Η συνεδρίαση της 26-27ης Ιουλίου θα μείνει ιστορική για την Federal Reserve δεδομένου πως το συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τον υψηλότερο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της χώρας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός που ανέβαινε συνεχώς.

Έκτοτε ο δείκτης έχει παρουσιάσει τα πρώτα αχνά σημάδια αποκλιμάκωσης, κάτι που δικαιολογούσε το αυξημένο ενδιαφέρον της αγοράς να διαπιστώσει, αν από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου, διαφαίνεται η πρόθεση των αξιωματούχων να κατεβάσουν… ταχύτητα, αν τα δεδομένα αλλάξουν. Άλλωστε σε αυτό φάνηκαν να ποντάρουν οι traders μετά την υποχώρηση του τιμάριθμου στο 8,5% τον Ιούλιο, με τα προγνωστικά να μιλούν πλέον για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και όχι κατά 75 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Θα επιμείνει στον ίδιο ρυθμό

Το περιεχόμενο, ωστόσο, των πρακτικών τους διέψευσε! Το συμβούλιο δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης, έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει δραστικά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια “για αρκετό καιρό ακόμη”. Μάλιστα τα μέλη της FOMC θεωρούν πως ο πληθωρισμός έχει δείξει ελάχιστα σημάδια βελτίωσης.

Βεβαίως, δεν υπάρχουν παραπάνω στοιχεία για το guidance των μελλοντικών αυξήσεων που να ρίχνει… φως στο μυστήριο, δεδομένου πως το συμβούλιο τονίζει πως θα συνεχίσει να εξετάζει την ροή των στοιχείων προκειμένου να λαμβάνει, κάθε φορά, την απόφαση του.

«Με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Επιτροπής, οι συμμετέχοντες έκριναν πως απαιτείται η μετάβαση σε μια περιοριστική πολιτική ώστε να συνάδει με την εντολή που έχει η Επιτροπή για την προώθηση της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών».

Το κείμενο συμμερίζεται την άποψη πως, όταν η Fed κρίνει πως η πολιτική που έχει εφαρμόσει έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό, μπορεί ίσως να… σηκώσει το πόδι της από το πετάλι. Όμως, το πότε θα γίνει αυτό δεν είναι συγκεκριμένο και μοιάζει μάλλον… μακρινό, με τον πληθωρισμό να είναι πάνω από τέσσερις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%.

Δεν είναι τυχαίο πως η αντίδραση της Wall Street ήταν άμεσα αρνητική με τους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες τους. Μάλιστα μετά από ένα εξαήμερο ανοδικό σερί, ο Dow Jones βρίσκεται στο «κόκκινο» με πτώσης της τάξεως των 159 μονάδων.