλη μόνος του και την άλλη μέρα μια τρίτη κόντρα στην προηγούμενη για να εξηγήσει τελικά ότι κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει τον Μπένετ δεν έχει σημασία τι λέει. Σημασία έχει να μπορούν κάποια στιγμή να συνδέονται τα επόμενα με τα προηγούμενα.

Τα συμπεράσματα

Τι αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος; Πρώτον ότι ο Μπένετ πριν την συνάντηση έχει «κλείσει» διαιτητές και για την 2η και σίγουρα για την 3η αγωνιστική (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ) των playoffs άρα ότι και να του έλεγαν οι ομάδες εκείνος και ο… αντιπρόεδρος του ήδη συνέχιζαν στο δρόμο που χάραξαν.  Δεύτερον ότι εδώ και επτά μήνες ο Μάνταλος κυκλοφορεί στα μάτια του Μπένετ ως… αντιπρόεδρος σε ένα κανονικό σκάνδαλο που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε προκαλέσει τεράστια συζήτηση διότι προφανώς κάποιος τον έπεισε ότι ο συγκεκριμένος είναι «αντιπρόεδρος». Και τρίτον ότι οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα δεν θέλουν ελίτ διαιτητές όσο θέλουν τον Μπένετ. Και η ΑΕΚ (που έχει… χρεωθεί τον Μπαλτάκο που έχει… χρεωθεί τον Μπένετ) και ο ΠΑΟΚ (που τα ραντεβού Γκαγκάτση-Μπαλτάκου στη Θεσσαλονίκη είναι συχνότερα και από την παρουσία του Νταμπάνοβιτς στο ελληνικό πρωτάθλημα) αλλά και ο Παναθηναϊκός που φέτος κάνει ρεκόρ στα κερδισμένα πέναλτι και ας φωνάζει.

Ο σταυρός

Για ποιο λόγο λοιπόν όλοι αυτοί πήγαν στο ραντεβού; Είναι άγνωστο.  Ο Μπένετ για να πει ότι πήγε και ότι άδικα τον κατηγορούν ότι δεν ξέρει που είναι το γραφείο του στην ΕΠΟ. Ο Μπαλτάκος για να συνεχίσει να παριστάνει τον πρόεδρο και να πει μετά στις κάμερες ότι συμμετείχε σε μια σύσκεψη για τη διαιτησία ενώ ο ίδιος δεν ασχολείται με τη διαιτησία. Και οι τρεις ομάδες γιατί κατανοούν ότι στο τέλος δεν μπορούν να κατακτήσουν και οι τρεις το πρωτάθλημα, άρα κάτι θα πρέπει να πουν στον κόσμο τους. Όλοι αποθεώνονται εδώ και ένα 48ωρο από τα media. Ποιος ασχολείται με την στάση τους στη συνάντηση; Ποιος θα πει στον κόσμο τι γίνεται με τον Μάνταλο;  Ποιος θα υποδεχθεί τους διαιτητές της Κυριακής στο αεροδρόμιο;  Λογικές απορίες που λογικά δεν έχουν απάντηση.  Μέσα στη σκόνη της επικοινωνίας τους ενώνει όλους ο… Ολυμπιακός, οι θέσεις του οποίου δεν χωρούν στην συζήτηση.  Και τώρα που τα playoffs ξαναρχίζουν με όλο αυτό το «σύστημα» κανονικά στη θέση του και οι περισσότεροι καταλαβαίνουν πως το πρωτάθλημα έτσι θα είναι θαύμα αν ολοκληρωθεί; Σύστημα «σταυρός».  Που ξέρεις, μπορεί και να πιάσει…