Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ένα πακέτο το οποίο περιλαμβάνει πυραύλους για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών HIMARS με τα οποία έχουν εξοπλίσει οι ΗΠΑ τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κίεβο σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα λάβει επίσης πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, 75.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών και περίπου 50 θωρακισμένα νοσοκομειακά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια επί της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, σημειώνει το Πεντάγωνο.

Μέσω Παγκόσμιας Τράπεζας 4,5 δισ.

Παράλληλα, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με άλλα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει κοινωνικές δαπάνες.

Η εκταμίευση θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη (ύψους 3 δισεκατομμυρίων) να αναμένεται αυτόν τον μήνα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως τα κεφάλαια που έχει κινητοποιήσει για την Ουκρανία θα ξεπεράσουν έτσι συνολικά τα 13 δισεκ. δολάρια, εκ των οποίων 6,3 δισεκατομμύρια είχαν εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Δεν υπάρχει βάση για συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν δηλώνει το Κρεμλίνο

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν υπάρχει βάση αυτή τη στιγμή για συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τη στιγμή που η Μόσχα προχωρά όλο και περισσότερο στα ανατολικά της χώρας. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορέσουν να συναντηθούν μόνο αφού οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές θα «έχουν κάνει την προετοιμασία τους».