Θα σας μεταφέρω σήμερα τις συζητήσεις που γίνονται τούτες τις ώρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για το μείζον πλέον θέμα των υποκλοπών, ώστε να έχετε και εσείς μια άποψη για αυτά που συζητούνται στο παρασκήνιο. Βουλευτές σχεδόν απ΄όλα τα κόμματα σχολίαζαν συγκεκριμένα ότι: Η από τηλεοράσεως δημόσια παραδοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στην Ελλάδα λειτουργεί το Predator και πιθανότατα δεκάδες άλλα συστήματα παρακολούθησης, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα, όχι μόνον για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο. Ακόμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του έλεγε ότι «ένα πέναλτι ήταν αρκετό, ώστε να παραδεχθεί ο Μητσοτάκης ότι υπάρχει Predator στην Ελλάδα», υπονοώντας ότι η κυβέρνηση εβδομάδες τώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο δεν τα έφερε όλα στο φως.

Ξέρετε όμως, όπως λένε οι βουλευτές, γιατί αποτελεί θέμα και για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη; Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι ο πολιτικά προϊστάμενος της ΕΥΠ, είναι αυτός που έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες. Η άποψη που διατυπώνει ο απλός κόσμος είναι: Δεν αρκούσε μόνον ο κ. Μητσοτάκης να γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων σκοτεινών κέντρων υποκλοπών, αλλά έπρεπε να έχει εγκαίρως αντιδράσει και να είχε αποτρέψει την λειτουργία των όποιων δικτύων παρακολουθήσεων στη χώρα μας. Και το σημαντικότερο; Να είχε παραπέμψει πάραυτα όλους όσους ευθύνονται στη Δικαιοσύνη. Αυτή, λένε, πρέπει να είναι η δουλειά της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών, αυτή πρέπει να είναι και η δουλειά του Πρωθυπουργού. Ακόμη όμως κι αν ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε κάτι όπως έλεγε , η ανεξέλεγκτη παρακολούθηση πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων για λόγους εκβιασμού, πιέσεων ή για… κουτσομπολιό, είναι ευθύνη δική του.

Την ίδια ώρα μαθαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο θέμα και πρόκειται να ζητήσει την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων να συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει την θετική ψήφο των 2/5 της Επιτροπής). Αυτή τη φορά, ανάμεσα στους μάρτυρες που θα καταθέσουν, θα απαιτήσει να εξετασθούν τόσο ο Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ εάν αρνηθούν να προσέλθουν τότε θα πρέπει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους. Κατά την κυβέρνηση όμως βίαιη προσαγωγή δεν προβλέπεται αφού στην Επιτροπή Θεσμών καλούνται ως μάρτυρες να καταθέσουν. Κατά την κυβέρνηση, βίαιη προαγωγή ακολουθείται σε περίπτωση που αρνηθεί να καταθέσει κάποιος είτε σε Εξεταστική Επιτροπή είτε σε Προανακριτική ή ακόμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία όμως θα έχει εξελιχθεί σε Εξεταστική Επιτροπή.

Μεταξύ μας τώρα, όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά ζητήματα, θέματα μείζονος δημοσίου συμφέροντος και όταν υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης του ελληνικού λαού ( «να υπάρξει άπλετο φως στην υπόθεση», δεν δήλωναν οι πάντες ακόμα και ο πρωθυπουργός) τότε οι αιτιάσεις ότι δήθεν δεν επιτρέπεται η μη βίαιη προσαγωγή μάρτυρα, δεν λογίζονται…

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση των παρακολουθήσεων και ακόμα εάν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής η βίαιη προσαγωγή του δεν θα μπορεί να αποφεύγει συνεχώς την εμφάνισή του στην Επιτροπή Θεσμών (ήδη δεν παρουσιάστηκε και στην Εξεταστική), προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του ή όχι του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ή να αναφέρει τον πραγματικό λόγο που απομακρύνθηκε από την πιο νευραλγική θέση της γενικής γραμματείας κυβέρνησης και κυρίως ποιες ήταν οι σχέσεις του με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο (πέρα της κουμπαριάς τους). Ο κ. Λαβράνος, μαθαίνω είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές και όπως φαίνεται θα τις απασχολήσει και στον μέλλον.

Οι πληροφορίες που φθάνουν συνεχώς στα δημοσιογραφικά, αλλά και στα πολιτικά γραφεία, είναι ότι θα ακολουθήσουν λίαν συντόμως και άλλες λίστες με περισσότερα ονόματα, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός στα κυβερνητικά κλιμάκια μήπως κυκλοφορήσουν παρανόμως και συνομιλίες υποκλοπών; Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της λειτουργίας των εταιριών.

***

Ήρθαν τα δύο νέα (του κουτιού) Rafale

Ήρθαν άλλα δύο, ολοκαίνουργια, με απευθείας πτήση, από την Γαλλία, με Έλληνες πιλότους, αφού «πέρασαν» πρώτα από το Τατόϊ, όπου διεξαγόταν η δοξολογία για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελο Μιχαήλ και εν συνεχεία σηκώθηκαν στον αέρα πραγματοποιώντας εντυπωσιακούς ελιγμούς για να προσγειωθούν σε λίγα λεπτά στη βάση τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Δύο πυροσβεστικά οχήματα της βάσης τα υποδέχθηκαν δημιουργώντας ένα τόξο νερού μέσα στο οποίο πέρασαν τα καινούργια μαχητικά. Τα δύο νέα μονοθέσια Rafale αυξάνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελούν μαζί με τα άλλα έξι που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας. Τον Δεκέμβριο, σε ένα μήνα δηλαδή αναμένεται να έρθει άλλα ένα στην δύναμη κρούσης 332ης Μοίρας «Γεράκια», της 114 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στη σχολή Ικάρων για τον εορτασμό του Αρχάγγελου Μιχαήλ και δήλωσε πως έρχονται ακόμη 4 Rafale, ναυπηγείται η δεύτερη Belh@rra και ότι «είμαστε» στο πρόγραμμα των F-35.

***
Ανήμερα της γιορτής της Αεροπορίας 64 παραβιάσεις

Ανήμερα όμως της γιορτής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σημειώθηκαν 64 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Οι 42 παραβιάσεις έγιναν από 3 μη επανδρωμένα UAV και οι υπόλοιπες 22 από μαχητικά F-16. Σε τέσσερις περιπτώσεις οι τουρκικές παραβιάσεις εξελίχθηκαν σε εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής. Να σημειώσω ότι από τα είκοσι τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από το Αρχιπέλαγος, τα δέκα ήταν οπλισμένα! Παράλληλα, σημειώθηκαν 16 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από τα τουρκικά αεροσκάφη τα οποία κινήθηκαν σε περιοχές του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Να σημειωθεί, ότι το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ (1988) για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παραβιάζει συστηματικά η Άγκυρα, αναφέρει ρητά ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται από τις δύο χώρες οι στρατιωτικές δράσεις και ασκήσεις την περίοδο θρησκευτικών ή εθνικών εορτών».

***

Πιάνει δουλειά η ExxonMobil

Πάμε τώρα σε μια θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν στα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οποία ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Θα πρέπει, πρώτα δηλαδή να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει κοίτασμα, εν συνεχεία θα πρέπει να μάθουμε σε ποιο βάθος βρίσκεται αυτό το κοίτασμα για να είναι αξιοποιήσιμο και τέλος ποια είναι ποιότητά του. Όπως καταλαβαίνετε, χωρίς να θέλω να απογοητεύσω κανέναν χρειάζεται ακόμα να υπάρξει πολλή δουλειά.

***
Η ποσότητα, η ποιότητα και το βάθος του κοιτάσματος παίζουν ρόλο

Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο είναι πλέον συγκεκριμένο: τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν στα εν λόγω οικόπεδα οι σεισμογραφικές έρευνες με ερευνητικά πλοία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες. Αμέσως μετά και με τη συλλογή των δεδομένων, θα τρέξει η διαδικασία να αναδημιουργηθεί η εικόνα του υπεδάφους των περιοχών που ερευνήθηκαν. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η πολύμηνη διαδικασία που μπορεί να πάρει περί τους 6 μήνες, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσδιορισμού του αν τα εν λόγω οικόπεδα είναι κατάλληλα για εξόρυξη, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΔΕΥ, αυτό μπορεί να διαρκέσει περί τον έναν χρόνο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση. Εφόσον αυτή είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025. «Είναι στόχος φιλόδοξος, αλλά εφικτός», υποστηρίζει ανώτερη πηγή της ΕΔΕΥ.

***
Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα στην Τουρκία

Βέβαια όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις ΗΠΑ στις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές, κάτι που ενδιαφέρει και την χώρα μας. Ο ομοσπονδιακός βουλευτής, Κρις Πάππας, αναφορικά με τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο, μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και συνεπώς απολαμβάνουν διακομματική υποστήριξη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, δεσμεύεται ότι, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσει να προωθεί μέχρι τέλους μια διατύπωση στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA), που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων γιατί, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των F-16, στην Τουρκία, τη στιγμή που αυτά παραβιάζουν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, επιμένει ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών, ο οποίος εκτιμά ότι αυτή η αντίληψη δεν θα αλλάξει εάν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.