Ισχυρό γεωπολιτικό συμβολισμό έχει αποκτήσει η παρουσία της αμερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil στις θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης. Ο ενεργειακός όμιλος, επικεφαλής της κοινοπραξίας με τη Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), έχει σε πλήρη εξέλιξη τις εργασίες εκτέλεσης δισδιάστατων σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο θαλάσσια blocks.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η παρουσία της ExxonMobil με το σεισμογραφικό σκάφος «Swift Sanco» της νορβηγική PGS στέλνει μήνυμα της ισχυρής στήριξης της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα τόσο έναντι των αμφισβητήσεων των εθνικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από γειτονικές χώρες όσο και στις κινήσεις της κυβέρνησης για την επέκταση των ορίων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ισχυρό μήνυμα

Το μήνυμα αυτό εστάλη από την ExxonMobil και κατά τη διάρκεια δύο συναντήσεων που έγιναν τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου ανάμεσα σε στελέχη της πετρελαϊκής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Δεκεμβρίου, η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη στις 14 του ίδιου μήνα στην Κρήτη. Στην πρώτη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αρη Στεφάτο και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, υπεύθυνος για τις περιοχές ΜΕΝΑ/Ανατολική Μεσόγειο και των Διεθνών Διακυβερνητικών Σχέσεων, Ρόχντι Γιούνσι.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο επιχειρησιακό πεδίο των σεισμικών ερευνών στην Κρήτη ανάμεσα στον Στεφάτο και υψηλόβαθμα στελέχη της ExxonMobil, καθώς και της νορβηγικής εταιρείας PGS που υλοποιεί τις εργασίες με το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift».

Κυβερνητική στήριξη

Οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής πολυεθνικής βρέθηκαν στο τραπέζι της πρώτης συνάντησης της Νέας Υόρκης. Επί σχεδόν μία ώρα οι δύο πλευρές συζήτησαν στο περιθώριο του συνεδρίου Capital Link για την πορεία του προγράμματος ερευνών στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Ο υπουργός επίσης για πρώτη φορά συναντήθηκε με κορυφαίο εκπρόσωπο της ExxonMobil και είχε την ευκαιρία να μεταφέρει, λένε οι πληροφορίες, την πλήρη κυβερνητική στήριξη στο πρόγραμμα ερευνών του αμερικανικού κολοσσού.

Επόμενη φάση το 2024

Από τη μεριά του ο Ρόχντι Γιούνσι, αναφέρουν πληροφορίες, μετέφερε την απόφαση της ExxonMobil να φέρει σε πέρας τις τρέχουσες δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οι οποίες εκτιμάται, σύμφωνα με άλλες πηγές, να ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου. Η ExxonMobil, σημειώνουν πληροφορίες, δήλωσε και αποφασισμένη να συνεχίσει και την επόμενη φάση των ερευνών που θα είναι το 2024.

Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε από την αμερικανική εταιρεία και η απόφασή της να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα στην Κρήτη παρά τις όποιες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι εργασίες του «Sanco Swift» στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις των ExxonMobil – Helleniq Energy – «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης – βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οπως αναφέρουν πηγές, έχουν ακτινογραφηθεί οι μισές εκτάσεις των blocks και προς το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν. Μάλιστα, η κοινοπραξία δεν αποκλείεται να επισπεύσει το ερευνητικό της πρόγραμμα, παρακάμπτοντας τις τρισδιάστατες έρευνες που είναι προγραμματισμένες για το 2024. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το γεωτρύπανο δεν αποκλείεται να πιάσει δουλειά το 2024 και όχι το 2025 όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.