Η δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ ολοκληρώνεται σήμερα και ήδη έχουν πάρει κάποια… μορφή τα γκρουπ για τη «μάχη» της πρόκρισης. Η Γαλλία είναι η μοναδική ομάδα που έχει προκριθεί ήδη στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, ενώ έχουν αποκλειστεί το Κατάρ και ο Καναδάς.

Οι περισσότεροι όμιλοι είναι στην κόψη του ξυραφιού και όλες οι ομάδες είναι στο «κόλπο», κάτι που σημαίνει ότι θα κριθούν τα πάντα στην τελευταία αγωνιστική. Από τον πρώτο μέχρι και τον όγδοο όμιλο έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ «παίζουν» πολλές ισοβαθμίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι λύσεις που έχει προβλέψει η FIFA σε περίπτωση που δύο οι περισσότερες ομάδες ισοβαθμήσουν στην κατάταξη στη φάση των ομίλων. Το βασικό κριτήριο που έχει ορίσει η παγκόσμια ομοσπονδία είναι τα γκολ και η συνολική διαφορά τερμάτων, όμως υπάρχουν ακόμη 8 περιπτώσεις ισοβαθμιών σε ακραίες βέβαια καταστάσεις…

Αναλυτικά τι συμβαίνει με τις ισοβαθμίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ:

1. Για την κατάταξη, ασφαλώς το πρώτο κριτήριο είναι οι πόντοι.

2. Αν μία ή και περισσότερες ομάδες ισοβαθμήσουν στο τέλος του πρώτου γύρου, για την κατάταξη θα ληφθεί υπόψιν η συνολική διαφορά τερμάτων και όχι τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων που έχουν τους ίδιους πόντους.

3. Αν και εδώ υπάρχει ισοπαλία, τότε ψηλότερα κατατάσσεται η ομάδα που έχει πετύχει συνολικά τα περισσότερα γκολ.

4. Σε περίπτωση που και πάλι δεν προκύπτει πλεονέκτημα για μια ομάδα, τότε λογίζονται οι πόντοι που κατέκτησαν στα μεταξύ τους ματς οι ομάδες που ισοβαθμούν.

5. Επόμενο κριτήριο, σε περίπτωση που τίποτα από τα παραπάνω δεν διαχωρίζει τις ομάδες, είναι η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς.

6. Αν η ισοβαθμία παραμένει, υπολογίζεται ο αριθμός των γκολ που πέτυχαν αυτές οι ομάδες στα μεταξύ τους ματς.

7. Τώρα, αν όλα τα παραπάνω δεν διαχωρίζουν τις ομάδες, μπαίνουν στην εξίσωση οι βαθμοί fair play κάθε ομάδας στον όμιλο. Για κάθε κίτρινη κάρτα αφαιρείται 1 πόντος, για αποβολή με δύο κίτρινες 3 πόντοι, για απ’ ευθείας κόκκινη 4 πόντοι και για κόκκινη σε παίκτη που νωρίτερα είχε δεχτεί και κίτρινη, 5 πόντοι.

8. Τέλος, στην απίθανη περίπτωση που ισοβαθμία δεν «σπάει» ούτε με το fair play, αποφασίζει η θεά Τύχη, αφού ακολουθεί κλήρωση.