Πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει πως λίγο πριν αλλάξει το νέο έτος μάς κατακλύζει ένα αίσθημα άγχους, στεναχώριας, έλλειψης διάθεσης.

Οι ειδικοί εξηγούν πως όλα αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Αντιθέτως, τονίζουν πως είναι μία καλή ευκαιρία να τα εκμεταλλευτούμε και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όσα θέλουμε να προσμένουμε αλλά και να επιτύχουμε μέσα στη νέα χρονιά.

Οι λόγοι των αρνητικών συναισθημάτων, μία ανάσα πριν το καλωσόρισμα του νέου έτους, ποικίλλουν. Αρχικά αφορούν τις υποχρεώσεις που έρχονται μαζί με αυτό αλλά και την απογοήτευση που μπορεί να νιώσουμε σκεπτόμενοι όσα δεν καταφέραμε μέσα στην χρονιά που αποχαιρετούμε. Επιπλέον έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα που φέρνει μαζί της η νέα χρονιά, και για τους πιο ρομαντικούς …το γεγονός πως ο ενθουσιασμός των γιορτών έχει αποχωρήσει με τις γιορτές των Χριστουγέννων, δίνει έναν ακόμη λόγο για μελαγχολία.

Τρόποι καταπολέμησης του άγχους

Σύμφωνα με την Jacqueline Carson, ειδική ψυχοθεραπεύτρια, υπάρχουν μέθοδοι και λύσεις για τα δυσάρεστα συναισθήματα και το άγχος που μπορεί να νιώθουμε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά.

Για αρχή πρέπει να τα αποδεχτούμε, να τα αφήσουμε να βγουν στην επιφάνεια  και ύστερα να κατανοήσουμε τον λόγο που νιώθουμε έτσι. Κατόπιν, η ψυχοθεραπεύτρια επισημαίνει πως είναι καλό κατά τη διάρκεια των εορτών να μην παρεκκλίνουμε από τη ρουτίνα μας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το στρες και το άγχος των γιορτών, είναι να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα μας, την πρωινή μας ρουτίνα και να φροντίσουμε να ξεκουραστούμε, παραμένοντας προσγειωμένοι και στο παρόν» σημειώνει η Carson.

Φυσικά απαγορεύεται η υπερανάλυση αυτές τις μέρες και είναι καλύτερο να εστιάσουμε στους εαυτούς μας, χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις. Δείξ’ τε εμπιστοσύνη στις συνθήκες της ζωής σας και κατ΄επέκταση και στη ροή της.

«Go with the flow», συμβουλεύει η ψυχοθεραπεύτρια, και υπενθυμίζει να απολαύσουμε τις γιορτές, ο καθένας με τον τρόπο που τον γεμίζει και τον ευχαριστεί, εστιάζοντας στο παρόν και όχι στο μέλλον.