Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός έβδομου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Η 43χρονη μαλτέζα ευρωβουλευτής, για την οποία εταίροι της στο ΕΛΚ προμηνύουν μια σταθερά ανοδική πορεία στην ευρωπαϊκή πολιτική – είναι άλλωστε ο νεότερος άνθρωπος στα χρονικά του Ευρωκοινοβουλίου που εκλέχθηκε πρόεδρος -, στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία. Διαμηνύει επίσης προς τα κράτη – μέλη – απευθύνεται εμμέσως κυρίως στους «σκληρούς» της ΕΕ – να επιδείξουν αλληλεγγύη και φιλευρωπαϊκή στάση, προκειμένου να θωρακιστεί καλύτερα η Ευρώπη και στην Αμυνα έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Κάνει αρκετά η Ευρώπη για να τερματίσει τον πόλεμο του Πούτιν ή χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες κοινές ενέργειες, ακόμη και επιπλέον κυρώσεις;

Η Ευρώπη έχει επιδείξει πρωτοφανή ενότητα, που δεν θα θεωρούσα ότι ήταν πιθανή πριν από μερικούς μήνες, αλλά, όπως μας έδειξε η πανδημία Covid, και στον πόλεμο αυτόν χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ευρώπη είναι αυτό που ζητούν οι πολίτες. Μέσα από μεγάλες έρευνες κοινής γνώμης, ζητούν να κάνουμε περισσότερα για τους ουκρανούς πολίτες, να ανοίξουμε τα σπίτια μας, να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες, διότι δεν μιλάμε πλέον για άμεση ανθρωπιστική κρίση, αλλά για πιο μακροχρόνιες ενεργειακές και επισιτιστικές ελλείψεις, που σημαίνει ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει μια σοβαρή συζήτηση σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλιστεί, επιπλέον, ότι συζητάμε με τους πολίτες για το ποιος θα μετριάσει τις τιμές, και εδώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν ισχυρή θέση.

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι εφαρμόζουν πλήρως τα τρέχοντα πακέτα κυρώσεων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κενά, ότι ορισμένες χώρες εκμεταλλεύονται τα κενά αυτά. Υπάρχουν, επιπλέον, ορισμένες χώρες που θα ήθελαν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις, και για εμάς δεν είναι αποδεκτό. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει πλήρες εμπάργκο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Καλωσορίζουμε την έγκριση από τις κυβερνήσεις του έκτου πακέτου, ωστόσο θα χρειαστούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα. Αν μέσω των οικονομικών κυρώσεων ο πόλεμος δεν σταματήσει και η Ουκρανία δεν έχει ακόμη νικήσει, τότε τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός συζήτησης μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα εκείνη.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Τουρκία συζητείται συχνά και καταδικάζεται η παραβατική συμπεριφορά της κατά της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν έχει ανακοπεί η προκλητική της στάση, η οποία έχει μάλιστα οξυνθεί όχι μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά και όσον αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά ισχυρή. Υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία, σχεδόν ομοφωνία, θα μπορούσε να πει κανείς, σε αυτό το ζήτημα, πρώτον ότι δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος να επιτεθεί σε άλλο, δεν επιτρέπεται να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία ενός άλλου κράτους, και επίσης να μη λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις του. Πρόκειται για μια χώρα με την οποία έχουμε κάνει μια δύσκολη αλλά απαραίτητη συμφωνία εις αντάλλαγμα ενός σημαντικού οικονομικού διακανονισμού. Οπως συμβαίνει με όλες τις συμφωνίες, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρούνται. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε.

Η ακρίβεια στην ενέργεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην ΕΕ. Ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα ζητήσει ευρωπαϊκή λύση, προτείνοντας πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου. Ποια η θέση σας;

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει με εξαιρετικό τρόπο ηγηθεί της συζήτησης, δίνοντας μια κατεύθυνση που ήταν απαραίτητη. Διότι έχουμε μιλήσει πολλές φορές επί χρόνια για την αγοραστική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν συγκεντρώσουμε τους πόρους μας, αν αποδεσμευτούμε από τη Ρωσία, αν γίνουμε πιο ανεξάρτητοι και πάψουμε να είμαστε στη σημερινή κατάσταση, όπου μία μόνο χώρα μπορεί να εκβιάζει ολόκληρη την Ενωση. Το ζήτημα είναι πώς μετριάζουμε στο προσεχές διάστημα και βραχυπρόθεσμα τις διαφορετικές απόψεις γύρω από το τραπέζι, κάποιοι λένε να χρησιμοποιήσουμε αναξιοποίητα κονδύλια, άλλοι προτείνουν να μεταφερθούν κονδύλια που έχουν ήδη διανεμηθεί από ένα τμήμα του προϋπολογισμού σε άλλο, άλλοι προτείνουν νέο δανεισμό, άλλοι επιμένουν να βοηθηθούν μόνο οι πιο ευάλωτοι και άλλοι προτείνουν πλαφόν στις τιμές. Νομίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε όλες αυτές τις επιλογές. Σαφώς το πλαφόν στην τιμή, που έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μια πρόταση που μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς η ΕΕ ως ένωση και σε συνεργασία μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

Θεωρείτε δηλαδή ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια;

Απολύτως. Το ζητάμε εδώ και χρόνια. Πρέπει να συγκεντρώσουμε την αγοραστική δύναμη και την ισχύ ελέγχου της αγοράς της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα. Είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουμε ανεξάρτητοι στο ενεργειακό πεδίο, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Πώς θα προχωρήσει η Ευρώπη; Υπάρχουν προτάσεις για αναθεώρηση των Συνθηκών, για να υπάρξουν ευρωπαϊκές λίστες στις επόμενες ευρωεκλογές. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις;

Τώρα είναι η εποχή για να εξετάσει η Ευρώπη πού θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις. Η Ευρωπαϊκή Βουλή έχει ισχυρή θέση στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ανοιχτούμε όπου χρειάζεται και να παραμείνουμε κλειστοί εκεί που απαιτείται. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι να εδραιώσουμε την Ενωση Υγείας, να εξετάσουμε ποια είναι η κατάλληλη πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας, αλλά και να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι εκεί που δεν υπάρχει ομοφωνία, αλλά ειδική πλειοψηφία, όπως στην περιοχή του Μεταναστευτικού, χρησιμοποιείται ομοφωνία. Εχουμε τα εργαλεία εδώ και χρόνια, τα οποία αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε στις τωρινές κρίσεις και όχι σε προηγούμενες, όταν οι νότιες χώρες ήταν οι πιο ευάλωτες. Θεωρώ ότι πολιτικά δεν πρέπει μόνο να είμαστε ρεαλιστές, αλλά θα πρέπει επίσης να είμαστε φιλευρωπαίοι, να χρησιμοποιήσουμε την αλληλεγγύη, να είμαστε προετοιμασμένοι όχι μόνο για τις σημερινές κρίσεις.

Είστε υπέρ μιας αλλαγής στις ευρωπαϊκές Συνθήκες;

Είμαι υπέρ οποιασδήποτε λύσης που θα βελτίωνε τον τρόπο που η ΕΕ λειτουργεί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε ορισμένα άρθρα των Συνθηκών και να τα ξαναγράψουμε.