Το διπλό στην Μπολόνια, είναι από τις «νίκες φάιναλ φορ» όπως χαρακτηρίζονται και όχι επειδή η ιστορική Βίρτους είναι καλύτερη από τη Ρεάλ τή Μπαρτσελόνα ή τη Φενέρμπαχτσε, αλίμονο.

Απλά οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν λίγες ώρες πριν το τζάμπολ ήταν αυτές που έβαζαν τους πρωταθλητές Ελλάδας με την πλάτη στον τοίχο. Αλλά αυτοί όπως συνηθίζουν όταν βλέπουν δύσκολα «γυαλίζει» το μάτι τους και παίρνουν τεράστιες νίκες εκεί που όλα δείχνουν να είναι εις βάρος τους.

Εδώ γύρισαν δύο τελικούς από -19 (με ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Πόλη) και από -17 (με Ρεάλ Μαδρίτης στο Λονδίνο) και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης back to back σε ένα παιχνίδι της κανονικής περιόδου θα κόλλαγαν ;

Ο κόουτς Μπαρτζώκας στο ξενοδοχείο λίγη ώρα πριν αναχωρήσει η ομάδα για τη «Βίρτους Σεγκαφρέντο Αρένα» της Μπολόνια.

«Παίξαμε ένα φανταστικό ματς με ένταση. Και οι δύο ομάδες πάλεψαν. Είχαμε δύσκολες συνθήκες, μας έλειψε ο Σλούκας που ξέρετε ότι είναι ο βασικός μας δημιουργός, ενώ και ο Βεζένκοβ ήταν άρρωστος. Δεν υπολογίζαμε ότι θα παίξει, έπαιξε όμως και έπαιξε και πολύ. Θεωρώ ότι αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες νίκες μας στη σεζόν.

Ο Σλούκας δεν ήρθε καν στο γήπεδο, έμεινε στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο.

Το ίδιο θα έκανε και ο Βεζένκοβ, μέχρι που αποφάσισε, όταν κατάλαβε πως ήταν σε λίγο καλύτερη κατάσταση. Ό Σάσα σημαίνει πολλά για εμάς, νικήσαμε χωρίς αυτόν, γύρισε από τον τραυματισμό του χωρίς να είναι σε καλή κατάσταση, όμως όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται όλο και καλύτερος. Ο ΜακΚίσικ ήταν καταπληκτικός, ο Βεζένκοβ ήταν κουρασμένος στη διάρκεια του αγώνα, ήταν εξαντλημένος, δεν μπορούσε να σκεφτεί λογικά. Είναι πολύ σημαντικός για εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κόουτς του Ολυμπιακού.

Εκπληκτικός Σάσα

Φανταστείτε λοιπόν ένας παίκτης αφυδατωμένος, εξουθενωμένος που δεν μπορούσε να σκεφτεί λογικά, να έχει 22 πόντους (4/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 5/5 βολές, 10 ριμπάουντ) και να πετυχαίνει καλάθι και φάουλ κόντρα σε διπλή άμυνα την κρίσιμη στιγμή που η Βίρτους έχει γυρίσει το παιχνίδι από διψήφιες διαφορές και έχει προηγηθεί 73-71. Και ως κερασάκι στην τούρτα, το δικό του χέρι έδιωξε τη μπάλα πάνω από τη στεφάνη στο σουτ του Ίφε Λούντμπεργκ στο φινάλε και μαζί έδιωξε κάθε υποψία παράτασης.

Και όλα αυτά από ένα παίκτη που μόλις ένοιωσε λίγο καλύτερα (καθώς ήταν αποκαμωμένος όλη τη μέρα από στομαχικές διαταραχές όπως και ο Κώστας Σλούκας που έμεινε στο ξενοδοχείο) είπε του γιατρού ότι θέλει να παίξει και έμεινε 33 λεπτά στο γήπεδο (χωρίς αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο) σε τόσο σκληρό και απαιτητικό παιχνίδι.

Μη βιαστεί κάποιος να πει ότι δεν φάνηκε η απουσία του Κώστα Σλούκα, φάνηκε και παραφάνηκε. Αν και με μόλις 8 λάθη σε όλο το ματς, αρκετές αποφάσεις, ιδιαίτερα στην οργάνωση της επίθεσης, «φώναζαν» ότι χρειαζόταν το καθαρό μυαλό του  μπαρουτοκαπνισμένου ηγέτη τους.

Ομως το βασικό είναι ότι στις πιο κρίσιμες στιγμές στα τελευταία λεπτά ήρθαν οι (σχεδόν) ιδανικές επιθέσεις πού έκαναν τη διαφορά.

Μπορεί ο Βεζένκοβ (και λόγω της κατάστασής του) να πήρε τα περισσότερα εύσημα απ’ όλους, όμως δύο σταθερές αξίες της ομάδας διαχρονικά ήταν εκεί όπου τους χρειάστηκε. Ο Κώστας Παπανικολάου δικαίωσε για πολλοστή φορά το ρόλο του αρχηγού της ομάδας με αυταπάρνηση σε άμυνα και επίθεση όπως και ο Σακίλ ΜακΚίσικ που έπαιξε με…διπλή φανέλα καθώς ουσιαστικά φορούσε και αυτή του Σλούκα.

Η νίκη στη Μπολόνια είναι μεγάλη και για έναν ακόμα λόγο. Μεσολαβούσε παιχνίδι απίστευτης σπατάλης ενέργειας μόλις πριν 46 ώρες στο Μονακό. Η γαλλική ομάδα έχασε με κάτω τα χέρια στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα αποκαμωμένη και άδεια από ενέργεια από τον ίδιο αγώνα. Όχι όμως και οι Ερυθρόλευκοι.