Μία ημέρα μετά τον απόπλου του από το Πόρτσμουθ, το αεροπλανοφόρο «Prince of Wales» -το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Βρετανίας– υπέστη βλάβη.

Το αεροπλανοφόρο, η κατασκευή του οποίου κόστισε 3,1 δισεκατομμύρια λίρες, σάλπαρε το Σάββατο για «αποστολή ορόσημο», όπως τη χαρακτήρισε το Βασιλικό Ναυτικό, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ωστόσο, την Κυριακή, το 65.000 τόνων πολεμικό πλοίο ακινητοποιήθηκε, καθώς αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα. Δύτες έκαναν επιθεώρηση στο μήκους 283 μέτρων αεροπλανοφόρο, καθώς σύμφωνα με αναφορές υπάρχει ζημιά στον άξονα της προπέλας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, το Βασιλικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι το «Prince of Wales» θα μεταφερθεί σε άλλο αγκυροβόλιο, το οποίο «είναι πιο κατάλληλο για να επιτραπεί να η περαιτέρω επιθεώρηση του πλοίου».

«Όλοι εργάζονται σκληρά για να κατανοήσουμε το πρόβλημα και το τι μπορεί να γίνει» ανέφερε η ανακοίνωση του Βασιλικού Ναυτικού.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αξίζει να σημειωθεί δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Στα τέλη του 2020 είχε γίνει εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, κάτι που προκάλεσε ζημιές στα ηλεκτρικά συστήματα.

Τα δύο πρώτα χρόνια φέρεται να πέρασε λιγότερες από 90 ημέρες στη θάλασσα.

Αναμενόταν να διασχίσει τον Ατλαντικό, με πλήρωμα 1.600 ατόμων και να πραγματοποιήσει «στάσεις» στο Χάλιφαξ του Καναδά, στη Νέα Υόρκη και την Καραϊβική. Στο πλαίσιο της τετράμηνης αποστολής του το πλήρωμα ήταν προγραμματισμένο να εκπαιδευτεί μαζί με τις αμερικανικές και καναδικές ένοπλες δυνάμεις, σε πρόγραμμα με μαχητικά F-35B και drones.