Η μητρική εταιρία του Facebook, Meta Platforms, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας φέτος, κίνηση που την καθιστά την πρώτη Big Tech εταιρεία που ανακοινώνει δεύτερο γύρο μαζικών απολύσεων καθώς ο κλάδος προετοιμάζεται για βαθιά οικονομική ύφεση.

Οι ευρέως αναμενόμενες περικοπές θέσεων εργασίας αποτελούν μέρος μιας αναδιάρθρωσης που θα οδηγήσει την εταιρεία να καταργήσει τα σχέδια προσλήψεων για 5.000 θέσεις εργασίας, να σταματήσει πρότζεκτ χαμηλότερης προτεραιότητας και να «ισοπεδώσει» τα μεσαία στελέχη.

Ακολουθούν τις πρώτες μαζικές απολύσεις της εταιρείας το φθινόπωρο, κατά τις οποίες περικόπηκαν περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας, το 13% του εργατικού δυναμικού εκείνη την περίοδο, μετά από ένα εκτεταμένο κύμα προσλήψεων που διπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που είχε από το 2020.

Σε μήνυμα προς το προσωπικό, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ είπε ότι οι περισσότερες περικοπές θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους.

«Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα αυτή η νέα οικονομική πραγματικότητα να συνεχιστεί για πολλά χρόνια», έγραψε μεταξύ άλλων ο Ζούκερμπεργκ.

Ικανοποιημένοι επενδυτές

Η κίνηση μπορεί να καθησυχάσει τους επενδυτές που έχουν γίνει επιφυλακτικοί για τις παραγωγικές δαπάνες του Ζούκερμπεργκ, καθώς η αύξηση των εσόδων από τις κύριες επιχειρήσεις της Meta μειώθηκε εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και της υποχώρησης των ψηφιακών διαφημίσεων από την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου της εποχής της πανδημίας.

Οι ανησυχίες για μια οικονομική ύφεση λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων έχουν επίσης πυροδοτήσει μια σειρά από μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας σε όλη την εταιρική Αμερική: από τράπεζες της Wall Street όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έως εταιρείες Big Tech, συμπεριλαμβανομένης της Amazon.com και Microsoft.

Η Meta, η οποία συνεχίζει να δαπανεί δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει ένα φουτουριστικό metaverse, έχει επίσης παλέψει με τις προσαρμογές στις αλλαγές απορρήτου με επικεφαλής τον τεχνολογικό αντίπαλο Apple και τον ανταγωνισμό για νέους χρήστες από την εφαρμογή μικρού μήκους βίντεο TikTok.

Σε απάντηση, ο Ζάκερμπεργκ υποσχέθηκε να μετατρέψει το 2023 σε «Έτος Αποδοτικότητας».

Η Wall Street ανταμείβει σταθερά τη Meta από την φθινοπωρινή αναδιάρθρωση, αφού η τιμή της μετοχής της έπεσε περισσότερο από 70% νωρίτερα το 2022. Η μετοχή έλαβε νέα ώθηση τον Φεβρουάριο όταν η Meta ανακοίνωσε νέους ελέγχους κόστους και επαναγορά μετοχών ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κίνηση της Meta τον Νοέμβριο να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 11.000 σηματοδότησε τις πρώτες μαζικές απολύσεις στη 18χρονη ιστορία της.

Η βιομηχανία τεχνολογίας έχει απολύσει σχεδόν 290.000 εργαζομένους από τις αρχές του 2022, με περίπου το 40% από αυτούς να έχουν προσληφθεί το ίδιο έτος, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης απολύσεων layoffs.fyi.