Κομβική ημέρα για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού ως προς την ημερομηνία των εκλογών είναι η Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θα παρουσιαστεί η πρώτη δημοσκόπηση μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Αγωνία για τις μετρήσεις πριν από την απόφαση για τις εκλογές

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας και των αναλύσεων που θα γίνουν από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διάχυτη η ανησυχία. Βασικό της στοιχείο είναι, πέραν του αποτελέσματος, το αν και κατά πόσον στις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» αυτές τις ημέρες, καταγράφονται με αξιόπιστο τρόπο οι πολιτικές επιπτώσεις του δυστυχήματος.

Τα στοιχεία που θα αξιολογηθούν σε κάθε περίπτωση είναι, προφανώς, η φθορά της κυβέρνησης, αν και πόσο διαπιστώνονται κέρδη για την αντιπολίτευση και αν και πόσο ενισχύονται οι λεγόμενοι «αντισυστημικοί» αλλά και οι αναποφάσιστοι.

Στο εκλογικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, η κυριότερη παράμετρος πολιτικής ανησυχίας εντοπίζεται στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης μίας μη αναστρέψιμης τάσης γενικής απαξίωσης, η οποία κατά μείζονα λόγο θα μπορούσε να εκδηλωθεί ως αποχή στις εκλογές ή ως μία νέα κατηγορία «αγανακτισμένων».

Ο παράγοντας Τέμπη

Ως προς το τελευταίο, προβληματισμό έχει προξενήσει η βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων ημερών, με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών, η οποία έχει δημιουργήσει ένα νέο κύμα αντιδράσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές προστέθηκαν στα ζητήματα που διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον υψηλών διαχειριστικών απαιτήσεων για την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τα όσα εξελίσσονται στο πεδίο αυτής καθεαυτής της διερεύνησης του δυστυχήματος και των αποφάσεων και ενεργειών που θα χρειαστούν στη συνέχεια.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Από την αξιολόγηση όλων αυτών των παραμέτρων, αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών, στοιχείο που έχει προκαλέσει έντονη αμφιθυμία και αβεβαιότητα στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά πληροφορίες, έως και τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε ενισχυθεί σημαντικά το σενάριο της μετάθεσης των εκλογών για τις 14 ή 21 Μαΐου. Τη Δευτέρα ωστόσο επανήλθε στη συζήτηση το ενδεχόμενο να στηθούν οι κάλπες την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου.