Τη διάθεσή του να επιμείνει στις θέσεις και κυρίως στις αντιρρήσεις του απέναντι στην Τουρκία και το αίτημά της για την απόκτηση νέων και εκσυγχρονισμό των παλιών F-16 δηλώνει σταθερά ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε συνέντευξή του στο Mega.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος έχει γίνει «κόκκινο πανί» για την Αγκυρα, γεγονός που φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, στέλνει σαφές μήνυμα πως όσο ο Ερντογάν συνεχίζει να ακολουθεί την πολιτική των απειλών, ο ίδιος θα αντιτίθεται στην πώληση των F-16.

Ο ρόλος του αμερικανού γερουσιαστή στο τουρκικό αίτημα για τα F-16 είναι κομβικός, αφού τίθεται ως ερωτηματικό αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε περίπτωση άρνησής του θα σταθεί απέναντι στον πρόεδρο της Επιτροπής που ανήκει στους Δημοκρατικούς και πώς θα μπορέσει τελικά να τον ξεπεράσει. Την ίδια στιγμή, το δικό του μήνυμα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα επιλέγει να στείλει και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, έστω και αν χρησιμοποιεί πιο διπλωματική γλώσσα.

Επιμένει στην αντίθεσή του για τα F-16

Ο Μενέντεζ μιλώντας στο Mega (στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη) επέμεινε στη ρητή αντίθεσή του στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Τουρκία του Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα, μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς δικαιολογία, χωρίς αιτία, «οπότε στο μυαλό μου θα ήταν προβληματικό να πουλήσουμε στρατιωτικό υλικό όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και όταν εκδηλώνει ξεκάθαρα ξανά και ξανά κάποιες από τις προθέσεις της».

Ο γερουσιαστής στέλνει εμμέσως μήνυμα και στην Ουάσιγκτον λέγοντας ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τη δική του στάση για την πώληση ως «έναν μοχλό πίεσης για να κάνει την Τουρκία να συμπεριφερθεί διαφορετικά και, αν συμβεί αυτό, ας είναι, θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη», υπογραμμίζοντας πάντως ότι «αυτή τη στιγμή» θα εξακολουθήσει να μην εγκρίνει την πώληση. Για τον Μενέντεζ θα πρέπει να αλλάξει και η ρητορική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλεί κάθε φορά Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν της διαφορές τους μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να καλεί και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους, όταν μόνο η μία πλευρά επιτίθεται.

«Η Ελλάδα δεν κάνει υπερπτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Ελλάδα δεν εισβάλλει σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα δεν απειλεί την κυριαρχία και την ασφάλεια της Τουρκίας. Επομένως είναι λάθος να καλούνται και οι δύο πλευρές εν προκειμένω, όταν μόνο η μία πλευρά είναι επιθετική, και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρόκειται για μία προσπάθεια που εξακολουθούμε να καταβάλλουμε με σκοπό να κάνουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικανική διοίκηση να αλλάξει δρόμο».

Ο Μενέντεζ δεν εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα υλοποιήσει τις απειλές του, σημειώνοντας ότι μετά και την ανανεωμένη MDCA, «τώρα δεν είναι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα που επηρεάζονται αλλά θα μπορούσαν να πληγούν και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ενώ καλεί και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να ανοίξει συζήτηση για το τι θα συμβεί εάν μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε άλλο μέλος της Συμμαχίας. Ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι με την πλευρά που δέχεται επίθεση.

Τσούνης: «Αποδεκτή είναι μόνο η σταθερότητα»

Ο Τζορτζ Τσούνης, επίσης στην ίδια εκπομπή του Μega, σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ εφόσον ο τούρκος πρόεδρος κάνει πράξη τις απειλές του, σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί την κατάσταση και αν κληθεί η αμερικανική πλευρά, θα φανεί πολύ βοηθητική και προσηλωμένη για την αποφυγή της σύγκρουσης. Αν και επιμένει στην έκκληση και προς τις δύο πλευρές να απέχουν «από οποιαδήποτε ενέργεια και οποιαδήποτε κατάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα», ο αμερικανός πρεσβευτής υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει την περιοχή», γνωρίζει τον Ερντογάν, αλλά την ίδια στιγμή καταλαβαίνει και αγαπά την Ελλάδα. «Η Αμερική έχει τεράστιο ενδιαφέρον και οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό. Τελεία και παύλα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τσούνης.