Συνάντηση του Δημάρχου Πετρούπολης Στέφανου Γαβριήλ Βλάχου με στελέχη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε προ ημερών και συμφωνήθηκε να εγκατασταθούν μετρητές ατμοσφαιρικών ρύπων στη πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχετική ανησυχία όγω κάποιων οσμών που γίνονται αισθητή στη περιοχή και για αυτό το λόγο – κυρίως προληπτικά – θα μπούνε οι μετρητές.

Πληροφορηθήκαμε επίσης πως ήδη έχει σταλεί στο Δήμο Πετρούπολης το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πετρούπολης μεταξύ του Δημάρχου Στέφανου Γαβριήλ Βλάχου, με τον Διευθυντή του Ινστιτούτουτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ι.Ε.Π.Β.Α.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νικόλαο Μιχαλόπουλο και μέλη της επιστημονικής του ομάδας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πετρούπολης και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκειμένου να εντοπιστούν, να μετρηθούν και να αξιολογηθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος επισήμανε την εμπιστοσύνη του Δήμου Πετρούπολης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που όπως τόνισε «αποτελεί έναν σημαίνοντα και ιστορικό επιστημονικό φορέα, ο οποίος έχει αναπτύξει εκτεταμένο ερευνητικό έργο σε διάφορα επιστημονικά πεδία και επίπεδα, σημαντικό μέρος του οποίου μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο υλικό για τον Δήμο μας».

Από την πλευρά του ο Δρ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος, υπογράμμισε ότι «Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αντιλαμβανόμενο το χρέος του απέναντι στην κοινωνία για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση του Δήμου Πετρούπολης για μια εποικοδομητική συνεργασία που θα αφορά την εγκατάσταση σταθερών και φορητών μετρητών ρύπων στην πόλη, μια συνεργασία που θα ανατεθί και συμβασιοποιηθεί κατόπιν των προτάσεων που αναμένεται να κατατεθούν άμεσα, βασισμένες στις ιδιαιτερότητες της Πετρούπολης και στις επιρροές που αυτή δέχεται από τον όμορο ΧΥΤΑ».