Στις 12 Μαρτίου του 1985, ο Μιχαήλ Σεργκέγεβιτς Γκορμπατσόφ γίνεται ο νέος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» της επόμενης ημέρας τον υποδέχεται ως τον «Κένεντυ της Ανατολής». Η εφημερίδα σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της: «[Ο Γκορμπατσόφ είναι] ένας ηγέτης 53 ετών, γοητευτικός και συμπαθής (σε σημείο που να “κατακτήσει ακόμα και τη Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας) ανοικτός και σύγχρονος (τουλάχιστον έτσι μας επισημαίνουν οι “σοβιετολόγοι” όλων των αποχρώσεων)  ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ έρχεται να διαρρήξει μια παλιά παράδοση που ήθελε τη Σοβιετική Ένωση να διοικείται από καλοκάγαθους (;) παππούδες.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 13.3.1985, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Η μετά θάνατον αυτή νίκη του Γιούρι Αντρόπωφ επί της παλαιάς μπρεζνιεφικής γεροντοκρατίας είναι πολύ πιαθνό να λύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το πρόβλημα ηγεσίας στη Σοβιετική Ένωση».

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 1985

Ας δούμε όμως μια διαφορετική, πιο προσωπική για τον ίδιο, πτυχή της εκλογής του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ακριβώς δέκα χρόνια αργότερα, «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 12ης Μαρτίου 1995, μας βάζει μέσα στο σπίτι της οικογένειας Γκορμπατσόφ, τις κρίσιμες ημέρες της εκλογής του νέου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

«Ήταν περασμένα μεσάνυχτα της 10ης προς την 11η Μαρτίου του 1985 όταν ο Μιχαήλ Σεργκένεβιτς Γκορμπατσόφ επέστρεψε από το Κρεμλίνο στην ντάτσα του.

»Παρ’ ότι ήταν πολύ κουρασμένος, έκανε τη συνηθισμένη του βόλτα στον κήπο, παρέα με τη συνηθισμένη του βόλτα στον κήπο, παρέα με τη σύζυγό του Ραΐσα.

»Οι Γκορμπατσόφ είχαν διαλέξει να μείνουν στην ύπαιθρο γιατί ακόμη και τα σπίτια των μελών του πανίσχυρου Πολίτμπιρο παρακολουθούνταν.

»Η Ραΐσα θυμάται ότι “υπήρχε κάτι βαρύ στη χειμωνιάτικη νύχτα, η άνοιξη δεν είχε έρθει ακόμη. Τρεις θάνατοι σε τρία χρόνια. Τρεις γενικοί γραμματείς, τρεις κορυφαίοι ηγέτες της χώρας πέθαναν ο ένας μετά τον άλλον”.

Στην αρχή ο Γκορμπατσόφ παρέμενε αμίλητος, ώσπου είπε: «Αύριο έχουμε ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής. Μπορεί να τεθεί θέμα να αναλάβω την ηγεσία του κόμματος».

»Ύστερα από μια περιπετειώδη ημέρα (…) [ο Γκορμπατσόφ] γύρισε σπίτι του νωρίς το βράδυ. Εκλεγμένος ήδη στην ηγεσία μιας από τις δύο υπερδυνάμεις, ήταν ο άνθρωπος που διέθετε τη μεγαλύτερη προσωπική εξουσία σε όλον τον πλανήτη.

H σούπα

»Όλη η οικογένειά του τον περίμενε να τον υποδεχθεί με λουλούδια. Η πεντάχρονη εγγονή του Ξένια τού είπε:

–       Παππού, συγχαρητήρια. Σου εύχομαι κάθε ευτυχία και να τρως όλη τη σούπα σου.

–       Θα την τρως και εσύ μαζί μου; Ρώτησε γελώντας ο νέος γενικός γραμματέας.

–       Όχι, εγώ κουράζομαι να μασάω, απάντησε η μικρή.

–       Μα πρέπει, της είπε πάλι ο παππούς. Ούτε εμένα μ’ αρέσει, αλλά την τρώω επειδή πρέπει…

Έτσι απλά τελείωσε η πρώτη σημαντική ημέρα στη νέα ζωή του Γκορμπατσόφ που άρχισε στις 11 Μαρτίου του 1985…»

Mιχαήλ Γκορμπατσόφ, Ραΐσα Γκορμπατσόβα

Η «πρώτη κυρία»

Η Ραΐσα, από την πλευρά της, από την ημέρα εκείνη, θα εξελισσόταν σε ένα πρωτόγνωρο για τα σοβιετικά δεδομένα μοντέλο «πρώτης κυρίας».

Δυναμική και κομψή θα γινόταν η πρώτη σύζυγος σοβιετικού ηγέτη που τον συνόδευσε σε επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό και θα αποκτούσε ένα δυτικό στυλ, φορώντας επώνυμα ρούχα, τα οποία θα αγόραζε με πιστωτική κάρτα.