Σε αναβολή για τις 25 Νοεμβρίου 2022 οδηγήθηκε η συζήτηση για την πρώτη ομαδική αγωγή πυρόπληκτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής και των Δήμων που είναι υπόλογοι στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Συγκεκριμένα η αναβολή δόθηκε καθώς δεν κατέθεσαν φάκελο η Πυροσβεστική και οι δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης δηλώνοντας μέσω των νομικών τους εκπροσώπων πως δεν είναι έτοιμοι.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση των προσφευγόντων. Όπως δήλωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος: «Προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση», σημειώνοντας πως «αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην».

Η προσφυγή

Με την αγωγή τους οι προσφεύγοντες διεκδικούν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 8,5 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και υλικές καταστροφές που υπέστησαν. Στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου, της Πυροσβεστικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης, αποδίδοντάς τους μεταξύ άλλων σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.