Σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μιλώντας στη Νίκη Λυμπεράκη τόνισε πως δεν είναι αποδεκτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους ή να βρουν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους όταν είναι η μία και μόνο η μία πλευρά που επιτίθεται.

Ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ στην παρέμβασή του στην εκπομπή εκτίμησε πως η ρητορική μίσους και απειλών του Ερντογάν προς την Ελλάδα οφείλονται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους και να εξετάζουν πως θα αντιδράσουν στο ρίσκο που υπάρχει να δημιουργηθεί πρόβλημα και να μην πρόκειται μόνο για ρητορική.

Διεμήνυσε πως είναι λάθος το Στέιτ Ντηπάρτμεντ και το ΝΑΤΟ να τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να ζητούν και από τους δύο να ρίξουν τους τόνους και να συμφιλιωθούν ενώ μόνον η Τουρκία είναι επιτιθέμενη.

Ξεκαθαρίζει ότι θα μπλοκάρει την πώληση των F-16 στην Τουρκία αυτή την στιγμή και εξηγεί πως η πώληση μπορεί να απελευθερωθεί «αν και μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, όσο και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι αντίθετες στα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια».

Ο κ. Μενέντεζ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας αν δεχθεί επίθεση – κάτι που δεν το θεωρεί πιθανό – καθώς «καταβάλλονται προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι αυτή η στιγμή δεν θα έρθει ποτέ γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έρθει και δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει το εκτόπισμα που είχε κάποτε στο σύνολο του αμερικανικού Κογκρέσου».

Ολόκληρη η παρέμβαση Μενέντεζ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει με την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Μενέντεζ: Αναφορικά με τα f16, θα ήθελα η Τουρκία να είναι διαφορετική απ’ ό,τι είναι υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν. Να είναι ένα αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, να μην ειναι επιθετική έναντι των γειτόνων της, να μην συλλαμβάνει και φυλακίζει δημοσιογράφους και δικηγόρους. Να μην κηρύσσεις ξαφνικά έναν από τους βασικούς σου πολιτικούς αντιπάλους ένοχο, για να τον αποκλείσεις από τις εκλογές και πολλά ακόμη. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο, είμαι αντίθετος στην πώληση των F16, γιατί στο τέλος της ημέρας η πραγματικότητα ειναι ότι δεν έχουμε δει την Τουρκία του Ερντογάν να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες.

Αυτό που έχουμε δει είναι μια Τουρκία που απειλεί μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελληνική Δημοκρατία και την απειλεί χωρίς δικαιολογία, χωρίς αιτία. Οπότε στο μυαλό μου θα ήταν προβληματικό να πουλήσουμε στρατιωτικό υλικό, όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και όταν εκδηλώνει ξεκάθαρα ξανά και ξανά κάποιες από τις προθέσεις της. Ίσως η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιήσει τη δική μου στάση για την πώληση ως ένα μοχλό πίεσης για να κάνει την Τουρκία να συμπεριφερθεί διαφορετικά και, αν συμβεί αυτό, ας είναι, θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη. Αλλά αυτή τη στιγμή σκοπεύω να εξακολουθήσω να κάνω αυτό που έχω πει πως θα κάνω, δηλαδή να μην εγκρίνω την πώληση. Κατά συνέπεια, δεν θα προχωρήσω σε έγκριση της πώλησης αυτή τη στιγμή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ακόμη όμως κι αν η διοίκηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί τη στάση σας για να πιέσει την Τουρκία, ακόμη κι αν η Τουρκία συμφωνήσει να σταματήσει τις απειλές κατά της Ελλάδα, πώς θα μπορούσατε να εξασφαλίσετε ότι θα σεβαστεί και θα τηρήσει τη δέσμευση αυτή και μετά την πώληση;

Μενέντεζ: Ναι, φυσικά δεν είναι μόνο λόγια. Θα απαιτούνταν και πράξεις και πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είναι οι όροι που θα εφαρμόζονταν και οι πράξεις που θα απαιτούνταν από πλευράς της Τουρκίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Τουρκική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε μια τέτοια πώληση. Δεν είμαστε καθόλου κοντά σε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αν και μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, όσο και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι αντίθετες στα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γερουσιαστά, κάθε φορά που καλείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τοποθετηθεί για τις απειλές κατά της Ελλάδας, η απάντηση τα τελευταία χρόνια είναι περίπου η ίδια: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τις δύο συμμάχους να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου”.