Έγιναν σπουδαία πράγματα την Παρασκευή το πρωί στην οδό Γ Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Ιστορικών Αυτοκινήτων. Δύο υπουργοί, ήτοι ο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο των Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής παρουσίασαν ένα ψηφιακό πρόγραμμα με τίτλο «My Auto» που θα χαροποιήσει ιδιαιτέρως και θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, τους οδηγούς και τους μελλοντικούς οδηγούς.

Εκείνο όμως θα ξεχωρίζει από όλο αυτό το πρόγραμμα δεν είναι τίποτα άλλο από το «ψηφιακό ντουλαπάκι του αυτοκινήτου». Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι υπάρχει στα ντουλαπάκια των αυτοκινήτων μας (και είναι υποχρεωτικά εκ του ΚΟΚ να υπάρχει) γίνεται ψηφιακό. Με ένα κλικ, δηλαδή, μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα πάντα (και θα τα έχει για πάντα στο κινητό του), όπως δίπλωμα και άδεια οδήγησης, κάρτα καυσαερίων, προγραμματισμός σέρβις, ακόμα και άδεια δακτυλίου. Δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωμένος να τα φυλάσσει στο ντουλαπάκι του, αφού θα τα έχει στο κινητό του (και μάλιστα ηλεκτρονικά).

Τώρα εάν δείτε στις 27 Ιουλίου να το παρουσιάζει το πρόγραμμα αυτό (που λέγεται Car Wallet- δηλαδή «πορτοφόλι αυτοκινήτου») ο Πρωθυπουργός μαζί με τους δύο ανωτέρω υπουργούς, μην αιφνιδιαστείτε, θα ξέρετε ήδη το περιεχόμενο των ανακοινώσεων.

■■■

Με ένα κλικ μεταβίβαση αυτοκινήτου

Εδώ που τα λέμε η ψηφιοποίηση του υπουργείου Μεταφορών (σε συνεργασία πάντοτε με τον κ. Πιερρακάκη) άρχισε όταν αποφασίστηκε να αντικατασταθεί το απηρχαιωμένο και ενεργειοβόρο σύστημα πληροφορικής του υπουργείου, που η αγορά του νέου στοίχισε πολύ λιγότερα απ΄ότι η συντήρηση του παλαιότερου. Και από τότε υπήρξε ένα ψηφιακός οργασμός (ας το ονομάσω έτσι) που άλλαξε προς το καλύτερο τις συνήθειες και την καθημερινότητα των οδηγών, ή για να ακριβολογώ που τους απάλλαξε από την χρονοβόρο γραφειοκρατία και τα περιττά έξοδα.

Έτσι θεσμοθετήθηκε η διαλειτουργικότητα των διοδίων, η απόκτηση διπλώματος, το προσωρινό, με ένα κλικ, δίπλωμα, η ηλεκτρονική ανανέωση του διπλώματος (που πρώτα για να ξανά-αποκτήσει κανείς το δίπλωμα που έχασε ή που έληξε περνούσε από μια ταλαίπωρη διαδικασία). Ακόμα μπορεί κάποιος να υπολογίσει από το κινητό του τα τέλη κυκλοφορίας, να εκδώσει κάρτα δακτυλίου. Ίσως όμως το σημαντικότερο είναι αυτό που έγινε χθες με την ηλεκτρονική μεταβίβαση του αυτοκινήτου. Να σκεφτείτε, προτού ανακοινωθεί το μέτρο, τρεις συμπολίτες μας κατάφεραν να μεταβιβάσουν το αυτοκίνητό τους ηλεκτρονικά, χωρίς τρέξιμο, χωρίς ταλαιπωρία και με ασφάλεια.

■■■

Οι λίστες επικρατείας

Σε αναζήτηση των αριστίνδην βουλευτών, δηλαδή των βουλευτών που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους βρίσκονται τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις σε σημαντικά πρόσωπα, πλην όμως οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ούτε βεβαίως η οριστική θέση που θα έχουν στο ψηφοδέλτιο ώστε να μπορούν να εκλεγούν.

Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι τα δύο αυτά κόμματα, ψάχνουν για γυναίκα να είναι στην πρώτη θέση του Επικρατείας, στη δεύτερη να είναι στέλεχος από την Ομογένεια και στην τρίτη κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος μεγάλης αποδοχής και προσφοράς.

■■■

Μισή ώρα με τον Μπομπ Μενέντεζ

Όταν έκλεισε η κάμερα και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ έμεινε μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στο γραφείο του, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Λίγα λεπτά πριν ο γερουσιαστής, πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είχε θέσει με δηλώσεις του on camera σκληρούς όρους στον Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά και αναβάθμιση των F-16 από την Τουρκία.

Στην μισή ώρα που συναντήθηκαν γερουσιαστής και στρατηγός, συζητήθηκε κυρίως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά με έμφαση τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από αμερικανικής κατασκευής τουρκικά αεροσκάφη, οι υπερπτήσεις στα νησιά, αλλά και η στήριξη των ΗΠΑ σε προγράμματα που έχουν άμεση σχέση με την άμυνα της χώρας μας στην περιοχή. Άλλωστε όπως ειπώθηκε σε εκείνη τη μισή ώρα η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε στενό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και μπορεί να έχει πρόσβαση στα προγράμματα αυτά.

■■■

Σοκ στην Τουρκία από το αμερικανικό μπλόκο για τα F-16

Θα πρέπει να ξέρετε ότι «παγωμάρα» επικρατεί στην Άγκυρα από την υπερψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας του Κρις Πάπας για το μπλόκο στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Βάσει της τροπολογίας Πάπας, απαγορεύεται ρητά, όχι μόνον η πώληση νέων μαχητικών F-16, αλλά και οποιοδήποτε κιτς εκσυγχρονισμού ή αναβάθμιση εξοπλισμού προς την Τουρκία.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η εφημερίδα Hurriyet γράφει ότι «Η πώληση των F-16 εξαρτάται από τον Μπάιντεν» και προσθέτει: «Με την κίνηση του ελληνικού λόμπι τέθηκαν δυο όροι. Με τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην γίνονται υπερπτήσες πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας». Επίσης η Cumhurriyet αναφέρει: «Κρίσιμη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση κ των F-16 στην Τουρκία. Βάζουν όρους σχετικά με την Ελλάδα!».

■■■

Δεν πρόκειται να ξαναμαζέψω ελιές…

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στη Φωκίδα συναντήθηκε με τους αγρότες και τους καλλιεργητές που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη στις πρόσφατες πυρκαγιές: Μια γιαγιά τον πλησίασε και του είπε: “Είμαι 80 χρονών δεν πρόκειται να ξαναδώ εγώ αυτά τα δέντρα να μαζέψω ελιές. Πως θα ζήσουν τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου εδώ πέρα. Τα έχουμε σαν παιδιά μας” του ανέφερε δίπλα στις καμένες ελιές του Δελφικού τοπίου. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγια για αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Κάτοικοι τη Άμφισσας εξέφρασαν απογοήτευση και οργή τόσο για την ακρίβεια και το κόστος ζωής: “600 ευρώ το ρεύμα , 800 ευρώ ο μισθός, μένει ο άλλος με 200 ευρώ. Πείτε μου τώρα τι θα κάνει με 200 ευρώ” ανέφερε μια επαγγελματίας.

■■■

Η αποφράδα επέτειος για τον ελληνισμό

Ήταν χθες η αποφράδα επέτειος για την Κύπρο και τον ελληνισμό. Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, με στόχο την ανατροπή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, από τη χούντα των Συνταγματαρχών. Πέντε ημέρες αργότερα, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν γεγονός.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και χθες 15 Ιουλίου, στις 08:20 το πρωί, στιγμή της έναρξης της επιχείρησης προς το Προεδρικό Μέγαρο και τη διαφυγή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από αφύλακτη δίοδο στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Για να μην ξεχνάμε τους προδότες, τα κυπριακά ΜΜΕ σημειώνουν ότι το χουντικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (που σχεδιάστηκε από τον δικτάτορα Ιωαννίδη) εκδηλώθηκε τελικά στις 8:15 π.μ. της Δευτέρας 15ης Ιουλίου 1974.

Την επιχείρηση για την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου στη συνοικία των Αγίων Ομολογητών, σχεδίασε και διηύθυνε ο Κομπόκης. Επικεφαλής των δυνάμεων Καταδρομών που έλαβαν εντολή να αναπτύξουν δράση στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου ήταν ο ταγματάρχης Δαμασκηνός, των δε τεθωρακισμένων ο επίλαρχος Κορκόντζελος, διοικητής της 21ης ΕΑΝ- Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως με κάτι παλιά λαστιχοφόρα τεθωρακισμένα από την εποχή του Μοντγκόμερι.

■■■

Η κοινωνική κατοικία του Μητσοτάκη

Η εντολή του πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους υπουργούς ήταν σαφής: Έως τα τέλη του καλοκαιριού θα πρέπει να είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λεγόμενη κοινωνική κατοικία. Και ξέρετε γιατί ο Πρωθυπουργός θέλει το σχέδιο αυτό να είναι ολοκληρωμένο έως το τέλος του καλοκαιριού; Για να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στην ΔΕΘ. Θέλει, όπως μαθαίνω ένα ευρύ στεγαστικό πρόγραμμα που θα στοχεύει κατά κύριο λόγο στους νέους ανθρώπους που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Εκτιμά έτσι ότι θα μπορούσε επικοινωνιακά να έχει οφέλη, αν και κάποιες άλλες εισηγήσεις υποστήριζαν την αναγκαιότητα να γίνουν τώρα οι εξαγγελίες. Απλώς θυμίζω ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σχετικές ανακοινώσεις ενώ πριν δύο ημέρες και ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

■■■

Όταν η ομάδα της Βουλής σήκωσε το κύπελο

Το ότι η Βουλή των Ελλήνων διαθέτει ομάδα μπάσκετ πιθανώς να το γνωρίζουν πολλοί. Εκείνο ίσως που δεν ξέρουν είναι ότι η ομάδα αυτή είναι μεικτή, δηλαδή αποτελείται από εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο και βουλευτές. Προχθές μάλιστα η ομάδα αυτή σήκωσε το κύπελο στο Εργασιακό. Σημείωσα στην ομάδα έναν υφυπουργό τον Θ. Λιβάνιο και ένα πρώην υφυπουργό τον Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στην ομάδα αυτή μετείχε στο παρελθόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

■■■

Οι θαλασσογραφίες του κυρίου διοικητή

Στη Σύρο βρίσκεται ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Σκοπός να εγκαινιάσει την έκθεση «Θαλασσογραφίες» από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στην πινακοθήκη Κυκλάδων.

Για την έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων επιλέχθηκαν 51 θαλασσογραφίες, με επίκεντρο ποικίλες πτυχές του είδους: τη θάλασσα και το μεγαλείο της φύσης, το παράκτιο τοπίο και την ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα, τη θάλασσα σε σχέση με ιστορικά γεγονότα και πολεμικές σκηνές, τη ζωή της ελληνικής ναυτοσύνης και των ψαράδων, αλλά και τη ζωτική ευχαρίστηση της θαλασσινής εμπειρίας.