Ο Μητσοτάκης πήρε εύκολα την πλειοψηφία του, αναφώνησε «Σαγιονάρα!» και πέταξε για την Ιαπωνία.

Οι υπόλοιποι άφησαν μερικά θέματα να κουβεντιάζουμε.

Καταρχήν, τα ονόματα.

Πιστεύω ότι ο Τσίπρας λέει αλήθεια πως αυτός τα έδωσε στον Ράμμο κι όχι ο Ράμμος σε εκείνον. Ο Ράμμος απλώς τα επιβεβαίωσε.

Καμία αντίρρηση. Αλλά δύο απορίες.

Πρώτον, ο Τσίπρας πού τα βρήκε; Του τα έδωσε κάποιος άλλος ή δραστηριοποιήθηκε ο ίδιος ως ντετέκτιβ; Και ποιος είναι ο κάποιος;

Δεν ρωτάω για να την πέσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτάω επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αν η ΕΥΠ ή η ΑΔΑΕ έχουν νταραβέρια με «κάποιους» εκτός υπηρεσίας.

Δεύτερον, είναι δουλειά του Ράμμου να τσεκάρει απόρρητες πληροφορίες αδιευκρίνιστης προέλευσης;

Διότι αν είναι, έχω κι εγώ κάτι τσεκαρίσματα για την Πισπιρίγκου που μάλιστα δεν είναι απόρρητα. Θα το ψάξει ο ίδιος ή να πάω στον Κούγια;

Ενα άλλο θέμα είναι γιατί έγινε η πρόταση δυσπιστίας.

Είχε ο ΣΥΡΙΖΑ καμία υποχρέωση στον Μητσοτάκη; Δεν το γνωρίζω. Αλλωστε ο Τσίπρας αποκαλεί τον Μητσοτάκη άτομο «μειωμένης αντίληψης».

Μόνο που προκύπτει το ερώτημα. Αν θεωρείται μειωμένη η αντίληψη εκείνου που κερδίζει, τότε πώς χαρακτηρίζεται η αντίληψη εκείνου που χάνει;

Να πούμε την αλήθεια, πάντως. Η πρόταση δυσπιστίας έκρυβε εκπλήξεις.

Σκεφτείτε πως από την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ την πέφτει στον Καραμανλή και οι υπόλοιποι στον Βενιζέλο. Αυτό κι αν είναι έκπληξη.

Μερικά εκατομμύρια Ελληνες άλλωστε πληροφορήθηκαν έκπληκτοι ότι η χώρα διαθέτει μυστικές υπηρεσίες (έστω αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως προέκυψε…), οι οποίες κάνουν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και παρακολουθήσεις με άδεια της Δικαιοσύνης και με τις διαδικασίες που προβλέπει σχετικός νόμος.

Από τα σύννεφα πέσαμε. Τέτοιο πράγμα; Ορμπαν μας κατάντησε η «χούντα Κούλη», να μη σου πω Στάζι!

Τελευταίο θέμα. Τι εννοούσε ο Μητσοτάκης όταν ρωτούσε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα;

Εγώ δεν ξέρω τίποτα. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω.

Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως το ερώτημα του Μητσοτάκη είναι ρητορικό.

Διότι ούτε που διανοούμαι ότι πάνω που ψάχναμε «πού πήγαν τα λεφτά» του Καλογρίτσα θα αρχίσουμε να ψάχνουμε κι «από που ήλθαν τα λεφτά» της Βενεζουέλας.

Παρηγοριέμαι απλώς επειδή (όπως λέει κι ο αριστερός καλλιτέχνης) «από τη Βόρεια Κορέα ως την Τσιάπας / απ’ τη Μελβούρνη, στο Αλγέρι, στο Καράκας / απ’ το Πεκίνο στην Αβάνα και τη Ρώμη / κι αν προσκυνήσαν κάποιοι, βαστούν οι δρόμοι».

Βαστάτε, ρε αφιλότιμοι! Οπου να ‘ναι γυρίζει κι ο Βαρουφάκης από την Κούβα.