Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν οποιαδήποτε αναμνηστική δόση για την Covid υπάρχει διαθέσιμη, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), λίγες ημέρες μετά την έγκριση των επικαιροποιημένων εμβολίων για την παραλλαγή Όμικρον.

«Η προσέγγιση που έχουμε πάρει στην Ευρώπη είναι να έχουμε πλουραλισμό επιλογών επειδή αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες σε διαφορετικά κράτη-μέλη μπορεί να είναι διαφορετικές», δήλωσε η Έμερ Κουκ στο Reuters.

Οι χώρες-μέλη μπορεί να αρχίσουν το νέο γύρο εμβολιασμών τους σε διαφορετικούς χρόνους, ή να συνδυάσουν τους εμβολιασμούς για την Covid με τα εμβόλια για τη γρίπη.

Ορισμένοι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν την ενισχυτική δόση τους, δήλωσε η ίδια, «όμως πραγματικά πολλά εξαρτώνται από το τι υπάρχει διαθέσιμο εκεί όπου βρίσκεσαι».

«Το μήνυμά μου είναι να έχετε εμπιστοσύνη σε όποια εμβόλια σας προσφέρονται» τόνισε η Κουκ.

Δύο τύποι εμβολίων

Ο ΕΜΑ έχει δώσει το πράσινο φως σε αναμνηστικές δόσεις της Pfizer και της Moderna που στοχεύουν το στέλεχος BA.1 της Όμικρον, μαζί με τον αρχικό πανδημικό ιό, καθώς και αναμνηστικές δόσεις της Pfizer που στοχεύουν τα νεότερα στελέχη BA.4 και BA.5, τα οποία επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεδομένα από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για τα εμβόλια BA.4 και BA.5 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, ωστόσο τα αποτελέσματα μικρών δοκιμών για τα εμβόλια BA.1 δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της Όμικρον, συγκριτικά με τα εμβόλια πρώτης γενιάς.

Τι λέει η επιτροπή εμβολιασμών στην Ελλάδα

Η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας συστήνει τη χορήγηση επικαιροποιημένης αναμνηστικής δόσης τουλάχιστον 3 μήνες μετά την προηγούμενη νόσο ή τη λοίμωξη Covid-19 για τις εξής ομάδες:

  • Σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Σε άτομα 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (π.χ χρόνια αναπνευστικά ή καρδιακά νοσήματα, παχυσαρκία, διαβήτης) σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
  • Σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • Σε επαγγελματίες υγείας
  • Σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • Σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από Covid-19

Μπορούν να το κάνουν και πολίτες 30-59 ετών

Ακόμα, παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Ο ΕΜΑ είχε τονίσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ότι τα εμβόλια πρώτης γενιάς «παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου που σχετίζεται με την Όμικτον και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε εμβολιαστικές εκστρατείες στην ΕΕ, ειδικά για τον αρχικό εμβολιασμό».