Το τερπνόν μετά του ωφελίμου συνδύασε χθες το πρωί ο υπουργός  Ανάπτυξης Άδωνις  Γεωργιάδης κατά την επίσκεψη του στη Λαϊκή Αγορά του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι. Η  μεγάλη βόλτα του στους πάγκους, τούτες τις γιορτινές ημέρες και η κουβέντα με τον κόσμο, τόνωσαν τη διάθεση του  βλέποντας ότι βασικά προϊόντα όπως η ντομάτα, το αγγούρι , η πατάτα, τα χόρτα,  λαχανικά και γενικώς τα κηπευτικά πωλούνταν στις ίδιες τιμές σε σχέση με πέρυσι και σε κάποιες περιπτώσεις, σε  πολύ καλύτερες. Στη μία ώρα και βάλε που κάθισε, κατάφερε να γυρίσει με τον πρόεδρο των λαϊκών, τους περισσότερους  πάγκους  και να συγκρίνει τιμές. Εντύπωση του έκαναν, για παράδειγμα, τα  80 λεπτά το κιλό που βρήκε τις ντομάτες, τα 60 λεπτά τις πατάτες, τα 80-90 λεπτά το κρεμμύδι, τα  50-70 λεπτά το μαρούλι και το λάχανο, οι τιμές στα ψάρια και τους  ξηρούς καρπούς αλλά και η γενικότερη στάση των  εμπόρων απέναντι στους καταναλωτές επειδή απορρόφησαν τις αυξήσεις. «Εμείς είμαστε ο λαός, άρα δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε την ακρίβεια στις λαϊκές» του έλεγαν.
Δυο κυρίες,  προσέφεραν στον υπουργό  λουλούδια (είχε και τα… τυχερά του) κι ένας έμπορος του πρόσφερε ένα ρόδι: «Το κρατώ για τύχη το βράδι των εκλογών» απάντησε. Λίγο πριν το τέλος, το κλίμα απογειώθηκε από το ταμπελάκι ενός… «ντοματά» στο οποίο έγραφε: « Μην ζουμπάς τις ντομάτες, δεν είναι κόρνα».
Έτσι «φτιαγμένος» λοιπόν μπήκε στο δημοφιλέστερο χασάπικο  της περιοχής (μιλάμε για μπουτίκ και βάλε) όπου είδε δυο τούρτες ανάμεσα στα κρέατα!  «Είναι τούρτα από κιμά,  πολύ διαδεδομένη και μοδάτη φέτος» του είπαν. Αμέσως, ζήτησε να την αγοράσει όπως και μερικές ακόμη σπεσιαλιτέ του καταστήματος  (πανσέτες γαρνιρισμένες, τορτίγιες κτλ.).  «Δεν ήλθα μόνο για φωτογραφίες αλλά και για να ψωνίσω»  ανέφερε την ώρα που έβγαζε το πορτοφόλι να πληρώσει.

***

Η στοχοποίηση της Κρήτης από τους Τούρκους

Λίγες ημέρες προτού κλείσει το 2022 οι εργασίες για τη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου στην Κρήτη προχωρούν με γοργό ρυθμό. Τα κονδύλια για τη ανάπτυξή του έχουν δοθεί και τα έργα βρίσκονται στην τελική φάση. Θα αποτελεί, σύμφωνα με τους επιτελείς, το μακρύ χέρι του Πολεμικού Ναυτικού στην Μεσόγειο, αφού ο ναύσταθμος αυτός θα μπορεί να φιλοξενήσει και τις νέες φρεγάτες Belh@rra και τις νέες κορβέτες που αναμένονται, καθώς και τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα οποία επίσης αναμένονται στη νέα χρονιά.
Αλλά και οι αεροπορικές βάσεις στη Σούδα (με τα F-16 viper) και στο Καστέλι, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εθνική άμυνα, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο και το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που επίσης είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη’
Την ίδια ώρα τούρκοι αναλυτές στοχοποιούν την Κρήτη αναφέροντας ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη θα δημιουργήσει προβλήματα», σημειώνοντας μάλιστα  ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, η Ελλάδα θα έχει καταπατήσει τα δικαιώματα της Λιβύης. Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει ο τούρκος αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ στο CNNTuRK για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα νότια της Κρήτης. «Εμείς με απόλυτο τρόπο την επέκταση ακόμα και για ένα μέτρο πέραν των έξι μιλίων τη θεωρούμε ως παραβίαση της κυριαρχίας της Τουρκίας. Για την ακρίβεια αποτελεί βιασμό της κυριαρχίας». Τονίζει ότι «Από τη σκοπιά μας, αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή και η Τουρκία στο παρελθόν έχει δείξει τη βούλησή της».

***

«Εξαιρετική δημοσιογράφος, σύγχρονη γυναίκα και μητέρα» για εκπρόσωπος

Η είδηση ήταν γνωστή και κυκλοφορούσε ευρέως, εδώ και μέρες, στα δημοσιογραφικά γραφεία: «Γνωστή δημοσιογράφος- παρουσιάστρια ειδήσεων αναλαμβάνει εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή ήταν η πληροφορία. Γνωρίζαμε και το όνομά της (αφού τώρα μεταξύ μας δεν υπάρχουν άγνωστοι παρουσιαστές ειδήσεων), αλλά δεν το γράφαμε, περιμέναμε τις ανακοινώσεις: Την παραίτηση της δημοσιογράφου από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν και την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά έγινε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα: «Η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου αναλαμβάνει νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επερχόμενες εκλογές». «Η Πόπη» έγραψε,, εξαιρετική δημοσιογράφος, σύγχρονη γυναίκα και μητέρα, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στον κοινό μας αγώνα». Λόγια που παραπέμπουν και για το ψηφοδέλτιο επικρατείας, θα έλεγε κανείς.
Θέλοντας να εξηγήσει η ίδια η κυρία Τσαπανίδου τους λόγους που την ώθησαν να πάρει τέτοια απόφαση είπε: «Επέλεξα να ενώσω τις δυνάμεις μου με μια άλλη -νέα- ομάδα ανθρώπων που έχουν όραμα. Προοδευτικό όραμα, στόχους και αγωνίζονται να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο για όλους μας», γράφει η κυρία Τσαπανίδου, η οποία προσθέτει ότι, πριν αποδεχτεί, το συζήτησε με τις κόρες της και φιλικά της πρόσωπα.

***

Η Δόμνα για το Χαμόγελο του Παιδιού

Κριτική στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και τον ιδρυτή του, Κώστα Γιαννόπουλο, υιοθετώντας δημοσιεύματα για τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης, έκανε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου. Μιλώντας στην εκπομπή του Action24 «Πρωινή Ζώνη», η κυρία Μιχαηλίδου παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «Έχουν γίνει ρεπορτάζ των ρεπορτάζ, δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας συμπολίτης μας σήμερα που πιστεύει ότι ένα ίδρυμα, το οποίο έχει 20 εκατομμύρια πλεόνασμα, 5.000.000 στην Ελβετία, τον πρόεδρό του που μένει διάβασα σε μια βίλα δύο εκατομμυρίων με πόσα μπάνια λέει ότι έχει και να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά, για να κάνει παραπάνω μπάνια για τα παιδιά και να κάνει τη δομή λειτουργική».

***

Ο καιρός έβαλε δύσκολα στην πτήση για το Άγιο Όρος

Με καθυστέρηση έφτασε στο Άγιο Όρος ο Νίκος Δένδιας, αφού οι καιρικές συνθήκες έβαλαν… δύσκολα στον πιλότο του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω της πυκνής ομίχλης το ελικόπτερο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, ούτε σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και τελικά κατέβηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Όλα καλά, όμως τέλος καλό. Απλώς σας ενημερώνω πως η διήμερη επίσκεψη του Νίκου Δένδια είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Άγιον Όρος από το 2011.Το μεσημέρι η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών στον Ιερό Ναό Πρωτάτου, όπου τελέστηκε Δοξολογία. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα δεξίωση και έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών.

***

Ο Λοβέρδος ζητεί να μάθει εάν τον παρακολουθούσαν

Το κατώφλι των γραφείων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) πέρασε, το πρωί της Τετάρτης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, και κλιμάκιο στελεχών της Αρχής. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε αίτηση, με την οποία ζητά να ενημερωθεί εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το κινητό του τηλέφωνο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και συγκεκριμένα να διαπιστωθεί εάν έχει πέσει θύμα κακόβουλου λογισμικού ή είχε υποβληθεί σε καθεστώς νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ.

***

Πρώτη φορά η Άγκυρα αναγνωρίζει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ

Είναι ίσως για πρώτη φορά που η Άγκυρα αναγνωρίζει ότι οι έρευνες που έγιναν και γίνονται στο Οικόπεδο 6 στην κυπριακή ΑΟΖ (υπενθυμίζω ότι στο οικόπεδο αυτό βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες εκμεταλλεύσιμου φυσικού αερίου) δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της Τουρκίας. Αλλά έχουν το θράσος  να ζητούν τα κοιτάσματα αυτά να τα εκμεταλλευτούν με ίδιους όρους και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Ωσάν οι Τουρκοκύπριοι έκαναν κάτι για την πορεία των ερευνών, ή σχεδίασαν τα οικόπεδα ή μετείχαν στα έξοδα. Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι έχει δημιουργήσει κοινό ταμείο για όλους τους Κυπρίους για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, κάτι όμως που δεν αναγνωρίζει  η Άγκυρα. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στις εργασίες ερευνών της Λευκωσίας, παραδέχθηκε ότι «το 6ο Οικόπεδο  είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αλλά θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά. Ολοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος». Θα ήταν χρήσιμο εάν έλεγε τα ίδια όταν τα τουρκικά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων έκαναν παράνομες  έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήθεν με άδεια των Τουρκοκυπρίων!

***

Ο Μπακογιάννης στον πλευρό του Ιμάμογλου

Στο πλευρό του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου θα βρεθούν δήμαρχοι από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Πόλεις: Δημοκρατία και Ανάπτυξη», που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Οι δήμαρχοι της Αθήνας, του Αννόβερου, του Παρισιού και της Φλωρεντίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocities, θα πάρουν μέρος σε συζήτηση με το δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου σχετικά με τον κεντρικό ρόλο και τη συνεργασία των πόλεων σε θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν την προστασία της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν μέσω Διαδικτύου και δήμαρχοι από τις ευρωπαϊκές πόλεις Λιντς (Αυστρία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Ουτρέχτη (Ολλανδία) και Αμβούργο (Γερμανία).