Σε αναμμένα κάρβουνα εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία σε ότι αφορά στην εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύεται περίτρανα από τα πρωτοσέλιδα των τουρκικού Τύπου.

Οι αναλυτές στην Τουρκία, προβληματίζονται ιδιαίτερα ειδικά μετά την στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο έβαλε«μπλόκο» στην απόκτηση μαχητικών F-16 στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα θα έχει υπεροχή στους αιθέρες»

Χαρακτηριστικό είναι το θέμα που φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Cumhuriyet, το οποίο αναφέρει στην πρώτη σελίδα «Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει υπεροχή στους αιθέρες».

Στις αναλύσεις στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας επισημαίνεται, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ότι «η Τουρκία πρέπει να κινηθεί γρήγορα», καθώς «οι Έλληνες προχωρούν γρήγορα με τα μαχητικά».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα σχολιάζει ότι η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς S-400, αλλά δεν κατάφερε να τους χρησιμοποιήσει, ενώ δεν καταφέρνει – όπως φαίνεται μέχρι στιγμής – να πάρει και τα F-35.

«Έτσι όπως πάει η κατάσταση, η Τουρκία σε λίγα χρόνια παίρνει το ρίσκο να χάσει την αεροπορική υπεροχή απέναντι στην Ελλάδα» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ελληνικά και εβραϊκά λόμπι εργάζονται εναντίον της Τουρκίας»

Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Aksam, η οποίας υποστηρίζει ότι «ελληνικά και εβραϊκά λόμπι εργάζονται εναντίον της Τουρκίας».

Προσθέτει ότι οι δύο αυτοί παράγοντες «βάζουν εμπόδια και όρους για τα F-16», αναφερόμενη στους όρους που τίθενται στο ψήφισμα του Κογκρέσου σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αναφορά στο θέμα των ελληνικών εξοπλισμών γίνεται και στην εφημερίδα Milliyet.