Σταθερή αύξηση σε τρεις χώρους μαζικής ταφής κοντά στη Μαριούπολη από την άνοιξη μέχρι και σήμερα, «αποκαλύπτουν» νέες δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Μάλιστα, σε έναν από αυτούς, στο Στάρι Κριμ στα βόρεια της Μαριούπολης, φέρεται να υπάρχουν 1.500 νέοι τάφοι.

Συνολικά, στο Στάρι Κριμ, περισσότεροι από 4.600 τάφοι έχουν ανοιχτεί από την έναρξη της γενικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ο ακριβής αριθμός των σορών που είναι θαμμένοι στην περιοχή.

Δύο άλλοι χώροι μαζικής ταφής – στους οικισμούς Manhush και Vynohradne – βρίσκονται δυτικά και ανατολικά της Μαριούπολης, η οποία για πάνω από τρεις μήνες πολιορκούνταν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών που άφησε πίσω η πολιορκία παραμένει ασαφής, με τη Μαριούπολη, να φιλοξενεί πριν τον πόλεμο σχεδόν 500.000 ανθρώπους.

Μάρτυρες στη Μαριούπολη δήλωσαν στο BBC ότι έχουν δει Ρώσους να «καθαρίζουν» σορούς από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων τους τελευταίους μήνες για να τα θάψουν αλλού.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία προσαρτά τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ και Χερσώνα, αφού οι ρωσόφιλες διοικήσεις διεξήγαγαν εικονικά δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα τμήματα των περιοχών αυτών.

mariupol_graves1