Σήμερα θα σας διηγηθώ την περιπέτεια που ζει μια νεαρή μητέρα, εκπαιδευτικός που διορίστηκε στο ΕΠΑΛ της Σαντορίνης, η οποία κατάγεται από άλλη περιοχή της χώρας, είναι μόνη της στο νησί χωρίς καμιά βοήθεια και δεν μπορεί να στείλει το παιδί της στον βρεφονηπιακό σταθμό γιατί δεν υπάρχει θέση. Τι κάνει; Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο σχολείο, στα διαλείμματα, στις εφημερίες, στο Σύλλογο Διδασκόντων ακόμα και την ώρα που παραδίδει μάθημα έχει το 20 μηνών παιδί της στην αγκαλιά της ή δίπλα της.

Το θέμα ανέδειξε η Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη, ακολούθησε και παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ του Γιάννη Δελή και της Μαρίας Κομνηνάκας, στους αρμόδιους, λύση όμως ακόμα δεν έχει δοθεί. Εκτός αν νομίζει κανείς ότι μια νέα μητέρα, αναπληρώτρια με μισθό 880 ευρώ το μήνα, μπορεί να πληρώνει 500 ευρώ στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

***
Ο προστάτης του Ναυτικού, ο χάρτης του Αιγαίου και τα γαλάζια σύνορα

«Τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα. Στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα και δεν έχουν θέση επίδοξοι ταραχοποιοί» είπε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος». Ήταν μια τελετή που ακόμα ένα πλοίο, το τέταρτο κατά σειρά που εντάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία τρία χρόνια, που τα είχε όλα. Με τον Πρωθυπουργό να επιθεωρεί το σκάφος, χθες το πρωί, να ενδιαφέρεται για τα οπλικά του συστήματα (τα οποία σας πληροφορώ είναι ότι πιο σύγχρονα και ότι «πιο φονικά» για τον εχθρό υπάρχουν), να παραδίδει στο πλήρωμα την εικόνα του Αγίου Νικολάου (προστάτη του Ναυτικού) για να τοποθετηθεί στην πυραυλάκατο, να ενημερώνεται για τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα της πυραυλακάτου και να στέκεται μπροστά σε ένα ναυτικό χάρτη. Είναι δυνατόν; Με τόσα ηλεκτρονικά μέσα σε ένα σύγχρονο πολεμικό σκάφος να υπάρχει ένας απλός ναυτικός χάρτης; Και όμως, όπως εξήγησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι χάρτες αυτοί είναι χρήσιμοι σε περίπτωση που πάθει βλάβη το σύστημα. Αλλά τι απεικόνιζε ο χάρτης; Είναι και παραμένει το μυστικό του πληρώματος της πυραυλακάτου «Βλαχάκος».

***
Έτοιμο να πλεύσει μεθ΄ορμής ακαθέκτου

Με Θουκυδίδη υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος το νέο πολεμικό πλοίο «Βλαχάκος». Έγραψε στο Twitter «Ένα πολεμικό πλοίο «άξιο φοβηθήναι», εντάχθηκε στον ελληνικό Στόλο και στις Ένοπλες δυνάμεις, έτοιμο να πλεύσει «μεθ΄ορμής ακαθέκτου», όπου και όποτε απαιτηθεί»

***

Η Κύπρος για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του Ερντογάν

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και άρχισε αμέσως τις επαφές του. Πρωταρχικό θέμα στη Μεγαλόνησο (όπως και εδώ άλλωστε) η τουρκική προκλητικότητα, αφού η Κύπρος μετά την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, μπήκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του Ερντογάν που υπενθυμίζει ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 40.000 κατοχικοί στρατιώτες. Αφήνει μάλιστα υπονοούμενα για το τι θα συμβεί στις 15 Νοεμβρίου (αποφράδα επέτειος ανακήρυξης του παράνομου κράτους). Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί τη μονάδα της ΕΛΔΥΚ. Το Σάββατο μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα παρακολουθήσει την παρέλαση στη Λευκωσία με την ευκαιρία της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

***

Δικαίωμα στην άμυνα

Στην Αθήνα οι στρατηγοί παρακολουθούν την όλη κατάσταση με την γειτονική χώρα πολύ προσεκτικά. Συνιστούν ωστόσο ψυχραιμία, υπενθυμίζουν ότι τα πλοία βγήκαν στο Αιγαίο για προγραμματισμένες ασκήσεις και ότι τα περισσότερα (ελληνικά και τουρκικά) επιστρέφουν στις βάσεις τους. Συνιστούν επίσης πως δεν πρέπει να συντηρείται κλίμα έντασης, ούτε και βεβαίως κλίμα… πολέμου. Απαιτείται, λένε, εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Ο Α/ ΓΕΕΘΑ μάλιστα όταν αναφέρεται στις απαράδεκτες και προκλητικές αιτιάσεις των Τούρκων για τα νησιά υπενθυμίζει το δόγμα «Δικαίωμα στην Άμυνα» βάσει του άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

***
Άλλαξε τροπάριο ο Ακάρ θέλει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Και ξαφνικά ο Χουλουσί Ακάρ άλλαξε τροπάριο: «Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια».

***
Όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τσίμπησε

Ο ανταποκριτής του τουρκικού πρακτορείου Anadolu ρώτησε τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εάν η χρήση αμερικανικού εξοπλισμού στα ελληνικά νησιά, η οποία γίνεται κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών κατά την άποψη της Άγκυρας, εναρμονίζεται με τις προβλέψεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων. Και σε αυτή την περίπτωση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε αποστάσεις και δεν εμφανίστηκε να ενστερνίζεται την έμμεση σύνδεση που επιχειρήθηκε να γίνει μεταξύ της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και του Νόμου για τον Έλεγχο Εξαγωγών Όπλων (Arms Export Control Act). Αλλά τι απάντηση να δώσει τη στιγμή που η Άγκυρα χρησιμοποιεί αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης οπλικά συστήματα (περιλαμβανομένων και αρμάτων μάχης Μ-48) στην Κύπρο κατά παράβαση της απαγόρευσης του Κογκρέσου για μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κύπρο; Η μεν Ελλάδα έχει συμμορφωθεί η δε Τουρκία όμως;

***
Τα αμερικανικής κατασκευής τουρκικά F-16 και το Κογκρέσο

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που το επισημαίνουν τα επιτελεία στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Τα τουρκικά F-16 που προκαλούν στο Αιγαίο, που κάνουν παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες δεν είναι αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης; Αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από την Τουρκία σε επιθετικές ενέργειες εναντίον μιας συμμάχου στο ΝΑΤΟ χώρας. Ακόμα τα τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Κύπρου, που κάνουν στον ουρανό της ελεύθερων περιοχών το μισοφέγγαρο δεν είναι αμερικανικής κατασκευής; Και ζητούν τώρα και άλλα F-16 για να κάνουν το ίδιο; Πολύ σωστά το Κογκρέσο έθεσε ως προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 να σταματήσει η Άγκυρα τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

***
Ο κορωνοϊός ακυρώνει διασκέψεις, δείπνα, ψηφίσματα

Επρόκειτο σήμερα να πραγματοποιηθεί στην πόλη Αλικάντε (από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ισπανίας) η ευρωμεσογειακή διάσκεψη. Ήταν έτοιμο μάλιστα και το ψήφισμα (δια χειρός Μακρόν) για την καταδίκη της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας και για την προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών, πλην όμως η διάσκεψη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επειδή ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ διαγνώστηκε με κορωνοϊό ή δεν έχει ακόμα αναρρώσει από κορωνοϊό (δεν έχει πλήρως διευκρινισθεί). Γεγονός είναι ότι η διάσκεψη αναβλήθηκε. Επιπλέον αναβλήθηκε και το δείπνο που θα παρέθετε στην οικία του ο Πρωθυπουργός στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρισκόταν στην Αθήνα και πήρε μέρος στο Athens Democracy Forum. Ο λόγος; Η Ούρσουλα επρόκειτο να παραστεί και αυτή στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην Ισπανία, αλλά αφού αναβλήθηκε αναχώρησε για τι Βρυξέλλες. Έδωσε ωστόσο ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη στη Σόφια το προσεχές Σάββατο.

***
Ο Κουτσούμπας με τα δύο χρυσά στο βάδην

Η ΚΝΕ το ‘πε και το κάνε. Διοργάνωσε ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. 3 μέρες, 5 σκηνές, 350 καλλιτέχνες υποδέχτηκαν χιλιάδες επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση του κόσμου που οι Κνίτες έλεγαν “φέρτε ένα ακόμα Πάρκο Τρίτση να το γεμίσουμε”.

Το αδιαχώρητο έγινε στην Κεντρική Σκηνή που τραγούδησαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Στέλιος Ρόκκος, ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Μπέζος και πολλοί άλλοι. Όμως και στις υπόλοιπες σκηνές συνέβη το ίδιο. Φυσικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν εκεί και τις τρεις μέρες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φεστιβάλ, μίλησε και φωτογραφήθηκε με καλεσμένους, αλλά και με τραγουδιστές. Δύο φωτογραφίες έκαναν αίσθηση. Η μία ήταν αυτή του Δημήτρη Κουτσούμπα με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη την πρωταθλήτρια του βάδην που πρόσφατα μας χάρισε 2 χρυσά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, η οποία ήταν στο Στέκι του Αθλητισμού στο Φεστιβάλ. Η άλλη, με τη Μάγδα Φύσσα, η οποία και τις τρεις μέρες ήταν στο περίπτερο του “«Σύλλογου Πολιτισμού Παύλος Killah P. Φύσσας». Η ΚΝΕ τα κατάφερε λοιπόν, διοργάνωσε ένα “ωραίο, μεγάλο και συγκλονιστικό” Φεστιβάλ, όπως έλεγε και το σύνθημά του.

***
Κι όμως η χειροτεχνία αναβιώνει

Στην αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας και στη στήριξη των τεχνιτών-καλλιτεχνών της χώρας στοχεύει η δημιουργία στρατηγικού προγράμματος ανασύστασης, ανάπτυξης και επαναπροσδιορισμού της ελληνικής χειροτεχνίας, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Προγραμματική Σύμβαση, την οποία υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Αντιπρύτανις Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 766.196, και έχει διάρκεια υλοποίησης 18 μηνών.

Όπως μου είπε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, «Ταξιδεύοντας από το Θραψανό Ηρακλείου όπου το 80% της κεραμικής παραγωγής του εξάγεται έως το Γεράκι Λακωνίας το οποίο εξάγει προϊόντα αργαλειού στη Γαλλία, και από το τη Σίφνο με την πλούσια κεραμική παράδοση μέχρι την μεταξουργική δραστηριότητα στο Σουφλί, καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο χειροτεχνικό παρελθόν λαογραφικού χαρακτήρα αλλά και ένα σημαντικό παρόν και κυρίως μέλλον, το οποίο επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία έρχεται να συνδράμει μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε στο πλαίσιο του Εθνικού.