«Νιώθω υπέροχα», λέει στο «Βήμα» ο Άγγελος, ο μοναδικός μαθητής στους ακριτικούς Αρκιούς, ο οποίος δεν θα παρελάσει μόνος ανήμερα της 25ης Μαρτίου, καθώς στο πλευρό του, πλέον, βρίσκονται 13 μαθητές και 14 γονείς που πήραν το βαπόρι από τον Πειραιά για τους Λειψούς και από εκεί τα φουσκωτά για το νησί.

Μαθητές του 1ου Δημοτικού Βούλας, μαζί με τους γονείς τους, ταξίδεψαν στην άγονη γραμμή, στο νησί των Αρκιών, προκειμένου να παρελάσουν την 25η Μαρτίου μαζί με τον μικρό Άγγελο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Η αποστολή των γονεών και μαθητών προς τους Αρκιούς

Ο Άγγελος Κουβαράς, μαθητής της τετάρτης Δημοτικού, είναι το μοναδικό παιδί στο νησί,  και δασκάλα του είναι η αναπληρώτρια Ιωάννα Θεοφανίδου.

Ο ίδιος είναι συναισθηματικά φορτισμένος με την κίνηση των μαθητών από τη Βούλα. «Ο Άγγελος σάστισε γιατί κατεβήκαν όλα τα παιδιά μαζί και τον αγκάλιασαν, αμέσως δέθηκαν μαζί του», αναφέρει ο κ. Ντούτσουλης.

Πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία

Η ιδέα ξεκίνησε από τον πρόεδρο του συλλόγου, κ. Γιώργο Ντούτσουλη, ο οποίος μίλησε στο «Βήμα» για το πως πήρε την απόφαση να μην αφήσει μόνο του τον Άγγελο για μια ακόμα Εθνική Εορτή. «Είδες αυτό το παιδί που παρέλασε μόνο του;», ρώτησαν τον ίδιο κατά την επέτειο του «Όχι», γνωστοί και φίλοι του, γεγονός που τον οδήγησε να αναζητήσει πληροφορίες για το ζήτημα. «Το κερασάκι στην τούρτα και αυτό που με έκανε να πεισμώσω και να κάνουμε αυτό το εγχείρημα είναι όταν έμαθα ότι θα έκανε ξανά παρέλαση μόνο του το παιδί και για την 25η Μαρτίου».

Το όλο εγχείρημα κόστισε πάνω από 5.000 ευρώ, ένα ποσό που, κατά το ήμισυ, καλύφθηκε από χορηγίες ιδιωτών που «πίεσαν» έμμεσα για να γίνει αυτό το ταξίδι και που αποτέλεσαν το στήριγμα για τους ανθρώπους πίσω από την πρωτοβουλία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται από επιχειρηματίες μέχρι και απλοί γονείς. «Δυστυχώς δεν βρήκαμε καθόλου στήριξη από βασικές εταιρείες που διαχειρίζονται μεταφορές. Δεν βρήκαμε κανένα στήριγμα εκεί», αναφέρει ο ίδιος. Αξίζει να αναφερθεί ότι ούτε η πολιτεία προσέφερε κάποια βοήθεια για την πραγματοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος.

Μήνυμα αλληλεγγύης

«Τα κίνητρα μας είναι παιδαγωγικά. Θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας τα μηνύματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης», τονίζει ο κ. Ντούτσουλης, για να συμπληρώσει «ο ψυχισμός των παιδιών είναι πολύ ιδιαίτερος».

Το σκάφος που μετέφερε μαθητές και γονείς από τους Λειψούς προς τους Αρκιούς

Όπως εξηγεί ο κ. Ντούτσουλης τα παιδιά δεν είχαν καταλάβει στην αρχή τον σκοπό του ταξιδιού. «Γι ‘ αυτά στην αρχή ήταν ένα παιχνίδι. Νομίζω συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει, την στιγμή που είδαν όλο το νησί να είναι στο λιμάνι με δάκρυα στα μάτια βλέποντας τα φουσκωτά σκάφη να έρχονται από τους Λειψούς. Εκεί διαπίστωσαν την πραγματική διάσταση του εγχειρήματος», αναφέρει ο κ. Ντούτσουλης.

«Όπου Υπάρχουν Άγγελοι»

Ο σκοπός δεν είναι η εν λόγω πρωτοβουλία να τελειώσει με την περίπτωση του Άγγελου. Επιθυμία του Γιώργου Ντουστσούλη είναι να δημιουργηθεί ένας θεσμός με το όνομα «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι», ο οποίος θα φροντίζει «κανένα παιδί να μην παρελαύνει μόνο του».

Τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι θα θυμούνται αυτό το ταξίδι, αυτή την παρέλαση. «Θα μας μείνει αποτυπωμένο», καταλήγει ο κ. Ντουστσούλης.